Πέμπτη, Ιουλίου 23

Αμετάβλητη η κατάσταση

Σε αυξημένη επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται από το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιουλίου οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έπειτα από την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου.
Από εκείνη τη στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή, κάτι που μαρτυρά και το γεγονός ότι το 85% του ελληνικού στόλου είναι στη θάλασσα και παρακολουθεί τις κινήσεις των γειτόνων.

Το τουρκικό γεωτρύπανο Oruc Reis εξακολουθεί να βρίσκεται ανοιχτά της Αττάλειας, συνοδευόμενο από τουρκικές φρεγάτες, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ίσως αύριο καταπλεύσει προς την περιοχή που έχει δεσμευτεί με τη NAVTEX.
Χθες υπήρξαν πληροφορίες ότι τα τουρκικά πλοία αλλάζουν ρότα και κινούνται προς τα τουρκικά παράλια. Οι πληροφορίες αυτές όμως διαψεύστηκαν άμεσα από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο ξεκαθάρισε ότι τα τουρκικά πλοία παραμένουν στο Αιγαίο και είναι αμετάβλητη η θέση τους.
Εκτός όμως από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται στο Αιγαίο και παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των Τούρκων, σε «κόκκινο συναγερμό» έχουν τεθεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο και είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση.
Όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται μέσα στα στρατόπεδα, έτοιμα να μεταβούν στους χώρους διασποράς εφόσον προκύψει τέτοια διαταγή.
«Μόλις ακούσαμε για την τουρκική NAVTEX, σήμανε συναγερμός στον στρατό και εμείς οι πολίτες είμαστε σε εγρήγορση» ανέφερε στο OPEN ο πρόεδρος της Κοινότητας Φερών, Αθανάσιος Πεμούσης.
Έφεδροι αξιωματικοί σε ολόκληρη τη Θράκη είναι σε ετοιμότητα. «Σίγουρα παρακολουθούν τις κινήσεις τους και γι' αυτό υπάρχει ένα θερμό καλοκαίρι» σημείωσε ο πρόεδρος έφεδρων αξιωματικών Κομοτηνής, Θανάσης Τσαρδακλής, και πρόσθεσε: «Εδώ στη Θράκη εμείς ως σύνδεσμος αλλά και όλοι οι έφεδροι παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα».
Εθνοφύλακες σε όλη τη συνοριογραμμή έχουν ειδοποιηθεί και είναι σε εγρήγορση.
Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τη θέση των τουρκικών πλοίων
«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τα οποία «έβγαλε» από το μεσημέρι της Τρίτης στο Αιγαίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μερικές ώρες μετά την έκδοση της παράνομης Navtex, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες.
 zougla.gr