Σάββατο, Αυγούστου 1

Μαζικές απολύσεις προβλέπονται στον τραπεζικό τομέα της Χώρα μας, εντός του 2020…


Bank_trapeza
Αποφασισμένες να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις εμφανίζονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Eurobank, Πειραιώς, Alpha και Εθνική. Αυτή τη δυσοίωνη εξέλιξη για τους τραπεζοϋπάλληλους της χώρας εξέφρασε πρόσφατα  ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση κάνει τα χατίρια στους τραπεζίτες με τις φοροαπαλλαγές, το ακαταδίωκτο για τα κόκκινα δάνεια και τους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, αφήνει απροστάτευτο το προσωπικό των τραπεζών στις ορέξεις των μεγαλοτραπεζιτών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβία πάντως ήταν σαφής. Όπως είπε υπάρχει η βούληση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση των καταστημάτων αλλά και του προσωπικού τους και υποστήριξε ότι οι ψηφιακές συναλλαγές το 2019 αντιπροσώπευαν το 42% του συνόλου των συναλλαγών της Eurobank και το 80% των πληρωμών και χρηματικών μεταφορών, ενώ οι χρήστες του MobileApp ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο.
 Εκτιμώντας ότι τα παραπάνω νούμερα για το 2020 λόγο του κοροναϊού θα έχουν εκτοξευτεί, υποστήριξε ότι αυξάνεται η πίεση στις τράπεζες να μειώσουν ακόμη περισσότερο δίκτυο και προσωπικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι τράπεζες, που έχουν κόψει ήδη τα λειτουργικά τους κόστη ως ποσοστό των εσόδων σε επίπεδο χαμηλότερο του μέσου όρου της ευρωζώνης, θα προχωρήσουν την τριετία 2020 – 2022 σε νέες βαθιές περικοπές των δαπανών προσωπικού.
Συνολικά η μείωση του προσωπικού για το 2020 στο πιστωτικό σύστημα εκτιμάται στα 2.500 άτομα, με τις εν λόγω αποχωρήσεις να είναι ανεξάρτητες από τη μείωση του προσωπικού, η οποία θα προέλθει (σε Eurobank και ΑlphaΒank) από τη μεταφορά αθροιστικά 1.300 υπαλλήλων στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όσο για τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ναι μεν θα συνεχιστούν, ωστόσο θα είναι φτωχότερα ως προς το ύψος της αποζημίωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Tραπεζών για το 2019, τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα έκλεισαν 167 καταστήματα το περασμένο έτος και μείωσαν το δυναμικό τους κατά 3.055 άτομα. Η συρρίκνωση αυτή ισοδυναμεί με 8% συνολικά για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.