Δευτέρα, Αυγούστου 10

Πόλεμος και πανδημία, οι ομοιότητες στην αντιμετώπιση των γεγονότων

Πόλεμος και πανδημία, οι ομοιότητες στην αντιμετώπιση των γεγονότων
Ο αγώνας εναντίον του Covid-19 πολλές φορές συγκρίθηκε με πόλεμο. Μεγάλο μέρος αυτής της ρητορικής είναι ίσως υπερβολικό, αλλά οι ομοιότητες μεταξύ του αγώνα ενάντια στον ιό και ενάντια στους ανθρώπινους εχθρούς είναι αρκετά πραγματικές.

 Οι αναφορές πολέμου και οι εκθέσεις πανδημίας έχουν επίσης πολλά κοινά επειδή, και στις δύο περιπτώσεις, οι δημοσιογράφοι ασχολούνται και περιγράφουν θέματα ζωής και θανάτου.
Το δημόσιο συμφέρον τροφοδοτείται από βαθείς φόβους, συχνά πιο έντονους κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, διότι ολόκληρος ο πληθυσμός κινδυνεύει.
Σε έναν πόλεμο, εκτός από τη στρατιωτική κατοχή και τον βομβαρδισμό της περιοχής, ο τρόμος βρίσκεται στο απόγειό του μεταξύ εκείνων που βρίσκονται πλησιέστερα στο πεδίο της μάχης.
Η φύση των κινδύνων που απορρέουν από τη στρατιωτική βία και το ξέσπασμα θανατηφόρου νόσου μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετική.  Όμως, από την άποψη της κυβέρνησης, και οι δύο αποτελούν υπαρξιακή απειλή, επειδή η αποτυχία και στις δύο κρίσεις μπορεί να προκαλέσει κάποια εκδοχή της αλλαγής του καθεστώτος.
Οι άνθρωποι σπάνια συγχωρούν τις κυβερνήσεις που τις εμπλέκουν στην απώλεια πολέμων ή που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς κάποια φυσική καταστροφή όπως ο κορωνοϊός.
Οι δυνάμεις αυτές, πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να πολεμήσουν για την πολιτική τους επιβίωση, ίσως ακόμη και τη φυσική τους ύπαρξη, διεκδικώντας οποιαδήποτε επιτυχία ως δική τους και κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεφύγουν από την ευθύνη για αυτό που πήγε στραβά.
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης
zougla.gr