Τρίτη, Ιουλίου 21

Γυναίκες, χρήμα και εξουσία!


Του Βασίλη Στοϊλόπουλου
Στα μέσα του 18ου αιώνα ήταν τρεις γυναίκες που κρατούσαν τις τύχες της Ευρώπης στα χέρια τους: Η Μαρία Θηρεσία των Αψβούργων, η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας και ….. η Μαρκησία ντε Πομπαντούρ, επίσημη ερωμένη του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΕ΄.

Πέρασαν αιώνες από τότε, και από σήμερα, 1η Ιουλίου 2020, είναι και πάλι τρεις γυναίκες που, με την ανάληψη της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, βρίσκονται στο τιμόνι της δοκιμαζόμενης Ευρώπης: Οι δύο Γερμανίδες Μερκελ και φον ντερ Λάινεν και η Γαλλίδα Λαγκάρντ. Τότε, ήταν τα όπλα και οι συμμαχίες που θα έφερναν την ευρωπαϊκή ισορροπία και την ειρήνη. 
Σήμερα είναι ο απίστευτος πακτωλός χρημάτων (2.000.000.000.000 €) το «όπλο» για να αντιμετωπιστούν η κρίση του κορωνοϊού και η τεράστια ύφεση που προκάλεσε, το Μπρέξιτ, το Μεταναστευτικό, οι δύο βασικοί «εχθροί» Κίνα και Ρωσία, η κρίση χρέους, ο βαθύς διχασμός της Ευρώπης, ο φόβος για Ιταλέξιτ, η οπισθοχώρηση της Αμερικής, η υπό ανάφλεξη Ανατολική Μεσόγειος ….
Η Λαγκάρντ προσφέρει στις ευρωπαϊκές αγορές το ασύλληπτο ποσό των 1,35 τρισεκατομμύρια € μέσω του λεγόμενου «Pandemic Emergency Purchase Programme (“PEPP”). Με την ανάληψη της γερμανικής προεδρίας η Μέρκελ προσφέρει για την ευρωπαϊκή ανασυγκρότηση των επόμενων επτά ετών 100 δισεκατομμύρια €, ενώ η συμπατριώτισσά της πρόεδρος της επιτροπής φον ντερ Λάινεν προσθέτει άλλα 750 δισεκατομμύρια €. Το μόνο ενοχλητικό για τις τρεις ομονοούσες σε όλα κυρίες της μεγάλης ευρωπαϊκής πολιτικής είναι ότι τα απίστευτα αυτά ποσά που σε βάθος χρόνου θα παραδίνονται απευθείας στα κράτη-μέλη θα προέλθουν από δανεισμό, με ότι αυτό σημαίνει. Και δευτερευόντως ότι υπάρχουν τέσσερεις «τσιγκούνηδες» (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία) που δεν συμφωνούν με το «μεγάλο φαγοπότι», όπως ήδη λέγεται.
Άλλωστε, όπως διαβάζουμε στο περιοδικό focus-online (1-7-2020) το διλημματικό όσο και απλοϊκό μότο των τριών σύγχρονων κυριών γι’ αυτήν την χρηματοπλημμύρα έχει βρεθεί: «χάος ή ειρήνη». Στο πλαίσιο αυτό υποστηριχτές του γυναικείου εγχειρήματος διάσωσης της Ευρώπης μας θυμίζουν τα λόγια της Μαρίας Θηρεσίας: «Καλύτερα μια μέτρια ειρήνη, παρά ένας ένδοξος πόλεμος». Και σε αντιπαραβολή με το «ιταλικό πρόβλημα» και τον «γκρινιάρη» κ. Κόντε προσθέτουν ότι η φράση «ο κάθε άνδρας είναι ένα χειρόγραφο που πρέπει πρώτα να διορθωθεί» είναι της Μεγάλης Αικατερίνης, μια εικόνα της οποίας κοσμεί το γραφείο εργασίας της καγκελαρίου. Υπάρχουν όμως και οι κριτικές απόψεις που βάζουν στο κάδρο και την τρίτη κυρία από την εποχή του διαφωτισμού, την μαντάμ ντε Πομπαντούρ που έμεινε γνωστή, μεταξύ πολλών άλλων, και για το περίφημο «μετά από εμάς η πλημμύρα».
από focus-online (1-7-2020), μέσω ardin-rixi

 https://teleytaiaexodos.blogspot.com/