Σάββατο, Αυγούστου 15

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε άδεια στο τεστ σάλιου του Γέιλ για τον κορονοϊό που θα κοστίζει... 1 ευρώ!

Τεστ
Εξαιρετικά νέα, καθώς ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ για το διαγνωστικό τεστ SalivaDirect -το οποίο χρηματοδοτεί το NBA και οι παίκτες του! Όπερ σημαίνει ταχύτερα, φτηνότερα -και άρα μαζικά- μοριακά τεστ σάλιου για τον κορονοϊό!
Μια εξαιρετική είδηση, που αναμέναμε τις τελευταίες μέρες, έρχεται από την Αμερική.
Πριν από μερικές ώρες, για την ακρίβεια το πρωί της 15ης Αυγούστου στις ΗΠΑ (άρα απόγευμα για εμάς), ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ για το διαγνωστικό τεστ SalivaDirect Covid-19, το οποίο χρησιμοποιεί μια νέα μέθοδο επεξεργασίας δειγμάτων σάλιου για τη διάγνωση του κορονοϊού!
Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, σε σχέση με τα υπάρχοντα μοριακά τεστ PCR (όπου λαμβάνουν δείγματα από τη μύτη ή τον φάρυγγα), το συγκεκριμένο τεστ σάλιου είναι λιγότερο επεμβατικό, λιγότερο χρονοβόρο, δεν είναι ανάγκη να γίνει από εκπαιδευμένο επαγγελματία του τομέα υγείας και αποφεύγει τη χρήση χημικών! Στην ουσία... φτύνεις και μαθαίνεις πολύ πιο άμεσα αν έχεις κορονοϊό ή όχι!
Τα πειράματα του νέου τεστ, μάλιστα, έδειξαν ότι ανίχνευσε 32 από τα 34 δείγματα που είχαν βγει θετικά στα μοριακά τεστ μύτης και φάρυγγα, καθώς επίσης και 30 από τα 33 αρνητικά δείγματα.

Από 1 έως 3,7 ευρώ!

Το κόστος, τώρα, του τεστ σάλιου εκτιμάται σε 1,3 έως 4,4 δολάρια ανά... φτύσιμο (από 1 ευρώ, δηλαδή, έως 3,7) και οι δημιουργοί του είχαν ζητήσει από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) επείγουσα άδεια έγκρισης για την κυκλοφορία του, την οποία και έλαβαν!
Άρα μιλάμε για ένα απλούστατο τεστ, ταχύτερο και πολύ (πάρα πολύ) φτηνότερο! 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εν λόγω έρευνα του Γέιλ για το τεστ έχει χρηματοδοτηθεί με περισσότερες από 500.000 δολάρια από το NBA και την Ένωση Παικτών της Λίγκας!
Μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα γίνει διαθέσιμο...
.gazzetta.gr