Σάββατο, Αυγούστου 15

Αλλάζει όψη ο σιδηροδρομικός σταθμός της Αθήνας – Τα νέα έργα και η υπόγεια σύνδεση με το μετρό

  • Της Μαρίας Μόσχου
Ένα έργο πνοής για το επιβατικό κοινό της Αθήνας, αλλά και την γύρω περιοχή αναμένεται να δημοπρατήσει εντός του Οκτωβρίου η ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του σταθμού Λαρίσης, ενός μεγαλόπνοου σχεδίου, που θα αλλάξει την όψη του σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας και θα δώσει ώθηση στις συνδυασμένες επιβατικές μεταφορές.
Πρόκειται για την  Β’ Φάση των έργων του σταθμού Αθηνών, έργα με σημαντικά οφέλη  και αυξημένη σημασία όπως η αύξηση ικανότητας εξυπηρέτησης επιβατικού φορτίου, η αρχιτεκτονική αναβάθμιση, η επιπλέον πεζογέφυρες για τους πολίτες κλπ.

Οι συμπληρωματικές μελέτες καθώς και τα Τεύχη Δημοπράτησης του ανωτέρω έργου βρίσκονται σε φάση οριστικοποίησης. Σύμφωνα με το Χρονοδιάγραμμα της ΕΡΓΟΣΕ το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του Οκτώβρη. Το budget του έργου είναι στα 40 εκατ. €. Με το συγκεκριμένο έργο αναβαθμίζεται ο Σ.Σ. Αθηνών τόσο στην ικανότητα εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού (αύξηση γραμμών & αποβαθρών, σύνδεση με σταθμό μετρό, ολοκλήρωση Η/Μ εγκαταστάσεων κλπ.) όσο και αισθητικά (αποκατάσταση όψεων).
Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά έργα που βλέπουμε είναι το γκρέμισμα των παλιών και η κατασκευή εκ νέου των 3 αποβαθρών από την πλευρά της εισόδου του σταθμού (επί της οδού Θ.Δηλιγιάννη). Οι αποβάθρες θα έχουν σύγχρονα χαρακτηριστικά, νέες γραμμές και εγκατεστημένη ηλεκτροκίνηση.

Σπουδαίο για τους επιβάτες είναι και το γεγονός ότι στην εργολαβία προβλέπεται η υπόγεια σύνδεση του Σταθμού (από την υπάρχουσα πεζοδιάβαση) με τον Σταθμό Μετρό. Αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται οι επιβάτες να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες με τις βαλίτσες ανά χείρας (όπως συμβαίνει σήμερα). Σε όλες τις αποβάθρες έχουν προβλεφθεί κυλιόμενες κλίμακες αλλά και ανελκυστήρες.
Για την εύρυθμη πορεία των τρένων, στην εργολαβία περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της κατασκευής του Ανισόπεδου Κόμβου Πέλοπος στην νότια είσοδο του Σταθμού που αποτελεί ένα από τα πολύ δύσκολα σημεία στην ροή των τρένων.
Στην ίδια εργολαβία έχει προβλεφθεί επίσης η καθαίρεση της παλαιάς υπόγειας πεζοδιάβασης και η ολοκλήρωση της κατασκευής (επέκταση) της νέας μικρής Κάτω Διάβασης Πεζών , η κατασκευή τριών (3) μεταλλικών Άνω Πεζοδιαβάσεων εντός των ορίων του Σ.Σ. Αθηνών, η ολοκλήρωση της κατασκευής της Κάτω Διάβασης Οχημάτων και Πεζών της οδού Δομοκού στην έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών.

Τέλος στο αντικείμενο κατασκευής περιλαμβάνεται η κατασκευή των υπολειπόμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Σ.Σ. Αθηνών. (ηλεκτροφωτισμός, ανελκυστήρες, αντλιοστάσια), η αναμόρφωση του κυκλοφοριακού ιστού της ευρύτερης περιοχής με την κατασκευή έργων οδοποιίας, υδραυλικών έργων, αποκατάσταση εγκαταστάσεων και κτιρίων, έργων πρασίνου και περίφραξης του Σ.Σ. Αθηνών, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου.
Μαζί με την Σήραγγα Σεπολίων, η περιοχή θα; μεταβληθεί σε μητροπολιτικό κέντρο μεταφορών, αναδεικνύοντας εμπορικές χρήσεις εστίασης, τουρισμού και υπηρεσιών.
Οι εργασίες ανακαίνισης και ανάπτυξης του Σ.Σ. Αθηνών ξεκίνησαν από τον Ο.Σ.Ε. με την Σύμβαση 994/2005, συνεχίστηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. με την Σύμβαση 751/2015 και με το νέο προς δημοπράτηση έργο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες υποδομής, επιδομής και ηλεκτροκίνησης, με την παρούσα εργολαβία με Αριθμό Διακήρυξης (Α.Δ.) 2513.

