Παρασκευή, Ιουλίου 31

Εγώ πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου που πρόσεχε…

Του Απόστολου Μάνθου
Το σουλάτσο ή μη του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis έχει προκαλέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση ανάμεσα σε μας και τον γνωστό γείτονα  με τις "φίλιες" συμμαχικές δυνάμεις να σφυρίζουν ως είθισται αδιάφορα, παίζοντας τον ρόλο του δεν ξέρω, δεν πρόσεξα, δεν είδα στην εν λόγω, ευτυχώς, μόνο λεκτική διαμάχη.
Θυμίζει συνειρμικά  τοn διάλογο του καθηγητή κυρίου Φλωρά  με τις μαθήτριες που ήταν μεν παρούσες στο μαλλιοτράβηγμα  μεταξύ της Παπασταύρου με την Αλεξίου στην κωμική ταινία του 1959 "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο", αλλά στην τελική δεν είδαν τίποτα.
Χαρακτηριστική δε ήταν η δήλωση της Λαζάρου, της τελευταίας εν σειρά  από τις ερωτηθείσες  από τον κύριο Φλωρά - βεβαίως βεβαίως - υποψήφιες μάρτυρες του περιστατικού...
Ούτε κι εσύ πρόσεξες, Λαζάρου;
Ούτε κι εγώ, κύριε καθηγητά. Εκείνη την ώρα εγώ πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου που πρόσεχε την Ξανθοπούλου που μίλαγε με τη Γιαδικιάρογλου.
Στην πορεία βέβαια Παπασταύρου και Αλεξίου τα κουτσοβρήκαν αλλά εδώ η όλη κατάσταση δεν ήθελε και πολύ να γίνει στο ήδη "ευαίσθητο" επενδυτικό αυτί το κόκκινο λάβαρο της αμφιβολίας και του προβληματισμού για το τι μέλλει γενέσθαι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αφήνοντας έτσι στην άκρη... τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ, το συνεχόμενο πάρτι στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 5ετούς να σπάει τα ιστορικά χαμηλά, την across the board παγκόσμια επενδυτική αύξηση ανάληψης ρίσκου λόγω αυξημένης ρευστότητας και τέλος τη θετική αμετάβλητη αξιολόγηση της Fitch Ratings, προάγγελος για το 2021 της επενδυτικής διαβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και φυσικά της επανεισόδου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα σαλόνια των ανεπτυγμένων αγορών, που θα φέρει πενταπλάσια σχεδόν κεφάλαια από τα υπάρχον αποδεκατισμένα.  Τελεία.  
Ο δε  Γενικός Δείκτης, μη χάσει, πήγε και  στρογγυλοκάθισε στην κορυφή της χειρότερης παγκόσμιας  επίδοσης για το τρέχον έτος με -30,95%  ρίχνοντας από τον θρόνο τη μέχρι πρότινος πρώτη Κολομβία. Μάλιστα τελευταία αποπειράται να τμήσει καθοδικά και τη σημαντική ζώνη στήριξης των 630 με 628 μονάδων δίχως όμως να έχει τα απαραίτητα πτωτικά καύσιμα για να τον οδηγήσει πάνω στη βάση των 600 μονάδων.
πιν
Βέβαια με τέτοιο ισχνό τζίρο ούτε πάνω δεν μπορεί να πάει αλλά ο σχηματισμός της πλαγιοκαθοδικής σημαίας στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη δουλεύει υπογείως υπέρ των αγοραστών.  Επίσης η ανάπτυξη των Fibonacci Arcs πάνω στην ισχυρή πτώση από τις 950 στις 470 μονάδες αφήνει ένα πτωτικό περιθώριο έως τις 607,5 μονάδες δίχως να επιδράσει σοβαρά στον ανοδικό σχεδιασμό των 700 με 730 μονάδων. Σημείο, που θα φέρει διαγραμματική εγρήγορση είναι το εβδομαδιαίο επιβεβαιωμένο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 655 μονάδες αποτυπώνοντας στατιστικά ένα ισχυρό ανοδικό candlestick την αμέσως επόμενη εβδομάδα μετά τη διάσπαση.
pin
 
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE / XA Large Cap παρά τις συνεχόμενες σημαντικές αποκοπές μερισμάτων (ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ,  ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ)  παρουσιάζει διαγραμματική όρεξη να κρατηθεί μακριά από τον πειρασμό καθοδικής διέλευσης από τη ζώνη στήριξης των 1525 με 1500 μονάδων. Η διάθεση αυτή τον έχει θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας με την ανοδική αρπαγή της μεσοπρόθεσμης πτωτικής  γραμμής τάσης στις 1586 μονάδες. Εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από την εν λόγω περιοχή με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα τον φέρει λίαν συντόμως στον όροφο των 1600 με 1650 μονάδων. Να τονιστεί ότι η ΜΠΕΛΑ έχει ανέβει στη 2η θέση συμμετοχής κάτω από τον ΟΤΕ υποσκελίζοντας τη Coca Cola HBC.
pin
 
Επίσης στα "ξερόγκαζα" το έχει ρίξει ο τεχνικός δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) προκαλώντας τους πωλητές σε μια ανοδική κόντρα.
Δεν θέλει ο Τραπεζικός Δείκτης. Ό,τι και να διατείνονται οι "τραπεζόφιλοι" επενδυτές έχει γαϊδουροπεισμώσει και αρνείται να πάρει τον ανηφορικό δρόμο για τη διαγραμματική αντίσταση των 350 με 360 μονάδων. Το κακό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο κλωτσάει καθοδικά και τον Γενικό Δείκτη καθώς έχουν δώσει αυξημένη συμμετοχή στις συστημικές τράπεζες. Πέρα όμως από την περιοχή των 360 μονάδων το σημείο που θα επιφέρει ριζική αλλαγή στη συμπεριφορά του Τραπεζικού Δείκτη είναι οι 400 με 405 μονάδες. Σημείο, όπου εάν παρθεί ανοδικά θα σημάνει και την πολυπόθητη έγερση της αγοράς. Μέχρι τότε όμως ο δείκτης θα ταλανίζεται πέριξ των 330 μονάδων αναζητώντας τρόπο διαφυγής από το βραχυχρόνιο καθοδικό σπιράλ του Ιουλίου. Αρνητικές προς ώρας ενδείξεις λαμβάνουμε και από τον RSI καθώς μετά από τριπλή προσπάθεια δραπέτευσης από το επίπεδο των 45 μονάδων ταλαντωτή έχει εξασθενήσει παίρνοντας το κατηφορικό δρόμο. 
pin
 
* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  
 https://www.capital.gr/analusi/3471248/ego-prosexa-tin-poluxronopoulou-pou-prosexe