Δευτέρα, Ιουλίου 13

Tα 3 εκατ. θα ξεπεράσουν οι άνεργοι στη Γερμανία το καλοκαίρι

Tα 3 εκατ. θα ξεπεράσουν οι άνεργοι στη Γερμανία το καλοκαίρι
Για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αναμένεται να ξεπεράσει τα 3.000.000, λόγω του covid-19.
O επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, Ντέτλεφ Σέελε, δήλωσε ότι «όπως όλα δείχνουν, μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες οι άνεργοι θα είναι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια», σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ευελπιστώντας ωστόσο ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά από το φθινόπωρο και μετά.

Βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδώσει η άρση των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και τον τουρισμό, θα επιδράσει θετικά το πακέτο στήριξης της γερμανικής οικονομίας της γερμανικής κυβέρνησης και το παγκόσμιο εμπόριο θα αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, θεωρεί οι γυναίκες πλήττονται τριπλά από την κρίση του κορωνοϊού, καθώς οι περισσότερες εργάζονται εποχικά ή με συμβόλαια ορισμένου χρόνου. Συν τοις άλλοις, λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς και επωμίζονται περισσότερα οικογενειακά βάρη στη φροντίδα παιδιών, αλλά και ηλικιωμένων.
Ο Ντέτλεφ Σέελε, χαρακτηριστικά δηλώνει: «Ελπίζω ότι η κρίση του κορωνοϊού, το τελευταίο τετράμηνο, δεν θα καταστρέψει όλα όσα επιτεύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στο μέτωπο της ισότητας των δύο φύλων στην αγορά εργασίας. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να μη συμβεί αυτό».
Στην παρατήρηση της εφημερίδας ότι το 20% των εργαζομένων στη Γερμανία φοβάται μήπως χάσει τη δουλειά του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Απασχόλησης απαντά:
«Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ιστορικών διαστάσεων και στο χώρο της απασχόλησης. Τέλη Απριλίου οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο υπολογίζονταν στα 6.000.000. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να περάσουν από το στάδιο του μειωμένου ωραρίου σε εκείνο των απολύσεων», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.