Παρασκευή, Αυγούστου 21

Κρούσματα σήμερα 21/8: Πληθαίνουν οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, κρίσιμη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Υπενθυμίζεται πως οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ γνωστοποιούνται μετά τις 18:00, καθημερινά.
Κρούσματα σήμερα 21/8: Πληθαίνουν οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, κρίσιμη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ
Κορυφώνεται η αγωνία για τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, καθώς σε συναγερμό βρίσκονται ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας.
Επιμένουν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα του κορoνοϊού στη χώρα μας, παρά τα διαδοχικά μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία. Χθες, Πέμπτη, ανακοινώθηκαν 269 νέα περιστατικά της νόσου, εκ των οποίων τα 250 ήταν μάλιστα εγχώρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Κυριακή (16/8) ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε 217 μολύνσεις, τη Δευτέρα (17/8) 150, την Τρίτη (18/8) 269 και την Τετάρτη (19/8) 217 ακόμη. Συνολικά, δηλαδή, επιβεβαιώθηκαν 1.122 νέα περιστατικά σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 14% του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα (7.934).
Την ίδια ώρα, η Αττική και η Θεσσαλονίκη εμφανίζονται καθημερινά ως «κόκκινες» περιοχές του χάρτη, καθώς καταγράφουν τους περισσότερους νέους φορείς του ιού (90 και 67, αντίστοιχα, την Πέμπτη), πριν καν κορυφωθεί η επιστροφή των εκδρομέων, την οποία φοβούνται οι ειδικοί.
Παράλληλα, σταθερά στην «τρίτη θέση» βρίσκονται οι Κυκλάδες (15 κρούσματα χθες)  τις τελευταίες ημέρες, ενώ, συνολικά, 42 κρούσματα από αυτά που ανακοινώθηκαν χθες αφορούν στα νησιά της χώρας.
Επιπλέον, η λίστα των νεκρών από την πανδημία αυξάνεται, καθώς σήμερα σημειώθηκαν τρεις θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει, πλέον, τα 239 θύματα.
Αύξηση παρουσίασε, τέλος, και ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο οποίος ανέβηκε στους 30, έναντι 28 την Τετάρτη.

Νέα έκτακτα μέτρα σε Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία

Εν τω μεταξύ, Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία, προστέθηκαν στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές και η ΓΓΠΠ ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα:
  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά τις πολλαπλές μολύνσεις που σημειώθηκαν στις παραπάνω περιοχές, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις ακόλουθες, οι οποίες ήδη εκτιμάται πως έχουν αυξημένο ιικό φορτίο:
  • η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας και
  • οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Θετικοί άλλοι τέσσερις ηλικιωμένοι από το γηροκομείο του Ευόσμου

Την ώρα που νέα μέτρα επιβάλλονται σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας, με νέους περιορισμούς να έχουν τεθεί σε ισχύ, από σήμερα, και σε Μύκονο και Χαλκιδική, μεγαλώνει η ανησυχία για τα κρούσματα σε ευάλωτους πληθυσμούς.
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό, άλλωστε, πως θετικοί στον νέο ιό βρέθηκαν, μετά από δεύτερο έλεγχο με μοριακό τεστ, άλλοι τέσσερις από τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο Ιδρυμα «Εστία Παπαγεωργίου» της Iεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως, στον Εύοσμο.
Οι ηλικιωμένοι είχαν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο γιατί είχαν παρουσιάσει πυρετό (δέκατα) και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήπια συμπτώματα.
Το προηγούμενο διάστημα, στη συγκεκριμένη εστία φροντίδας ηλικιωμένων είχαν διαγνωστεί θετικοί 15 ηλικιωμένοι που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης και επτά εργαζόμενοι που είναι σε κατ΄οίκον περιορισμο, όλοι με ήπια συμπτώματα.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον δεύτερο οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη , μετά από εκείνον που βρίσκεται στο Ασβεστοχώρι, όπου σημειώθηκαν κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι είχαν εντοπιστεί αρχικά 36 κρούσματα(33 ηλικιωμένοι-τρόφιμοι, τρεις εργαζόμενοι) ενώ έξι από τους ηλικιωμένους, που νοσηλεύονται από τις 12 Αυγούστου σε νοσοκομεία της πόλης, έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19. Μετά τον επανέλεγχο και την ιχνηλάτηση στον οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου τα κρούσματα ανήλθαν σε 42 καθώς ακόμη έξι άτομα βρέθηκαν θετικά.
Εηάλλου, προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού στην «Εστία Παπαγεωργίου» παρήγγειλε ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Άγγελος Βάσσιος ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και για τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι.

Κρίσιμη η αποψινή ενημέρωση

Σε αυτό το πλαίσιο, η αποψινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ καθορίζει τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.
Οι επιστήμονες, ειδικότερα, εκτιμούν ότι εφόσον τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα αποδίδουν, αυτό θα «φανεί» τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ορισμένοι εκ των μελών της Επιτροπής για την πανδημία σημειώνουν ότι ζητούμενο είναι η μείωση του ημερήσιου αριθμού των μολύνσεων σε διψήφιο, αρχικά, αριθμό, καθώς η παγίωση της τρέχουσας κατάστασης φέρνει τη χώρα σε δύσκολη θέση.
Αν κάτι τέτοιο, ωστόσο, δε συμβεί, κι εφόσον η συνολική επιδημιολογική εικόνα του Αυγούστου παραμείνει ανησυχητική, το ενδεχόμενο επιβολής ακόμη αυστηρότερων μέτρων πλησιάζει σημαντικά.
Υπενθυμίζεται πως οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ γνωστοποιούνται μετά τις 18:00, καθημερινά.
 https://www.ieidiseis.gr/eidiseis/ygeia/item/56560-kroysmata-simera-21-8-plithainoun-oi-epidimiologika-epivarymenes-perioxes-stin-ellada-i-anakoinosi-tou-eody