Τρίτη, Ιουνίου 2

Εργαζόμενοι του Facebook κατά Ζούκερμπεργκ και Τραμπ

Εργαζόμενοι του Facebook κατά Ζούκερμπεργκ και Τραμπ
Δεκάδες υπάλληλοι του Facebook πραγματοποίησαν «εικονική απεργία» τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της εταιρείας να μην αναλάβει δράση ενάντια στις εμπρηστικές θέσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους The New York Times.


Η εικονική απεργία έρχεται έπειτα από την απόφαση του Facebook να μην αναλάβει δράση εναντίον μιας σειράς αμφιλεγόμενων δημοσιεύσεων από τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας που φάνηκε να απειλεί με βία εναντίον διαδηλωτών λέγοντας, «όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν οι πυροβολισμοί». Το Twitter διαπίστωσε ότι το ίδιο μήνυμα παραβίασε τους κανόνες του, με μήνυμα υπέρ της βίας την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας τη δυνατότητα προβολής, αλλά και απάντησης και ανανέωσης της ανάρτησης στην πλατφόρμα του.

Σύμφωνα με τους Times, οι εργαζόμενοι πήραν άδεια για να υποστηρίξουν διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα και αφήνουν πίσω τους αυτοματοποιημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λένε στους αποστολείς ότι είναι εκτός γραφείου για να διαμαρτυρηθούν για την αδράνεια της εταιρείας.



Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Ζούκερμπεργκ αντιτάχθηκε στους πολιτικούς που προσπαθούν να ελέγξουν τις διαδικασίες για την επαλήθευση γεγονότων και καθορισμό των fake news. Είπε ότι οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να βλέπουν αυτές τις δημοσιεύσεις και να αποφασίζουν τι να πιστεύουν μόνοι τους.

Η απόφαση του Ζούκερμπεργκ να φιλοξενήσει τις θέσεις του Τραμπ αντιμετώπισε έντονη εσωτερική αντιπαράθεση από υπαλλήλους την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή, ο Ζούκερμπεργκ δημοσίευσε μια ανάρτηση για να απαντήσει, παρόλο που το Facebook τελικά αποφάσισε να μην κρύψει τη δήλωση του Τραμπ, επειδή «οι αναφορές στην Εθνοφρουρά δηλώνονται ως προειδοποίηση για κρατική δράση και πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει τις Δυνάμεις της», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ.

«Η πολιτική μας σχετικά με την υποκίνηση βίας επιτρέπει τη συζήτηση σχετικά με τη χρήση Δυνάμεων του κράτους, αν και πιστεύω ότι η σημερινή κατάσταση εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα πιθανά όρια αυτής της συζήτησης», συνέχισε.

Οι υπάλληλοι του Facebook επέκριναν την ουδέτερη θέση της εταιρείας.



«Όλα αυτά δείχνουν έναν πολύ υψηλό κίνδυνο βίαιης κλιμάκωσης και αστικών αναταραχών για τον Νοέμβριο και εάν αποτύχουμε εδώ στη δοκιμαστική υπόθεση, η ιστορία θα μας κρίνει καταλλήλως», έγραψε ένας υπάλληλος. «Νιώθω λύπη και ντροπή», έγραψε ένας άλλος. «Ας ελπίσουμε ότι δεν ήταν αυτή η τελική αξιολόγηση».

Καθώς όλο και περισσότεροι υπάλληλοι εξέφρασαν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του Ζούκερμπεργκ και του Facebook τη Δευτέρα, η εταιρεία είπε στο CNN: «Αναγνωρίζουμε τον πόνο που πολλοί συνάνθρωποί μας αισθάνονται αυτήν τη στιγμή, ειδικά η κοινότητα των αφροαμερικανών. Ενθαρρύνουμε τους υπαλλήλους μας να μιλούν ανοιχτά όταν διαφωνούν με την ηγεσία. Καθώς αντιμετωπίζουμε επιπλέον δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τα ειλικρινά σχόλιά τους».

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

 zougla.gr