Σάββατο, Αυγούστου 15

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ: ΕΩΣ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη

Ο αντίκτυπος του παγκόσµιου αποκλεισµού κορωνοϊών αναµένεται να βυθίσει 100 εκατοµµύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια, προειδοποιεί µια νέα έκθεση του Pulitzer Center on Crisis Reporting.

Η έκθεση φαίνεται να κατηγορεί τον ίδιο τον COVID-19 για τον οικονομικό αντίκτυπο, ωστόσο ο πραγματικός ένοχος ανακαλύπτεται ότι είναι οι «περιορισμοί» που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ως απάντηση στην πανδημία.


«Με τον ιό και τους περιορισμούς του, έως και 100 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να πέσουν στην πικρή ύπαρξη ζωής με μόλις 1,90 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αυτό είναι πολύ κάτω από κάθε λογική αντίληψη για μια ζωή με αξιοπρέπεια», έγραψε φέτος ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την ακραία φτώχεια.

«Και βρίσκεται πάνω από τα 736 εκατομμύρια άτομα που βρίσκονται ήδη εκεί, τα μισά από αυτά σε πέντε μόνο χώρες: Αιθιοπία, Ινδία, Νιγηρία, Κονγκό και Μπαγκλαντές.»

Ηνωμένα Έθνη: Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά θα πεθάνουν το 2020 λόγω της οικονομικής ύφεσης που προκαλείται από το Cv.19 Απάντηση

Η έκθεση σημειώνει ότι ο αντίκτυπος του κλειδώματος στους φτωχούς σε χώρες όπως η Ινδία ήταν «τόσο απότομη και τιμωρητική» που ο Πρωθυπουργός τους, Νάρεντρα Μόντι, ζήτησε συγχώρεση.

Η έκθεση θα προκαλέσει περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το αν το παγκόσμιο κλείδωμα θα αποδειχθεί πιο θανατηφόρο από το ίδιο το COVID-19, με την ακραία φτώχεια να συνδέεται άμεσα με το θάνατο και να μειώσει τη διάρκεια ζωής.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Imperial College London και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να πεθάνουν από μολύνσεις από φυματίωση που δεν έχουν υποστεί θεραπεία λόγω του αποκλεισμού του κοροναϊού.

Το γνωρίζατε αυτό; Εκατομμύρια έχουν προβλεφθεί ότι θα αναπτύξουν φυματίωση ως αποτέλεσμα του κλειδώματος Covid-19

Οι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν μακροπρόθεσμα ως αποτέλεσμα του κλειδώματος που τους εμποδίζει να λάβουν θεραπεία για καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς βυθίστηκαν σε ακραία φτώχεια ως αποτέλεσμα του κλειδώματος που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, αυτό θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει τη μαζική μετανάστευση από αυτήν την περιοχή στην Ευρώπη.

«Είναι μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι το κύριο κόστος των κλειδαριών που προτιμούν οι φιλελεύθεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο δεν θα είναι οι άνθρωποι στη Δύση, αλλά αυτοί που αιωρούνται ακριβώς πάνω από το όριο της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο», γράφει ο Toby Young.

«Χάρη στον λανθασμένο ενθουσιασμό των δυτικών κυβερνήσεων για τη φυλάκιση ολόκληρων πληθυσμών στα σπίτια τους, προκαλώντας έτσι μια παγκόσμια ύφεση, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος».

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr