Πέμπτη, Αυγούστου 20

Κορωνοϊός: Φόβοι για έξαρση της πανδημίας το επόμενο 10ήμερο - Μετά το μπαράζ κρουσμάτων στα γηροκομεία, νέα μέτρα στις προνοιακές δομές

Κορωνοϊός: Φόβοι για έξαρση της πανδημίας το επόμενο 10ήμερο - Μετά το μπαράζ κρουσμάτων στα γηροκομεία, νέα μέτρα στις προνοιακές δομές
Photo: Intime
Έκδηλη η ανησυχία των ειδικών για την πορεία της πανδημίας. «Πονοκέφαλος» το μπαράζ κρουσμάτων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Φόβοι για το σύνδρομο της Ιταλίας στα ελληνικά γηροκομεία.
Συνεχίζεται η επέλαση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, που εξακολουθεί καθημερινά να καταγράφει υψηλό, τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων. Παράλληλα, σταθερά διψήφιος παραμένει ο αριθμός των διασωνηλωμένων ασθενών στις ΜΕΘ και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς, την ώρα που οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εστίες μόλυνσης σε οίκους ευγηρίας, αλλά και για τη συρροή κρουσμάτων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Ο αριθμός νέων κρουσμάτων στις πρώτες 19 ημέρες του Αυγούστου προκαλεί τρόμο. Από τις αρχές του μήνα έχουν καταγραφεί συνολικά 3.271 νέα κρούσματα, τη στιγμή που ολόκληρο τον Μάρτιο, όταν είχαμε την «έκρηξη» του ιού στη χώρα και είχαν αρχίσει να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα είχαμε 1.307 κρούσματα, ενώ ολόκληρο τον Απρίλιο 1.277. Την Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα, τα 195 εγχώρια και τα 22 εισαγόμενα, με τις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης να είναι πάλι «πρωταθλήτριες.
Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού και να βρίσκονται εν αναμονή της αποδοτικότητας των νέων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Αύξηση των κρουσμάτων φοβούνται οι ειδικοί 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειαζόμαστε μια εβδομάδα τουλάχιστον για να έχουμε μια εικόνα περί του αν η κατάσταση έχει αναστραφεί. Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας θα επιδράσει εξάλλου και η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων.
Πάντως, οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων είναι δυσοίωνες, καθώς εκτιμούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που γνωρίζουμε και ότι κάθε μια μόλυνση που εντοπίζουμε θα έπρεπε να την πολλαπλασιάζουμε επί 10 για να έχουμε την πραγματική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση νέων τοπικών περιοριστικών μέτρων σε Μύκονο και Χαλκιδική που δείχνει ότι τόσο ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων, όσο και αυτών που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα και βρίσκονται σε περιορισμό σε καταλύματα αναφοράς, είναι αυξητικοί.
Μιλώντας στο Mega, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ & αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, δήλωσε ανήσυχη ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα στη χώρα το επόμενο διάστημα. «Φοβάμαι ότι μέχρι αρχές Σεπτέμβρη θα αυξηθούν».
Ο φόβος αυτός έγκειται στην επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς. «Γι’ αυτό η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν τα περισσότερα κρούσματα. Όταν κάποιος επιστρέφει από ένα νησί πρέπει να φοράει τη μάσκα του. Τη φοράει για επτά μέρες συνεχόμενα και προσπαθεί να μην είναι σε επαφή με κόσμο. Ο ίδιος θα προφυλάξει τον εαυτό του και τους υπόλοιπους».

«Συναγερμός» για τις εξάρσεις κρουσμάτων σε γηροκομεία και υγειονομικούς - Κίνδυνος από τους ασυμπτωματικούς

Εν τω μεταξύ, εκείνο που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι πως από τις αρχές Αυγούστου, δηλαδή μέσα σε 20 ημέρες το πολύ, έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό 70 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία.
 «Από τους 70 υγειονομικούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό τον Αύγουστο, πάνω από 50 είναι ασυμπτωματικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διασπορά του κορωνοϊού», επεσήμανε ο Μιχάλης Γιαννάκος.
Παράλληλα, έντονη είναι η ανησυχία, της κυβέρνησης και για τους οίκους ευγηρίας. Θετικοί στον κορωνοϊό  διαγνώστηκαν 15 ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που διέμεναν στο Ίδρυμα «Εστία Παπαγεωργίου», ενώ από τους εργαζόμενους 7 άτομα βρέθηκαν και αυτά θετικά. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό ενώ 12 από τους ηλικιωμένους νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Είχαν προηγηθεί τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου έχασαν τη ζωή τους έξι ηλικιωμένοι αφού βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Έτσι, όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όλοι οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας, αμέσως μετά τις διακοπές τους και την επιστροφή τους στην εργασία τους θα τεστάρονται, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις προνοιακές δομές.
Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν την επιδημιολογική εικόνα της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που υποβάλλονται σε διαγνωστικό μοριακό έλεγχο είναι ασυμπτωματικοί και κάνουν το τεστ είτε από προσωπικό ενδιαφέρον επειδή έπεστρεψαν από τουριστικό προορισμό με κρούσματα, είτε γιατί υπήρξε κάποια σχετική σύσταση από τους εργοδότες τους πριν επιστρέψουν στην εργασία τους.

Μάσκα παντού ζητούν οι ειδικοί - Έρχονται πιο αυστηρά μέτρα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τα νησιά, και η επιστροφή τους, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Εάν, ωστόσο, υπάρξει υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα, όπως γενικευμένη χρήση της μάσκας σε ποσοστό 80-90%, η εξάπλωση της πανδημίας εκτιμάται πως θα μπορούσε να ανακοπεί, όπως συνέβη με την καραντίνα.
Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ο κρίσιμος δείκτης R0, που δείχνει την μεταδοτικότητα του ιού, είχε ξεπεράσει τη μονάδα. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν δεν πέσει σύντομα κάτω από το ένα, η λήψη νέων ακόμα πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων θα είναι μονόδρομος. Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν, παράλληλα, τον αριθμό των εισαγωγών που παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση τελευταία καθώς και των θανάτων.
Οι ειδικοί ζητούν, εξάλλου, την ανάληψη νομοθετικών παρεμβάσεων για την καθιέρωση της τηλεργασίας, ενώ εκεί που δεν μπορεί το μέτρο να εφαρμοστεί, δεν αποκλείεται να προταθεί η επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων.

Περιοριστικά μέτρα «τύπου Πόρου» σε Μύκονο και Χαλκιδική

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν αναφορικά με τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από την Παρασκευή 21-08-2020 και ωρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 31-8-2020 και ώρα 06.00.
Πιο αναλυτικά, αποφασίστηκαν τα εξής:
● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μυκόνου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων και για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.