Τετάρτη, Ιουλίου 29

Πόνος στη μέση. Αιτίες και θεραπεία

από την Άννα Δάλλα

Πόνος στη μέση. Αιτίες και θεραπεία
Ο πόνος στη μέση μάς έχει επισκεφτεί όλους κατά καιρούς. Άλλους περισσότερο άλλους λιγότερο συχνά και έντονα. Κάθε φορά όμως έχουμε διάφορες απορίες και αβεβαιότητες σχετικά με το πώς να τον αντιμετωπίσουμε όταν μας απασχολήσει αλλά και με το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε πιθανώς να τον προλάβουμε. Οι απορίες πολλές: Να περπατάμε; Πόσα και ποια φάρμακα να παίρνουμε; Η φυσικοθεραπεία θα μας βοηθήσει; Να βάζουμε ζεστά ή κρύα επιθέματα; Ο φυσίατρος Λάμπρος Παπούλιας μας απάντησε σε όλα.
*Καταρχάς εξηγήστε μας. Ο πόνος στη μέση, αφορά πόνο μόνο στην περιοχή της μέσης ή μπορεί να εκτείνεται ή να εντοπίζεται και αλλού;
Ο πόνος στη μέση αφορά την περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο κατώτερο ζεύγος πλευρών και στο επάνω μέρος της πυέλου (λεκάνης).
*Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στη μέση;
O πόνος στη μέση συνήθως οφείλεται σε μυϊκό πιάσιμο (μυϊκό σπασμό) εξαιτίας απότομης άρσης βάρους, κακής στάσης του σώματος ή μιας απότομης κίνησης. Ωστόσο, η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) μπορεί να οφείλεται και σε άλλα, συχνά σοβαρότερα, αίτια από τον μυϊκό σπασμό. Τέτοια είναι: Η εκφύλιση (γήρανση όλων των δομών), όπως η σπονδυλαρθροπάθεια (πολλά άλατα - οστεόφυτα), μυϊκή θλάση από κάποιον τραυματισμό στην περιοχή, κάποια κήλη ή κάταγμα, μεταβολικά νοσήματα όπως η οστεοπόρωση, ρευματικές παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), μικροβιακές φλεγμονές (π.χ. μικροβιακή σπονδυλοδισκίτιδα, φυματιώδης σπονδυλίτιδα), όγκοι και άλλες ειδικές καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη κ.α.
*Υπάρχουν συμπτώματα που θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες ότι μπορεί να ευθύνεται κάτι άλλο – διαφορετικό για τον πόνο στην περιοχή της μέσης;
Συμπτώματα όπως: κάψιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πόνος που αντανακλά και στο πόδι, νυκτερινός πόνος καθώς και δυσκαμψία ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες είναι σημεία που θα μας βάλουν σε υποψίες ότι ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται σε κάτι άλλο.
*Πότε πρέπει να μας οδηγήσει ο πόνος της μέσης στον γιατρό;
Στον γιατρό πρέπει να πάμε όταν ο πόνος είναι έντονος και ιδιαίτερα κατά τη νύχτα καθώς και όταν διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, όταν συνυπάρχει μεγάλος περιορισμός της κινητικότητάς όπως είναι πιθανώς η δυσκολία να περπατήσουμε ή να σταθούμε όρθιοι. Στον γιατρό είναι σημαντικό να πάμε και όταν τα επεισόδια πόνου στη μέση είναι συχνά καθώς επίσης και όταν υπάρχουν συνοδά συμπτώματα όπως το κάψιμο κατά την ούρηση, η συχνουρία, η δυσκαμψία κ.ά.
*Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες για τον πόνο στη μέση. Τι να κάνουμε δηλαδή όταν πονάμε, μέχρι να πάμε στον γιατρό;
Ξαπλώστε σε μια άνετη στάση (ανάσκελα στο κρεβάτι με τις γάμπες πάνω σε μαξιλάρια ή τα μαξιλάρια κάτω από τα γόνατα ή γυρίστε στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα).
Συχνά οι άνθρωποι μπερδεύονται σχετικά με το αν πρέπει να τοποθετούν στην περιοχή που πονάει ζεστά ή κρύα επιθέματα. Η απάντηση είναι ότι όταν υπάρχει τραυματισμός προτείνεται αρχικά η τοποθέτηση κρύου επιθέματος. Στον μυϊκό σπασμό, όταν δεν υπάρχει ιστορικό κάκωσης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε θερμά επιθέματα γιατί προκαλούν μυοχάλαση. Το περπάτημα επιτρέπεται στα όρια του πόνου, χωρίς υπερβολές. Φάρμακα (αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά, αντιφλεγμονώδη, ηρεμιστικά-αγχολυτικά) δίνονται μετά από σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
*Προληπτικά ή εκτός της οξείας φάσης τί μπορούμε να κάνουμε ώστε να προλάβουμε ή να περιορίσουμε το πρόβλημα;
Η πρόληψη για τα προβλήματα στη μέση περιγράφεται σε ένα τρίπτυχο που περιλαμβάνει τη διατήρηση σωστής στάσης σώματος σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες, τον έλεγχο του βάρους και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών και των ραχιαίων, καθώς και ήπιες διατατικές ασκήσεις για ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη.
*Μπορούμε να παίρνουμε φάρμακα από μόνοι μας για να αντιμετωπίζουμε τον πόνο;
Όχι. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε φάρμακα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού διότι και τα πιο αθώα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που τυχόν λαμβάνουμε.
*Στην οξεία φάση επιτρέπεται η γυμναστική, η φυσικοθεραπεία κλπ.;
Στην οξεία φάση του πόνου της μέσης θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη γυμναστική, ενώ γενικά οι δραστηριότητες στα όρια του πόνου επιτρέπονται, αλλά με μέτρο. Βοηθητική μπορεί να αποδειχτεί η φυσικοθεραπεία που μπορεί να βοηθήσει στη λύση του μυϊκού σπασμού καθώς και στον περιορισμό του πόνου.grandmama.gr