Δευτέρα, Ιουλίου 20

Φορο- μπόνους στην αγορά ακινήτων


Στην παροχή ενός πρώτης τάξεως μπόνους στην αγορά ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Καταργείται ο φόρος για την γονική παροχή χρηματικών ποσών όταν τα παιδιά αποκτούν την πρώτη κατοικία τους. Με τη συγκεκριμένη διευθέτηση ουσιαστικά παρακάμπτεται και το πόθεν έσχες για τους νέους που προχωρούν στην αγορά πρώτης κατοικίας με μείωση του συνολικού φορολογικού κόστους των συγκεκριμένων συναλλαγών.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με διάταξη που είχε ψηφιστεί στα τέλη της περασμένης δεκαετίας είχε θεσπιστεί αυτοτελής φορολόγηση 10% στις δωρεές χρηματικών ποσών. Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση είχε γίνει καθώς η αφορολόγητες δωρεές χρηματικών ποσών ήταν ένας πολύ εύκολος τρόπος να παρακαμφθεί ο έλεγχος πόθεν έσχες για όσους είχαν συσσωρεύσει αδήλωτα εισοδήματα. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που είχε αδήλωτα εισοδήματα μπορούσε να προχωρήσει στην αγορά ενός ΙΧ λαμβάνοντας μια δωρεά χρηματικού ποσού από συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο που μπορούσε να δικαιολογήσει το σχετικό ποσό. Ο συγκεκριμένος περιορισμός παραμένει, αλλά διευκολύνονται οι αγορές ακινήτων με αφορολόγητες δωρεές από γονείς σε παιδιά.

Με διάταξη στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών έρχεται και ανοίγει ένα παράθυρο φθηνότερων αγορών πρώτης κατοικίας με προφανή οφέλη για την κτηματαγορά. Κατά τις γονικές παροχές χρηματικών ποσών με τα οποία αποκτάται πρώτη κατοικία δεν θα ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση 10% αλλά η πρώτη κλίμακα φορολόγησης των γονικών παροχών και κληρονομιών. Η συγκεκριμένη κλίμακα έχει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ ενώ τα επόμενα 150.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%. Έτσι, για μια γονική παροχή χρηματικού ποσού ύψος 300.000 ευρώ ο φόρος που θα πληρώσει ο γονιός ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνετι ως παροχή του γονιού προς το παιδί του ισχύει κανονικά και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα, όπως για παράδειγμα, από αποταμίευση.

Άλλη αλλαγή που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε είναι η προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων από το 24% στο 13% από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και το τέλος Ιουνίου 2021, δηλαδή για την επόμενη αθλητική σαιζόν.

 Freepen.gr