Παρασκευή, Ιουλίου 17

Καταρρέει το σπίτι όπου έζησε και πέθανε ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στην Πλάκα

Θλίψη προκαλεί η εικόνα εγκατάλειψης του διώροφου νεοκλασικού σπιτιού της Πλάκας όπου κατοικούσε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς και στο οποίο πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου 1943.
Από αυτό το σπίτι, της οδού Περιάνδρου 5, με θέα τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, είχε ξεκινήσει την επόμενη μέρα η πομπή της παλλαϊκής κηδείας του μεγάλου λογοτέχνη, η οποία εξελίχθηκε σε αντικατοχική διαδήλωση.

Η σημερινή του εικόνα κάθε άλλο παρά αρμόζει στον σπουδαίο αυτόν άνθρωπο των γραμμάτων. Ετοιμόρροπο, οι σοβάδες πέφτουν και απειλούν όποιον περάσει από κάτω, ενώ οι τοίχοι είναι γεμάτοι με γκράφιτι που «καταπίνουν» τη μαρμάρινη πλάκα που αναφέρει ότι εκεί πέθανε ο ποιητής.
Το νεοκλασικό σπίτι οικοδομήθηκε τη δεκαετία 1920-1930 και σ’ ένα από τα δύο διαμερίσματα του δεύτερου ορόφου κατοικούσαν ο Παλαμάς, η σύζυγός του Μαρία Βάλβη και η κόρη τους Ναυσικά.
Μέσα σε αυτό έγραψε πολλά από τα λογοτεχνικά και ποιητικά έργα του, όμως στην ιστορική μνήμη έχει γραφτεί ως η αφετηρία μιας μεγάλης αντικατοχικής διαδήλωσης.
Η είδηση του θανάτου του ποιητή μας σε ηλικία 84 ετών, λίγες μέρες μετά τον θάνατο της συζύγου του, διαδόθηκε αμέσως στην υπό γερμανική κατοχή Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο Α’ Νεκροταφείο για να αποχαιρετήσει τον μεγάλο λογοτέχνη, όμως η κοσμοπλημμύρα μετατράπηκε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των κατακτητών.
Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter
newsbreak.gr
https://hellas-now.com/aystria-kleinei-tzamia-diochnei-imamides/