Κυριακή, Ιουλίου 5

Η ΜΚΟ της Εκκλησίας δημιουργεί hot spot για ανήλικους (κατά δήλωσή τους) “μετανάστες”

Tη λειτουργία τριών δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίες ανακαινίσθηκαν πλήρως, αναλαμβάνει η ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόκειται για δύο δομές οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και μία ακόμα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όπου μπορούν να στεγαστούν έως 40 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Στην Ελλάδα βρίσκονται πάνω από 5.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους διαμένουν σε ακατάλληλες ή και επικίνδυνες συνθήκες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές προωθεί πρόγραμμα μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο ωστόσο προχωράει με αργούς ρυθμούς και λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από τον κορωνοϊό.
Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε από τον ΔΟΜ με κονδύλια που προέρχονται από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB), η οποία υποστηρίζει την ανακαίνιση και μικρής κλίμακας επισκευές σε εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν ως δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους.
Συγκεκριμένα παρέχονται έπιπλα, όπως κρεβάτια, γραφεία, τραπεζαρίες, εξοπλισμός αίθουσας ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και προμήθεια των απαραίτητων συσκευών κουζίνας και καθαρισμού. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις περιπτώσεις με ευαλωτότητα, μέσω της εγκατάστασης ενός μηχανισμού ανελκυστήρα κλιμακοστασίων καθώς και μιας προσβάσιμης τουαλέτας για ΑμεΑ.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δήμαρχο Τρικάλων, Δημήτρη Παπαστεργίου, προκειμένου να συζητήσουν τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΙΙ που αφορά τη στέγαση αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα και κτίρια.
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναμένεται να αναλάβει έως το τέλος του χρόνου την αρμοδιότητα του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο έως τώρα υλοποιούσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με εταίρους ΜΚΟ και δήμους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μηταράκη, εξετάζεται η εμπλοκή των δήμων στο πρόγραμμα είτε μέσω της ΚΕΔΕ είτε όμως και μεμονωμένα. Σημειώνεται ότι ήδη οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Λεβαδέων, Ηρακλείου, Χανίων, Σητείας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ Ι το οποίο ωστόσο λήγει τους επόμενους μήνες.
Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter
Πηγή kathimerini.gr

 https://hellas-now.com/mko-tis-ekklisias-dimioyrgei-hot-spot-anilikoys-kata/