Σάββατο, Ιουνίου 20

ΠΟΥ: Επιταχύνεται η πανδημία

.zougla.gr
Η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνεται, με τα 150.000 νέα κρούσματα της Πέμπτης να αποτελούν την υψηλότερη ημερήσια αύξηση που έχει καταγραφεί έως τώρα, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμερα, Παρασκευή. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Αμερική, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε μια νέα και επικίνδυνη φάση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους σε ενημέρωση από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη. «Ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται γρήγορα, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρος και οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι».
Περισσότεροι από 8,53 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό παγκοσμίως και 453.834 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters την Παρασκευή.
Ο Τέντρος, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προέτρεψε τους ανθρώπους να διατηρήσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και την «ακραία επαγρύπνηση».
Εκτός από την Αμερική, ένας μεγάλος αριθμός νέων περιπτώσεων προερχόταν από τη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Ο ειδικός του οργανισμού για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Μάικ Ράιαν, επέστησε την προσοχή στην κατάσταση στη Βραζιλία, όπου τόνισε ότι καταγράφηκαν 1.230 επιπλέον θάνατοι COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες.
Περίπου 12 τοις εκατό των λοιμώξεων στη Βραζιλία αφορούσαν εργαζομένους στον τομέα της Υγείας, πρόσθεσε, επαινώντας τη γενναιότητά τους.
Η Βραζιλία έχει το χειρότερο ξέσπασμα στον κόσμο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, με 978.142 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 47.748 θανάτους.
«Συνεχίστε να τηρείτε αποστάσεις από τους άλλους. Μείνετε σπίτι αν αισθάνεστε άρρωστοι. Συνεχίστε να καλύπτετε στόμα και μύτη όταν βήχετε, φορέστε μάσκα όπου είναι απαραίτητο, καθαρίστε τα χέρια σας», ανέφερε ο Τέντρος. «Συνεχίζουμε να καλούμε όλες τις χώρες να επικεντρωθούν στα βασικά: βρείτε, απομονώστε, κάνετε έλεγχο και αντιμετωπίστε κάθε κρούσμα. Εντοπίστε και βάλτε σε καραντίνα κάθε επαφή», πρόσθεσε.
«Δύσκολος ο δρόμος» για το εμβόλιο
Με πολλές χώρες να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, ενώ παράλληλα φοβούνται ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, ο Ράιαν προτρέπει για μια σταδιακή και επιστημονική προσέγγιση.
«Η έξοδος από το lockdown πρέπει να γίνει προσεκτικά, βήμα-βήμα και πρέπει να καθοδηγείται από τα δεδομένα», είπε. «Εάν δεν ξέρουμε πού είναι, πιθανότατα ο ιός θα μας εκπλήξει».
Ο Ράιαν είπε ότι η εμφάνιση νέων εστιών δεν σημαίνει απαραίτητα ένα δεύτερο κύμα, ενώ οι «δεύτερες κορυφώσεις» είναι επίσης πιθανό να συμβούν στη διάρκεια ενός κύματος της επιδημίας. Ο ειδικός έκτακτης ανάγκης επαίνεσε τη Γερμανία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα για τον χειρισμό της πανδημίας.

Ενώ διάφορες δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο για να βρεθούν φάρμακα και ένα εμβόλιο για τον COVID-19, αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν ότι θα απαιτηθούν δοκιμές μεγάλης κλίμακας με προσεκτική παρακολούθηση των παρενεργειών.
«Αν και δεν είναι αδύνατο να βρεθεί ένα εμβόλιο... θα είναι ένα πολύ δύσκολο ταξίδι», είπε ο Τέντρος.
Νέο επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ η Φλόριντα 
Η Φλόριντα «έσπασε» το προηγούμενο ρεκόρ της για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν σε μια ημέρα, περίπου δύο εβδομάδες μετά τη μετάβαση της πολιτείας στη δεύτερη φάση του σχεδίου επανέναρξης.
Το υπουργείο Υγείας της Φλόριντα ανάφερε επιπλέον 3.822 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα, Παρασκευή, ανεβάζοντας το σύνολο της πολιτείας σε τουλάχιστον 89.748 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η αύξηση αυτή σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις αρχές Μαρτίου.
Οι αριθμοί της Παρασκευής σηματοδοτούν τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε μία ημέρα που έχει καταγράψει η πολιτεία, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα.
Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε μόλις χθες, όταν η Φλόριντα ανέφερε 3.207 επιπλέον περιστατικά του ιού την Πέμπτη. Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε την Τρίτη, με την ανακοίνωση 2.782 νέων κρουσμάτων.
Την Πέμπτη, η πολιτεία της Φλόριντα είχε αναφέρει συνολικά 85.926 κρούσματα.
Η πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους ειδικούς ότι η πολιτεία θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο σημαντικό επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού στις ΗΠΑ.
Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω ζουν στη Φλόριντα, συγκέντρωση που σημαίνει πως ο πληθυσμός της πολιτείας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στον ιό.
Πηγές: Huffington Post, CNN, Reuters, Newsweek