Τετάρτη, Ιουλίου 29

Ακόμη ένα δίμηνο με μειωμένο ενοίκιο - Πλήρη έκπτωση για όλο το λιανεμπόριο ζητά ο εμπορικός κόσμος

...και βλέπουμε....


Γράφει η Αντριάνα Βασιλά

Επέκταση της πρόσφατης απόφασης για δίμηνη παράταση της μείωσης ενοικίου κατά 40%, ώστε να περιλαμβάνει και το τουριστικό εποχικό εμπόριο, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός των προσεχών ημερών.


Η δέσμευση αυτή ήταν το αποτέλεσμα των επαφών που είχε το προεδρείο της ΕΣΕΕ με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, σε συνεννόηση και με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Υπενθυμίζεται πως μειωμένο ενοίκιο κατά 40% θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.



Η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει τον κλάδο της εστίασης στις πληττόμενες επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο για ένα ακόμα δίμηνο, ύστερα από σχετικό αίτημα το οποίο είχαν υποβάλει.
Ωστόσο ο εμπορικός κόσμος επιμένει στην ανάγκη για πλήρη επέκταση της έκπτωσης σε ολόκληρο το λιανεμπόριο, το οποίο «σήκωσε ρολά» τον Μάιο, αλλά ακόμα δεν έχει εισπράξεις ανάλογες των ενοικίων που καταβάλλονται. Στη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας ζήτησε κρατική επιδότηση των ενοικίων του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων σε ποσοστό 40% έως το τέλος του έτους.

Υποσχέσεις… δίδονται

Ωστόσο ο Γεωργιάδης ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΕΣΕΕ για επέκταση όλων των θετικών μέτρων του τουρισμού και στις εποχικές εμπορικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει ενίσχυση των κονδυλίων που διανέμει το ΤΕΠΠΙΧ ΙΙ προς τις επιχειρήσεις κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι εγκεκριμένες αιτήσεις οι οποίες, παρότι είχαν εγκριθεί, δεν είχαν ικανοποιηθεί λόγω εξαντλήσεως των κονδυλίων.



Σχετικά με το νέο πλαίσιο των μικροπιστώσεων, εκ μέρους της ΕΣΕΕ τέθηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εφαρμογής του και ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύθηκε ότι η σύσταση των νέων σχημάτων που θα χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία θα προχωρήσει τους αμέσως επόμενους μήνες, έτσι ώστε οι πρώτες δανειοδοτήσεις να ξεκινήσουν εντός του 2020.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:
«Είναι θετικό πως η κυβέρνηση ακούει την αγορά και διορθώνει λάθη και παραλείψεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στρεβλώσεις και προβληματικές καταστάσεις για το πληττόμενο ελληνικό εμπόριο. 
Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χρειάζεται ρυθμίσεις που θα δίνουν ανάσες ρευστότητας και στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζουμε τις δεσμεύσεις του υπουργού. 
Είναι μία δύσκολη περίοδος για τον εμπορικό κόσμο, αλλά ευελπιστούμε ότι με συνεχή εγρήγορση και ειλικρινή συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φορείς του εμπορίου μπορεί να μείνει όρθια η “ραχοκοκαλιά” της ελληνικής οικονομίας».

από topontiki
 teleytaiaexodos.