Παρασκευή, Ιουλίου 31

3 παράγοντες που καταστρέφουν το pH της επιδερμίδας

Θα έχεις συχνά ακούσει ή διαβάσει για τον όρο pH της επιδερμίδας. Η τιμή του είναι ένας βασικός παράγοντας σε δερματολογικές καταστάσεις, όμως τις περισσότερες φορές αγνοείς τη σημασία του, καθώς επίσης και το pH που αναγράφεται στις συσκευασίες των προϊόντων.





Το pH της επιδερμίδας είναι από τη φύση του όξινο, που σημαίνει ότι κυμαίνεται από 4 έως 6 στην κλίμακα μέτρησής του που ξεκινάει από το 0 και φτάνει έως το 14. Στα επίπεδα που βρίσκεται από τη γέννησή μας, θεωρείται υγιές, καθώς έτσι διατηρείται στα σωστά επίπεδα και το μικροβίωμα, δηλαδή το περιβάλλον στο οποίο ζουν αρμονικά τα καλά και κακά μικρόβια, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής άμυνας του δέρματος, καθώς προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις και είναι τόσο μοναδικό σαν το δαχτυλικό σου αποτύπωμα.
Ορισμένες φορές όμως, το pH της επιδερμίδας είναι πιθανό να καταστραφεί και μάλιστα χωρίς να το συνειδητοποιείς εξαιτίας τριών βασικών λόγων, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης που ακολουθείς. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από το πλύσιμο του προσώπου με σκληρά σαπούνια, από τη χρήση προϊόντων καθαρισμού προσώπου με πολύ υψηλό pH (λέγεται αλκαλικό και κυμαίνεται στην κλίμακα μέτρησης από το 8 έως το 14) ή το πλύσιμο του προσώπου με πολύ ζεστό νερό και για μεγάλη διάρκεια.
Οταν κάποια από τις τρεις προαναφερθείσες περιπτώσεις επηρεάσουν και χαλάσουν τα φυσιολογικά επίπεδα του pH της επιδερμίδας, τότε αυτή αρχίζει να αντιδρά με διάφορα συμπτώματα, για παράδειγμα με σημάδια ακμής, λιπαρότητας, ή ακόμα και αίσθηση τραβήγματος.




Ενας τρόπος για να καταλάβεις αν τα προϊόντα καθαρισμού του προσώπου που έχεις στη συλλογή σου, χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλό pH είναι είτε ο προφανής, δηλαδή αυτό να αναγράφεται στη συσκευασία τους, είτε να το διαπιστώσεις μέσα από την εφαρμογή τους στο πρόσωπο. Εάν κάνουν πολύ αφρό, τότε αυτό σημαίνει πως πολύ υψηλό pH, με αποτέλεσμα να διαταράσσουν το υγιές pH της επιδερμίδας, αφήνοντάς την  ευάλωτη σε ερεθισμούς και λοιμώξεις, αλλά και κάνοντάς να χάνει τη δυνατότητα να απορροφήσει τα θρεπτικά στοιχεία των διαφόρων προϊόντων περιποίησης.
Πώς μπορείς να επαναφέρεις τα φυσιολογικά επίπεδα; Καλό είναι να επιλέγεις προϊόντα, με χαμηλό pH, δηλαδή όξινο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως πρέπει να φτάνεις στα άκρα. Προτίμησε ένα απαλό καθαριστικό, μια ενυδατική κρέμα με ουδέτερο pH που περιέχει υγραντικούς παράγοντες που δεσμεύουν το νερό, αλλά και προϊόντα με συστατικά όπως η Βιταμίνη C.