Κυριακή, Ιουνίου 14

Έλληνες εφοπλιστές: Αγοράζουν τοις μετρητοίς γερμανικά πλοία, αλλά στους ναυτεργάτες ψίχουλα


Γράφει ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

Από το 2015, Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν αγοράσει από τη Γερμανία 140 πλοία συνολικής χωρητικότητας 4,6 εκατ. τόνων! 
H παρατεταμένη μείωση των ναύλων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση τον εμπορικό στόλο της Γερμανίας, γράφει η Wall Street Journal. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

«Η έλλειψη χρηματοδότησης για τα πλοία και η αδυναμία κάλυψης τόκων και πρωτογενών πληρωμών, είχαν ως αποτέλεσμα μαζικές πωλήσεις γερμανικών πλοίων», υπογραμμίζει ο Αλφρεντ Χαρτμαν, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Πλοιοκτητών (VDR).
Την στιγμή λοιπόν που το Γερμανικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, έχει πρόβλημα ρευστότητας, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν «ζεστό» και αγοράζουν μαζικά τα πλοία του!
«Τα περισσότερα υπό γερμανική σημαία πλοία πήγαν σε πλούσιους σε μετρητά Έλληνες ιδιοκτήτες, και ακολούθησαν αγοραστές από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Τους ξεπέρασαν όλους οι Έλληνες εφοπλιστές που φαίνεται ότι διαθέτουν μια αξιοθαύμαστη ρευστότητα!
Μάλιστα τα συγκεκριμένα πλοία τα αγοράζουν κοψοχρονιά. «Στη χειρότερη περίπτωση, έχουν υπάρξει πωλήσεις πλοίων πενταετίας σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ακόμα και με 70% έκπτωση»(!) δήλωσε στην WSJ ο Βασίλειος Καρατζάς, διευθύνων σύμβουλος της Karatzas Marine Advisors με έδρα τη Νέα Υόρκη, που συμμετέχει στην πώληση πολλών γερμανικών πλοίων μέσω διαχειριστών αφερεγγυότητας.
Οι Έλληνες εφοπλιστές σαν «αρπακτικά» της αγοράς αποκτούν πλοία σε τιμή ευκαιρίας.  Σαν αρπακτικά όμως συμπεριφέρονται και απέναντι στους Έλληνες ναυτεργάτες. 
Επικαλούμενοι την κρίση, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι λειτουργεί προς το συμφέρον τους, έδωσαν …αυξήσεις  της τάξης του 2% και αφού πρώτα είχαν προτείνει αυξήσεις μόλις 1%. «Υποχώρησαν» μετά τις απεργίες των ναυτεργατών και τελικά υπέγραψαν νέα συλλογική σύμβαση τόσο των ακτοπλοϊκών όσο και των μεσογειακών – τουριστικών πλοίων, για το έτος 2018. 
— Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, που παζαρεύει ψίχουλα με τους ναυτεργάτες διαθέτει στόλο αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρίσκεται στην πρώτη θέση και κατέχει το 17% του παγκόσμιου στόλου.
— Οι Έλληνες εφοπλιστές που ξεζουμίζουν τους εργάτες έκαναν τις περισσότερες αγορές μεταχειρισμένων πλοίων ενώ «κατασκεύασαν» και νέα στα ναυπηγεία της Κίνας. 
— Οι …πατριώτες εφοπλιστές που ζητάνε από τους ναυτεργάτες να ζήσουν με μισθούς πείνας, βλέπουν τις μεγαλύτερους από αυτούς να φιγουράρουν στη λίστα της Lloyd’s List με τους 10ο πλουσιότερους εφοπλιστές του κόσμου. Εκεί λοιπόν βρίσκονται 14 Έλληνες πλοιοκτήτες, αλλά και στελέχη από την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία, με περιουσίες δισ. ευρώ!
Την επόμενη φορά που θα ακούσετε για το ελληνικό «εφοπλιστικό θαύμα». Που θα ακούσετε να υμνούν τους Έλληνες εφοπλιστές που αγοράζουν πλοία ακόμα και από τους εφοπλιστές της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης, να θυμάστε: Το θαύμα χτίστηκε πάνω στην άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών και στις δεκάδες (!) φοροαπαλλαγές που τους προσφέρουν όλες οι κυβερνήσεις αυτού του τόπου…
http://teleytaiaexodos.blogspot.com