Δευτέρα, Αυγούστου 17

ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ – Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ – ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ; (ΒΙΝΤΕΟ)

rafale
Για μια κοινή ελληνογαλλική άσκηση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο η ελληνική κυβέρνηση ίσως υποχρεωθεί στην αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale, συνολικού κόστους 1,5 δις. ευρώ μαζί με τις υποδομές που θα πρέπει να κατασκευαστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι πρότειναν την προμήθεια από την ΠΑ μαχητικών Rafale με παράλληλη επαναγορά των παλαιοτέρων μαχητικών Mirage-2000EGM/BGM.
Στα πλαίσια διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και με την υποστήριξη της τόσο της γαλλικής κυβέρνησης όσο και της κατασκευάστριας Dassault
πριν δύο εβδομάδες έγινε πρόταση στην ΠΑ να προμηθευτεί μαχητικά Rafale που υπηρετούν ήδη στην γαλλική αεροπορία(μεταχειρισμένα) μέσω μια συνολικής συμφωνίας που περιλαμβάνει και τα παλαιότερα Mirage-2000EGM/BGM(επαναγορά τους) με το κόστος της προμήθειας να ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ και να αφορά 6 μαχητικά τύπου Rafale F.1 και 6 Rafale F.2/F.3R.
Να σημειώσουμε ότι ανάλογη προσφορά είχε κάνει η γαλλική πλευρά και στην Κορατία που βρίσκεται ακόμα στην αναζήτηση ενός μεταχειρισμένου ή νέας κατασκευής μαχητικά για 12 μαχητικά για την αντικατάσταση των 12 MIG-21 BiS που έχει σε υπηρεσία.
Στα πλαίσια της προσφοράς η γαλλικής εταιρεία θα επαναγόραζε τα σε υπηρεσία με την ΠΑ 17 Mirage 2000EGM (τα δυο διθέσια BGM θα παρέμεναν σε υπηρεσία ως εκπαιδευτικά). Η γαλλική εταιρεία θεωρεί ότι υπάρχει αγορά για τα παλαιότερα αυτά μαχητικά για υπηρεσίες προσομοίωσής όπως αυτές που προσφέρει η Draken international και έτσι θα μπορούσε να δώσει ένα μεγαλύτερο τίμημα.
Η γαλλική κυβέρνηση θα έδινε 6 Rafale F.1 ή Μ για το γαλλικό ναυτικό, που παραμένουν σε καθήκοντα εκπαίδευσης(η πρώτη έκδοση με ικανότητες αεράμυνας) και 6 Rafale F.2 με πλήρεις δυνατότητες αέρος-αέρος και περιορισμένες (συγκεκριμένες) δυνατότητες αέρος–εδάφους αλλά σε αυτές περιλαμβάνονταν η ικανότητα μεταφοράς 3 SCALP-EG ανά μαχητικό.
Το επιπλέον κόστος προμήθειας θα ανέρχονται για την Ελλάδα στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ και σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε περίπου 500 εκατομμύρια για την δημιουργία υποδομών και εκπαίδευσης.
Η πρόταση μελετάται και περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές αν στα υπό παραχώρηση 6 Rafale θα είναι της έκδοσης F.2, F.3/F.3R.
Να σημειώσουμε ότι το Κατάρ έχει παραγγείλει συνολικά 36 Rafale F.3R, σε δύο διαδοχικές παραγγελίες των 24 και 12 αεροσκαφών για ένα συνολικό κόστος που φτάνει τα 7,4 δις. ευρώ αλλά σε αυτό περιλαμβάνει το πλήρες κόστος κύκλου ζωής, πλήρη υποδομή υποστήριξης αυτόνομα, εκπαίδευση όλων των πιλότων και τεχνικών που θα τα υποστηρίζουν που σημαίνει ένα κόστος ανά μονάδα στα 280 εκατομμύρια ευρώ για τα μαχητικά της τελευταίας έκδοσης ενώ στην δική μας περίπτωση που αφορά μαχητικά μεταχειρισμένα με το κόστος ένταξης και υποστήριξης θα έφτανε στα 100-110 εκατομμύρια ευρώ.


Τα πρώτα Rafale παραγωγής που εντάχθηκαν σε υπηρεσία ήταν τα Rafale M της γαλλικής Ναυτικής Αεροπορίας, στο τέλος του 2001. Είχαν δυνατότητες αέρος – αέρος μόνο δηλαδή μεταφορά εξωτερικών δεξαμενών και πυραύλων MICA. Ακολούθησαν τα Rafale F.2 για τη Γαλλική Αεροπορία το 2006, που από το 2009 διαδέχθηκε η F.3 με  προσθήκες τον AM-39 Exocet, τους ΑΑSM (HAMMER/SBU-38, 54 and 64) ), το ατρακτίδιο στοχοποίησης Damocles, το ατρακτίδιο φωτοαναγνώρισης AREOS και τον πύραυλο πυρηνικής κρούσης ASMP-A. Από το 2012 στα Rafale παραγωγής τοποθετείται πλέον το ραντάρ AESA RBE 2AA αντικαθιστούν τα κατηγορίας PESA , και από το 2019 τα παλαιότερα μαχητικά αναβαθμίζονται στην έκδοση F.3R.
Το αεροσκάφος είναι πλέον εξαιρετικά ώριμο, και εκτός της γαλλικής αεροπορίας  μπαίνει σε υπηρεσία με την Αίγυπτο, την Ινδία και το Κατάρ, ενώ ετοιμάζεται η έκδοση F.4 με νέο βελτιωμένο ραντάρ της Thales, τεχνολογίας GaN, νέο αισθητήρα IRST, και σειρά όπλων όπως οι MICA NG, Meteor και SCALP EG.
 makeleio.gr