Ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας προτείνει: Τι να πίνετε στις καλοκαιρινές σας εξόδους

Ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας προτείνει: Τι να πίνετε στις καλοκαιρινές σας εξόδους
Όταν σκέφτεστε  θερμίδες, πιθανότατα έρχεται στο μυαλό σας η ποσότητα του φαγητού που φάγατε σήμερα. Είναι φυσιολογικό, κάθε φορά που θέλουμε να ελέγξουμε το βάρος μας, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αλλάξουμε το τι τρώμε. Υπάρχει όμως άλλη μια πηγή θερμίδων που πολύ συχνά ξεχνάμε… Μία παγίδα που μας περιμένει σε κάθε βραδινή έξοδο και δεν έχει σχέση με το φαγητό αλλά  με τον πιο ύπουλο «συνεργό» του: το αλκοόλ.

Το πιο σημαντικό στη διατροφή είναι να θυμάστε ότι το φαγητό και το ποτό είναι απόλαυση και μια κοινωνική περίσταση – μια ευκαιρία να βγείτε, να διασκεδάσετε, να γνωρίσετε κόσμο και να δείτε αγαπημένα πρόσωπα. Αυτό σημαίνει ότι το ποτό, όπως και όλα τα άλλα κομμάτια της διατροφής, δεν απαγορεύετε, ούτε είναι κάτι για το οποίο πρέπει να νιώθετε τύψεις την επόμενη μέρα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μέτρο και σωστές επιλογές. Για αυτό το λόγο, σας έχω ετοιμάσει μια λίστα για να ξέρετε πόσες θερμίδες κρύβονται σε κάθε ποτό ή κοκτέιλ και ποιες επιλογές είναι λιγότερο παχυντικές.
Να θυμάστε ότι οι θερμίδες ενός ποτού εξαρτώνται από το μέγεθος του ποτηριού σας, αλλά και ότι τα κοκτέιλ έχουν περισσότερες θερμίδες, οπότε αν προσέχετε την διατροφή σας, καλό είναι να προτιμάτε σκέτα ποτά. Και μία συμβουλή ακόμη: μακριά από τα σφηνάκια γιατί έχουν την τάση να μαζεύονται!


ΠΟΤΑ
Μπύρα (μεγάλο ποτήρι των 500ml): 150 θερμίδες
Μπύρα (κουτάκι): 110 θερμίδες
Κρασί: 125 θερμίδες
Σαμπάνια: 95 θερμίδες
Ουίσκι: 105 θερμίδες
Τεκίλα: 105 θερμίδες / 78 θερμίδες (σφηνάκι)
Ρούμι: 100 θερμίδες (ποτήρι)
Βότκα: 96 θερμίδες (ποτήρι) / 72 θερμίδες (σφηνάκι)

ΚΟΚΤΕΪΛ
Margarita: 255 θερμίδες
Pina Colada: 240 θερμίδες
Daquiri: 230 θερμίδες
Martini: 215 θερμίδες
Cosmopolitan: 210 θερμίδες
Manhattan: 200 θερμίδες
Mojito: 169 θερμίδες
Tζιν & Τόνικ: 160 θερμίδες
Βότκα με χυμό: 110 θερμίδες
Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG
Instagram: @konstantinos.chardavellas
govastileto.gr