Ο καφές αυξάνει τον μεταβολισμό; Ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας σας ενημερώνει

Ο καφές αυξάνει τον μεταβολισμό; Ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας σας ενημερώνει
Ο καφές έχει υπάρξει επίκεντρο ερευνών τα τελευταία χρόνια, αφού τα συστατικά του έχουν διεγερτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τους ρυθμούς του μεταβολισμού σας.
Οι διεγερτικές ικανότητες το καφέ ενεργοποιούν το νευρικό σας σύστημα, το οποίο παράγει
αδρεναλίνη, η οποία με την σειρά της στέλνει σήμα στο σώμα σας να αρχίσει να μεταβολίζει λίπος. Αυτή η διαδικασία είναι που αυξάνει τον μεταβολισμό σας. Αυτή η αύξηση μπορεί να είναι από 3% έως και 11%.

Από τι εξαρτάται η αύξηση:
Ποσότητα καφέ: Περισσότερη ποσότητα, μεγαλύτερη αύξηση.
Ηλικία: Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μειώνεται η επιρροή του καφέ στον μεταβολισμό.
Βάρος: Δυστυχώς όσο αυξάνεται το βάρος, τόσο μικρότερη αύξηση βλέπουμε στον μεταβολισμό από τον καφέ.
Ενώ μέχρι πρόσφατα ο καφές ήταν αντικείμενο έρευνας μόνο για την επιρροή του στο βάρος, μια πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Harvard έδειξε ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά και την υγεία μας. Η έρευνα κράτησε περίπου 30 χρόνια και πάνω από 133.500 άτομα πήραν μέρος. Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι η κατανάλωση καφέ (3-5 φλιτζάνια) μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από διαβήτη τύπου 2, καρδιοαγγειακά προβλήματα, νευρολογικές παθήσεις και αυτοκτονίες! Επιπλέον, αυτό ίσχυε για όσους πίνανε και καφέ decaf.
Μια κοινή αντίληψη για τον καφέ είναι ότι μπορεί μειώσει την όρεξή σας. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά η συγκεκριμένη ιδιότητά του δεν διαρκεί πολύ και δεν είναι αρκετά ισχυρή για να φέρει από μόνη της μείωση βάρους. Επιπλέον, η ζάχαρη και το γάλα που βάζετε στον καφέ σας μπορεί να περιέχουν αρκετές θερμίδες.
Μακροπρόθεσμα, ο οργανισμός σας συνηθίζει τον καφέ. Αυτό σημαίνει ότι η επιρροή του στον μεταβολισμό σας σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται. Υπάρχουν τρόποι να το αποφύγετε αυτό, οι οποίοι κυρίως έχουν να κάνουν με τον έλεγχο ποσότητας και είδους καφέ.
Tips
Ο καφές βοηθάει με το χάσιμο βάρους, αλλά μπορεί να προκαλέσει αυπνία και νεύρα, μην το παρακάνετε.
Μια κουταλιά ζάχαρη έχει 15 θερμίδες. Προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τις 2 κουταλιές και ιδανικά να βάζετε το πολύ μία.
Αν προσθέτετε και γάλα στον καφέ σας, σιγουρευτείτε ότι είναι άπαχο.
Το σώμα σας μπορεί να συνηθίσει τον καφέ. Για να το αποφύγετε αυτό, προσπαθήστε να δίνετε στον εαυτό σας διαλλείματα. Μπορείτε να πίνετε για 2 βδομάδες καφές και για 2 βδομάδες τσάι, το οποίο περιέχει μικρότερες ποσότητες καφεΐνης. Εναλλακτικά, αν πίνετε κανονικό καφέ, δοκιμάστε να πίνετε 2 βδομάδες το μήνα decaf.


Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG
Instagram: @konstantinos.chardavellas
govastileto