Πέμπτη, Αυγούστου 6

Αλτσχάιμερ, λίπος ψαριών, εγκέφαλος και καρδία

Η Μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε ψάρια, μπορεί να προστατεύει από νόσο Αλτσχάιμερ και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το λίπος των ψαριών περιέχει λιπαρά οξέα που έχουν σημαντικές ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο, στην καρδία και στο κυκλοφορικό σύστημα γενικότερα.
Είναι μάλιστα πιθανόν ότι ορισμένα από τα λιπαρά οξέα των ψαριών, να είναι σε θέση να θωρακίζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η αύξηση της διάρκειας ζωής, που έχει επιτευχθεί χάρις στην πρόοδο των επιστημών και της ιατρικής, δυστυχώς συνοδεύεται και από αύξηση των περιστατικών της νόσου Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για σοβαρή νευροεκφυλιστική νόσο, δηλαδή πάθηση που προοδευτικά καταστρέφει βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως η μνήμη. Προκαλεί άνοια, αλλαγές της προσωπικότητας και τελικά οδηγεί στο θάνατο.

Η σημαντική διαπίστωση, που δείχνει ότι το ιχθυέλαιο και η κατανάλωση ψαριών μπορεί να έχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, προέκυψε από πειράματα Αμερικανών ερευνητών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Χρησιμοποίησαν ένα από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα του ιχθυέλαιου, το DHA (docosahexaenoic acid, δοκοσαεξαενοϊκό οξύ).
Οι ερευνητές πρόσθεσαν το DHA σε κύτταρα του εγκεφάλου (νευρώνες) ανθρώπων και αρουραίων. Τόσο στα ανθρώπινα κύτταρα όσο και σε αυτά των πειραματόζωων, το ωμέγα 3 λιπαρό οξύ, αύξανε τη συγκέντρωση της πρωτεΐνης LR11. Η πρωτεΐνη αυτή είναι μειωμένη στον εγκέφαλο των ασθενών, που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η πρωτεΐνη LR11 είναι σε θέση να καταστρέφει τις πλάκες από αμυλοειδή ουσία οι οποίες δημιουργούνται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Η ανεπαρκής παραγωγή της για διάφορους λόγους στον εγκέφαλο, συμβάλλει στη γένεση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα ψηλά επίπεδα πρωτεΐνης LR11 αποτρέπουν τη δημιουργία των χαρακτηριστικών τοξικών πλακών αμυλοειδούς ουσίας, που οδηγούν στη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης αποτελούν παράγοντα ψηλού κινδύνου προσβολής από τη νόσο.
Ακόμη και χαμηλές δόσεις του λιπαρού ωμέγα 3 οξέος DHA των ψαριών, ήταν σε θέση να αυξάνουν τα επίπεδα της προστατευτικής πρωτεΐνης LR11.
Για αυτό οι Αμερικανοί ερευνητές, ελπίζουν ότι πράγματι το ιχθυέλαιο και η κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε λιπαρά οξέα (σολομός, κολιός, σαρδέλες) μπορεί να αποτελούν ένα ισχυρό και χαμηλού κόστους όπλο για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα λιπαρά οξέα, όπως το DHA θεωρούνται ουσιώδη λιπαρά οξέα διότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέτει και πρέπει να τα προσλαμβάνει από τη διατροφή. Το DHA είναι το ουσιώδες λιπαρό οξύ με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που υπάρχει στον εγκέφαλο. Έχει κρίσιμη σημασία για την κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και του βρέφους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα DHA στον εγκέφαλο σχετίζονται με γνωσιακές ανεπάρκειες. Επίσης χαμηλότερα επίπεδα του οξέος, πιθανόν να αυξάνουν το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ.
Το ιχθυέλαιο και τα μεγάλης σημασίας ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχει, μειώνουν επίσης τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιαγγειακής νόσου. Το γεγονός ότι μπορούν να συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, είναι σημαντικό για τους ασθενείς, που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, σε αυτούς που είναι στα αρχικά μόνο στάδια όπως επίσης και γενικά για την πρόληψη εμφάνισης της πάθησης.
Εκείνο που είναι απαραίτητο να υπολογισθεί, είναι η ιδανική δόση που πρέπει να χορηγείται για να είναι αποτελεσματικό το DHA στις διαφορετικές αυτές καταστάσεις. Διεξάγεται ευρείας κλίμακας θεραπευτική δοκιμή, που αξιολογεί τις επιδράσεις του λιπαρού αυτού οξέος από τα ψάρια, σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από την πλήρη και προχωρημένη μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ.
Για τους εν λόγω ασθενείς, πιθανόν να είναι αργά στην εξέλιξη της νόσου για να καταφέρει το DHA να έχει σημαντικά αποτελέσματα. Εκείνο που τώρα απαιτείται είναι θεραπευτική δοκιμή που θα εξετάζει με προοδευτικό, τυχαιοποιημένο τρόπο, την αξία του ιχθυέλαιου σε ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.
Υπάρχουν ελπίδες ότι μια τέτοια σημαντική έρευνα, μπορεί να διεξαχθεί από μεγάλους κυβερνητικούς οργανισμούς, όπως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Πράγματι, επειδή το ιχθυέλαιο ήδη υπάρχει σε χάπια και προσφέρεται σε χαμηλές τιμές είναι λίγες οι πιθανότητες να ενδιαφερθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες για κάτι τέτοιο.
Η Μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε ψάρια, προσφέρει στον οργανισμό περισσότερες ποσότητες ιχθυέλαιου και DHA από ότι άλλες μορφές διατροφής.
Στις χώρες και σε ανθρώπους που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή ή έχουν μεγάλη κατανάλωση ψαριών, οι δόσεις του DHA για την αντιμετώπιση στα διάφορα στάδια και για την πρόληψη της ασθένειας Αλτσχάιμερ, μπορεί να είναι χαμηλότερες απ' ότι σε χώρες και ανθρώπους με λίγη κατανάλωση ψαριών.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι η έλλειψη του λιπαρού οξέος DHA που υπάρχει άφθονο στο ιχθυέλαιο, συμβάλλει στη μείωση της πρωτεΐνης LR11 η οποία όταν είναι μειωμένη στον εγκέφαλο, δημιουργεί προϋποθέσεις πρόκλησης και εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η κατανάλωση ψαριών και το ωμέγα 3 λιπαρό οξύ του ιχθυέλαιου DHA, μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα όπλα στην επιτυχή καταπολέμηση της μάστιγας της ασθένειας Αλτσχάιμερ.
www.medlook.net