Κύρια χαρακτηριστικά του Φυσικού Αντικειμένου της παρούσας εργολαβίας είναι:
  • Κατασκευή των νέων αποβάθρων Νο 1, 2 & 3 (των νέων γραμμών Νο 1 έως και Νο 6) του Σ.Σ. Αθηνών μετά των στεγάστρων.
  • Κατασκευή των υποδομών (θεμελίωση) των μελλοντικών κτιριακών εγκαταστάσεων – στεγάστρου του Σ.Σ.Α.
  • Καθαίρεση παλαιάς υφιστάμενης υπόγειας πεζοδιάβασης περί την Χ.Θ. 10+410
  • Καθαίρεση της προσωρινής ισόπεδης διάβασης πρόσβασης των πεζών από το κτήριο εισόδου στο σταθμό (κτήριο οδού Δηληγιάννη) στις αποβάθρες Νο 4, 5 & 6.
  • Καθαίρεση μέρους του νότιου (σημερινή χρήση καταστήματος) και βόρειου (στέγαστρο) τμήματος του υπάρχοντος κτιρίου του Σ.Σ. Αθηνών και αποκατάσταση των όψεων του μετά τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
  • Επέκταση της Μεγάλης Υπόγειας Διάβασης του Σ.Σ. Αθηνών περί την Χ.Θ. 10+300 κάτω από τις κατασκευαζόμενες νέες αποβάθρες Νο 1, 2 & 3 συμπεριλαμβανομένων του κελύφους των καταστημάτων εντός της Υπόγειας Διάβασης τις κλίμακες, κυλιόμενες σκάλες, τους ανελκυστήρες και την σύνδεση με το Σταθμό «Λαρίσης» της Αττικό Μετρό Α.Ε.
  • Επέκταση της Μικρής Κάτω Διάβασης Πεζών κάτω από τις κατασκευαζόμενες νέες αποβάθρες Νο 1, 2 & 3 με τις κλίμακες και τους ανελκυστήρες.
  • Κατασκευή τριών (3) νέων μεταλλικών άνω πεζοδιαβάσεων εντός του Σ.Σ. Αθηνών στις Χ.Θ. 10+507, 10+581 & 10+700 για την διέλευση των πεζών πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, την πρόσβαση στο σύνολο των αποβάθρων του Σταθμού και την άμεση απομάκρυνση σε περίπτωση κινδύνου.
  • Ολοκλήρωση των Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων (Η/Μ) στον Σ.Σ. Αθηνών (εργασίες σύνδεσης με τον υποσταθμό Μέσης Τάσης και το Ηλεκτροπαραγωγικό Ζεύγος, Κυλιόμενες Κλίμακες, Ανελκυστήρες, Πυρόσβεση, Ηλεκτροφωτισμός).
  • Σήμανση Σταθμού, σύμφωνα με:
    • Την θέση και την μορφολογία του σταθμού και των κτιρίων,
    • Την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού
  • Εγκατάσταση νέου αποχετευτικού δικτύου ομβρίων των σιδηροδρομικών γραμμών 1 έως και 6 και των νέων αποβάθρων Νο 1, 2 & 3 του Σ.Σ. Αθηνών και ολοκλήρωση της ανακατασκευής του παντοροϊκού αγωγού (Ζ2) που διασχίζει εγκαρσίως τις Σ.Γ. στο βόρειο άκρο του κτηρίου εισόδου επί της οδού Δηληγιάννη.
  • Πλήρης κατασκευή της επιδομής των υπολοίπων έξι (6) σιδηροδρομικών γραμμών, 1 έως και 6 στο Σ.Σ. Αθηνών, μετά των απαιτουμένων χωματουργικών του υποστρώματος της επιδομής.
  • Ηλεκτροκίνηση μέσω εναέριας ‘‘Αλυσοειδούς’’ Γραμμής Επαφής 25 KV – 50 Hz των Σ.Γ. 1 έως και 6 του Σ.Σ. Αθηνών.
Για το σωστό συντονισμό των εργασιών, χωρίς αυτές να επηρεάσουν την αδιάλειπτη λειτουργία του Σταθμού, έχει προβλεφθεί συγκεκριμένη αλληλουχία των κατασκευαστικών εργασιών (phasing). Οι εργασίες της παρούσας εργολαβίας θα υλοποιηθούν υπό συνεχή σιδηροδρομική κυκλοφορία με ηλεκτροκινούμενο τον δεξιό ημιδιάδρομο του Σ.Σ.Α. (Σ.Γ. 7, 8, 9 & 10) και με εξασφάλιση της αδιάλειπτης πρόσβασης των επιβατών στις λειτουργούσες δυτικές αποβάθρες του Σταθμού (αποβάθρες 4, 5 & 6), τόσο από τα ανατολικά (οδός Δηληγιάννη) όσο και από τα δυτικά (οδός Κωνσταντινουπόλεως). Με μελλοντική εργολαβία θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της σηματοδότησης και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων καθώς και η ολοκλήρωση των οδικών έργων για την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της περιοχής.
 https://www.moved.gr/allazei-opsi-o-sidirodromikos-stathmos-tis-athinas-ta-nea-erga-kai-i-ypogeia-syndesi-me-to-metro/