Πώς αντιμετωπίζονται οι ταχυκαρδίες ή ταχυπαλμίες

Πώς αντιμετωπίζονται οι ταχυκαρδίες ή ταχυπαλμίες
Νιώθετε συχνά “φτερουγίσματα” στην καρδιά; Είναι φορές που νομίζετε πώς η καρδιά σας χτυπά υπερβολικά γρήγορα; Δείτε, πώς αντιμετωπίζονται οι ταχυκαρδίες. Πώς αντιμετωπίζονται οι ταχυκαρδίες ή ταχυπαλμίες
Ταχυπαλμία ή ταχυκαρδία είναι η αυξημένη καρδιακή συχνότητα, δηλαδή όταν οι αριθμοί των παλμών ξεπερνούν τους 100 το λεπτό, ενώ νιώθουμε την καρδιά μας να χτυπά γρήγορα ή αισθανόμαστε φτερουγίσματα στο στήθος.

Ο καρδιακός παλμός ως δείκτης υγείας της καρδιάς 
Φυσιολογικά ο φλεβόκομβος βηματοδοτεί την καρδιά με συχνότητα από 50-100 παλμούς ανά λεπτό. Εάν η συχνότητα υπερβεί τους 100 παλμούς ανά λεπτό τότε μιλάμε για φλεβοκομβική ταχυκαρδία.

Φυσιολογικά η καρδιά διεγείρεται από τον φλεβόκομβο.

Εάν για κάποια αιτία αυτή η ρυθμική διέγερση της καρδιάς διακοπεί λέμε ότι εμφανίζεται αρρυθμία.
Αρρυθμίες, πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν; 
Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο ένα άτομο να νιώθει ένα “φτερούγισμα” στην καρδιά του ή ότι “χάνει” έναν παλμό ή επεισόδια αισθήματος παλμών ιδιαίτερα στις καταστάσεις έντονου άγχους και ψυχολογικής πίεσης που αναφέρεται.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά είναι αθώα, τουλάχιστον στους νεότερους. Ενίοτε όμως συνοδεύονται από ξαφνική δύσπνοια, προκάρδιο άλγος ή δυσφορία, ζάλη, τάση για λιποθυμία ή λιποθυμικό επεισόδιο και προκαλούν ανησυχία. Τότε χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης γιατί δεν είναι όλες οι ταχυκαρδίες ίδιες.

Θα πρέπει να αποκλειστεί οργανική καρδιακή νόσος.

Ο ιατρός θα υποψιαστεί το πρόβλημα με βάση τα κλινικά συμπτώματα που θα του περιγράψει ο ασθενής. Οι ανωμαλίες στην ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς θα αποτυπωθούν στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).
Σε περίπτωση όμως που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και εξακολουθούν να υπάρχουν υπόνοιες, μπορεί να εφαρμοστεί 24ωρη συνεχής καταγραφή Ηλεκτροκαρδιογραφήματος (HOLTER ΡΥΘΜΟΥ). Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ηλεκτροφυσιολογική μελέτη της καρδιάς που πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα εργαστήρια.

Αφού λοιπόν διαπιστωθεί η ταχυκαρδία, μένει να αποκαλυφτούν τα αίτια της.

Προς αυτή τη κατεύθυνση και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να ζητηθούν διάφορες αιματολογικές (πλήρη αιματολογικό/βιοχημικό/ορμονολογικό έλεγχο) και ακτινολογικές εξετάσεις, τεστ κοπώσεως, υπερηχοκαρδιογράφημα, στεφανιογραφία.
«Τροφή-Φάρμακο»Η ταχυπαλμία, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί, μπορεί να είναι αθώα ή ακόμα και φυσιολογική ή να οφείλεται σε σοβαρές παθήσεις.

Τα συχνότερα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν ταχυπαλμία είναι:

Συμπερασματικά, αρχικά περιορίστε το άγχος, το να εξαφανίσετε το άγχος από τη ζωή σας μπορεί να είναι ανέφικτο, αλλά μπορείτε αρκετά εύκολα να το περιορίσετε. Εάν οι ταχυκαρδίες που αναφέρετε επιμένουν ή συνοδεύονται από τα συμπτώματα που σημειώθηκαν παραπάνω τότε επισκεφθείτε Καρδιολόγο και θα αποφασίσει για την περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση.
Άγχος: Πόσο επιβλαβές είναι για το καρδιαγγειακό 
Του Ανδρέα Τσέλιου, Ειδικού Καρδιολόγου, Στρατιωτικού Ιατρού, Επιμελητή 401 Γ.Σ.Ν.Α. και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr 
~~~~~~~~~~~~~~~~
«Τροφή-Φάρμακο»: Η καρδιά μας, ως μυς, έχει μεγάλες ανάγκες σε Q10 και χρειάζεται μεγάλα ποσά ενέργειας για να συνεχίζει να χτυπά αδιάκοπα για όλη την ζωή μας. Αυτό σημαίνει ότι το ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ CO Q10 είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτήν. 
Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ότι προφυλάσσει από καρδιοπάθειες, την αρρυθμία, τη στεφανιαία νόσο των αρτηριών, τη συμφορητική καρδιοπάθεια, την πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, τη Στηθάγχη και την υπέρταση, Μείωση του χρόνου ανάρρωσης από εγχείρηση BY-PASS. 
Η ευεργετική δράση του Q10 επιβεβαιώνεται από πάνω από 50 μελέτες παγκοσμίως οι οποίες διεξήχθησαν μετά το 90.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν συγκρίνονται με κάτι αντίστοιχο.

Μελέτη έδειξε, ότι το 87% των ασθενών με καρδιοπάθεια βελτίωσαν σημαντικά την λειτουργία της καρδιάς τους χωρίς καμία παρενέργεια μετά από καθημερινή λήψη 100mg Co Q10. Μετρήσεις έδειξαν ότι οι καρδιοπαθείς έχουν 25% λιγότερο Q10 από τους υγιείς ανθρώπους. 
Διαθέτω, λοιπόν, εξαιρετικής ποιότητας και δραστικότητας Q10.
Όποιος αντιμετωπίζει κάποιο/α από τα παραπάνω προβλήματα υγιείας ή επιθυμεί να καρπωθεί τα οφέλη του προληπτικά, μιας και όπως ξέρουμε, μετά τα 30 έτη η παραγωγή του μειώνεται, δεν έχει παρά να επικοινωνήσει στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com