Τετάρτη, Αυγούστου 12

4 λόγοι για να μην ενθουσιαστείτε για το «εμβόλιο» COVID-19 της Ρωσίας


ΑΠΟ ΤΟΝ MICHAEL GROTHAUS

Εάν υπάρχει ένα ιερό δισκοπότηρο στον κόσμο σήμερα, είναι ένα εμβόλιο για το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Δισεκατομμύρια διοχετεύονται σε έρευνα εμβολίων σε όλο τον κόσμο τόσο από κυβερνήσεις όσο και από ιδιωτικές επιχειρήσεις, ελπίζοντας ότι ένα τέτοιο εμβόλιο μπορεί να σώσει ζωές και να σταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία ταυτόχρονα.


Από σήμερα, έχει βρεθεί αυτό το ιερό δισκοπότηρο - ή, τουλάχιστον, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει . Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα του ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο SARS-CoV-2 στον κόσμο για ευρεία χρήση. Και ο πρόεδρος αναμένει ότι θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για ομάδες ανθρώπων υψηλού κινδύνου στη χώρα τον Οκτώβριο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κανείς δεν πρέπει να ενθουσιαστεί από αυτά τα νέα. Να γιατί:

Το εμβόλιο Russia COVID-19 δεν υποβλήθηκε ποτέ σε δοκιμές Φάσης 3. Οι δοκιμές φάσης 3 είναι το πιο σημαντικό στάδιο της δοκιμής για οποιαδήποτε φάρμακα ή εμβόλια. Σε αυτήν τη φάση, σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων (δεκάδες χιλιάδες από αυτούς) χορηγείται το εμβόλιο ή ένα εικονικό φάρμακο και οι ομάδες παρακολουθούνται για μήνες ή χρόνια για να προσδιορίσουν εάν είναι αποτελεσματικό, επικίνδυνο ή και τα δύο.
Ο Πούτιν χρειάζεται μια πολιτική νίκη αυτή τη στιγμή. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δει τις βαθμολογίες έγκρισής του να πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στη χώρα. Το να είσαι πρόεδρος της χώρας που αναπτύσσει το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για τη μάστιγα της ανθρωπότητας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσεις αυτά τα νούμερα. Το εμβόλιο ονομάστηκε ακόμη και Sputnik-V, ένα νεύμα στον διαστημικό αγώνα της δεκαετίας του 1950, ο οποίος βοήθησε στην ενίσχυση του ρωσικού πατριωτισμού.
Η Ρωσία απέτυχε να δημοσιεύσει δεδομένα ασφαλείας σχετικά με το εμβόλιο. Σύμφωνα με το CNN , η Ρωσία απέτυχε να δημοσιεύσει επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου. Ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι μια από τις κόρες του το έχει ήδη πάρει και «Τώρα αισθάνεται καλά». Όμως τα εμβόλια και άλλα φάρμακα που δεν έχουν δοκιμαστεί σωστά μπορεί να έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δοκιμές Φάσης 3 είναι τόσο κρίσιμες - βοηθούν στη διαπίστωση εάν ένα εμβόλιο ή φάρμακο είναι ασφαλές.
Ακόμα κι αν λειτουργεί, δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. Σε όρους εμβολίου, η «αποτελεσματικότητα» αναφέρεται στο πόσο αποτελεσματικό είναι ένα εμβόλιο. Για παράδειγμα, μια βαθμολογία αποτελεσματικότητας 98%, την οποία είχε το εμβόλιο κατά της ιλαράς, σήμαινε ότι 98 στα 100 άτομα που το έλαβαν θα ήταν προστατευμένο - εγγυημένο. Αλλά τα εμβόλια έχουν συχνά πολύ χαμηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας. Ακόμη και ο Δρ Antohy Fauci λέει ότι το πρώτο εμβόλιο SARS-CoV-2 μπορεί να έχει μόνο βαθμολογία αποτελεσματικότητας περίπου 50% έως 60% , πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και τα εμβόλια της Αμερικής που βρίσκονται σε εξέλιξη θα ήταν ένα κέρμα για το εάν ένα άτομο που το έχει λάβει είναι στην πραγματικότητα προστατευμένο. Είναι αλήθεια ότι το εμβόλιο της Ρωσίας μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύσει ορισμέναάτομα από το SARS-CoV-2. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους. Μια κυβέρνηση μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει ένα «εμβόλιο», ακόμη και αν η βαθμολογία αποτελεσματικότητας είναι μόνο 2% - αλλά δεν πρόκειται να βοηθήσει πολύ στην προστασία των ανθρώπων εάν η βαθμολογία αποτελεσματικότητας είναι τόσο χαμηλή. Στις ΗΠΑ, είναι πιθανό ότι οποιοδήποτε εμβόλιο SARS-CoV-2 που δεν έχει βαθμολογία αποτελεσματικότητας τουλάχιστον 50% δεν θα τεθεί σε παραγωγή.
Η αφαίρεση: δεδομένου ότι η Ρωσία έχει κυκλοφορήσει λίγα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το εμβόλιό τους - και έχει παραλείψει εντελώς τις δοκιμές Φάσης 3 - είναι πολύ απίθανο το εμβόλιο SARS-CoV-2 της Ρωσίας να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων σε μαζική κλίμακα. Θα μπορούσε ακόμη και να μην είναι ασφαλές, καθώς μεταφέρθηκε στην αγορά τόσο γρήγορα. Αλλά δεν θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα έως ότου η Ρωσία δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό. Ωστόσο, μην ανεβείτε τις ελπίδες σας.ksipnistere.com/