Κυριακή, Ιουλίου 5

Είναι επικίνδυνα τα energy drinks;




Είναι επικίνδυνα τα energy drinks;

Το ερώτημα πόση ενέργεια δίνουν τα ενεργειακά ποτά βρίσκεται στο επίκεντρο πολυσέλιδου δημοσιεύματος της αμερικανικής εφημερίδας New York Times.

Το ερώτημα πόση ενέργεια δίνουν τα ενεργειακά ποτά (energy drinks) βρίσκεται στο επίκεντρο πολυσέλιδου δημοσιεύματος της αμερικανικής εφημερίδας New York Times. Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στην ελλιπή επιστημονική τεκμηρίωση στα συστατικά που εμπεριέχονται στα ενεργειακά ποτά και στο κατά πόσο είναι ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.


Στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν μπει τα ενεργειακά ποτά, μετά τα πέντε περιστατικά θανάτων που ενδέχεται να σχετίζονται με τα αυξημένα ποσοστά καφεΐνης που εμπεριέχονται στα εν λόγω προϊόντα.

Μπορεί η έρευνα της αρμόδιας αρχής να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά όπως αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες, η βιομηχανία των ενεργειακών ποτών είναι βασισμένη σε ένα μείγμα συστατικών που εκτός από την καφεΐνη, έχει πολύ λίγα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το «τρικ» στην διαφημιστική προώθηση των ενεργειακών προϊόντων είναι ότι πλασάρονται ως προϊόντα που δίνουν κάτι παραπάνω από την ενέργεια που δίνει ένας απλός καφές. Ωστόσο όλες οι έρευνες που έχουν γίνει αποδεικνύουν ότι τα ενεργειακά προϊόντα αποτελούνται -ως επί το πλείστον- από καφεΐνη.

Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Γουισκόνσιν εξετάζοντας τα συστατικά που εμπεριέχονται στα ενεργειακά προϊόντα, βρήκαν ότι σκεύασμα με το συστατικό «γλουκονολακτόνη» κυκλοφορεί στην αγορά χωρίς να έχουν γίνει πρόσφατες έρευνες για τις επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι μόνες μελέτες που έχουν γίνει για την εν λόγω ουσία είναι προ 40ετίας στην Ιαπωνία

Οι ειδικοί μελετώντας σχεδόν όλα τα ενεργειακά ποτά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη των ενεργειακών ποτών στερούνται επιστημονικής επιβεβαίωσης.
https://www.protothema.gr/health-and-life/article/247196/einai-epikindyna-ta-energy-drinks/