Δευτέρα, Ιουλίου 20

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. η σπείρα που έκλεβε μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ;;
Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. η σπείρα που έκλεβε μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ
Στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που φέρονται ότι έκλεβαν μετασχηματιστές από υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια διοχέτευαν τον χαλκό που περιέχουν στο εμπόριο, προχώρησε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Ειδικότερα, έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, την περασμένη Πέμπτη 16 Ιουλίου, συνελήφθησαν τριάντα πέντε άτομα, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή άλλων εννέα δραστών.
Σημειώνεται ότι η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής που χειρίστηκε την υπόθεση έχει εξιχνιάσει έως τώρα 119 περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας.
Η μεθοδολογία δράσης των δραστών, σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη, ήταν η εξής: Αρχικά, κατόπτευαν αγροτικές δυσπρόσιτες περιοχές και εντόπιζαν υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, με μετασχηματιστές πρόσφορους για αφαίρεση. Δρούσαν κυρίως νυχτερινές και μεταμεσονύχτιες ώρες, ενώ χρησιμοποιούσαν γάντια προκειμένου να μην ανιχνεύονται αποτυπώματα ή γενετικό υλικό. Αφού αφαιρούσαν τους μετασχηματιστές, μετέφεραν τα κλοπιμαία, κυρίως σε παράνομες επιχειρήσεις (SCRAP) του εγκληματικού δικτύου, όπου με διάφορες μεθόδους επεξεργάζονταν τον χαλκό και τον προωθούσαν στο εμπόριο, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, Ανδρέας Πατερώνης, ευχαρίστησε θερμά, από την πλευρά του, τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και την ΕΛ.ΑΣ. γενικότερα για την αποτελεσματικότητά της και τη σημαντική αυτή επιτυχία στον αγώνα για την εξάρθρωση και τη σύλληψη των εγκληματικών ομάδων που προκαλούν σοβαρότατες ζημιές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας.
Μάλιστα σημειώνεται ότι το κόστος κάθε μετασχηματιστή, μαζί με το κόστος εργασίας και αντικατάστασης ξεπερνούν το ποσό των 5.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για τον ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται στο ποσό των 900.000 ευρώ.
Παράλληλα, όπως σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Ιωάννα Ροτζιώκου, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, την περασμένη Πέμπτη, εντοπίστηκαν δύο επιχειρησιακά οχήματα των συμμοριών να κινούνται στην περιοχή των Μεγάρων και του Ασπροπύργου, αντίστοιχα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πρώτο όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: κομμάτια από καλώδια χαλκού, συνολικού βάρους 183 κιλών, 3 χάλκινα πηνία από μετασχηματιστή συνολικού βάρους 168 κιλών, τα οποία προέρχονταν από κλοπή μετασχηματιστή από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, στα Μέγαρα.
Όσον αφορά το δεύτερο όχημα, κατέληξε σε εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων στον Ασπρόπυργο. Εκεί συνελήφθησαν οι δύο επιβαίνοντες του οχήματος, καθώς και ο παραλήπτης των κλεμμένων χάλκινων πηνίων. Σε έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, φορητός τροχός, 2 δίσκοι κοπής και 7 κάλυκες φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων. Ακόμη, κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 14 οχήματα και το χρηματικό ποσό των 6.877 ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παρακώλυσης λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων, των φθορών κατ' εξακολούθηση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, των κλοπών ηλεκτρικής ενέργειας, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, καθώς και της νομοθεσίας που αφορά τα όπλα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση..zougla.gr