Τετάρτη, Αυγούστου 12

«ΦΙΜΩΝΟΥΝ» ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ – ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ Ο ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΕ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΜΜΑΧΟ – ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ ΜΑΣΚΕΣ – ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

orthod
Σε μεγάλες περιπέτειες έχει μπει η Εκκλησία της Ελλάδος μέσα από τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. Δυστυχώς η ηγεσία της Ορθοδοξίας στη χώρα μας δεν επέδειξε ούτε τα σωστά αντανακλαστικά, αλλά και ούτε πήρε αποφάσεις που να συμβαδίζουν με την προστασία της υγείας, παράλληλα με την εύρυθμη λειτουργία των ιερών μυστηρίων.
Αντιθέτως υπάκουσε τυφλά στις εντολές της κυβέρνησης, των λοιμωξιολόγων και του Χαρδαλιά. Ο τελευταίος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι θα έβρισκε έναν σύμμαχο όπως ο Συνοδικός
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, στα σκληρά μέτρα που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση στην Εκκλησία.
Ο Μητροπολίτης ανακοίνωσε πως επιβάλλεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των ναών και των μονών (πρόναοι και προαύλια), όταν οι περισσότεροι ιεράρχες είναι πλήρως αντίθετη με αυτή την άποψη εν μέσω καλοκαιρού.
Αναλυτικά, με εγκύκλιο σημείωμά του ο κ. Χρυσόστομος ενημερώνει ναούς και μονές ότι: α) Αναστέλλεται η διεξαγωγή θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται εν πομπή, εκτός χώρων λατρείας, δηλαδή τέλεση λιτανειών, περιφορά εικόνων και Επιταφίου της Παναγίας, στους πανηγυρίζοντες ναούς. β) Επιβάλλεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των ναών και των μονών (πρόναοι και προαύλια). γ) Αναφορικά με την τήρηση των μέτρων υγιεινής εντός των ναών και μονών, ισχύουν όσα έχουν υποδειχθεί με προηγούμενα εγκύκλια σημειώματα.
Ταυτόχρονα, ο σεβασμιώτατος προτρέπει τους ιερείς και τους λαϊκούς συνεργάτες τους, «να έλθουν αρωγοί και θεματοφύλακες της εκκλησιαστικής τάξεως και τηρήσεως των μέτρων προστασίας και περιφρουρήσεως της δημόσιας υγείας, επ’ ωφελεία του πιστού λαού».
Χαμός στη Φθιώτιδα με πιστή χωρίς μάσκα
Το πρώτο πρόστιμο σε εκκλησία για την μη χρήση μάσκας επιβλήθηκε σε ναό της Φθιώτιδας και μάλιστα με επεισοδιακό τρόπο. Όπως αναφέρει το lamiareport.gr, χθες το πρωί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ρεγγίνι Φθιώτιδας, όπου μάλιστα τη Θεία Λειτουργισ τέλεσε ο Μητροπολίτης κ. Συμεών, μια πίστη εισήλθε στο ναό χωρίς μάσκα, αρνούμενη να συμμορφωθεί με τα μέτρα της κυβέρνησης.
Από το ναό έγινε καταγγελία στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης, αφού προηγουμένως είχε γίνει σύσταση από τον ιερέα και τους επιτρόπους να συμμορφωθεί με τα μέτρα. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, αστυνομικοί του Α.Τ. Καμένων Βούρλων πήγαν στο ναό την ώρα που τελείωσε η Θεία Λειτουργία και εντόπισαν τη γυναίκα που δεν φορούσε μάσκα.
Η γυναίκα που σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν είναι από το νομό Φθιώτιδας, όχι μόνο αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία στους αστυνομικούς για να της κόψουν το πρόστιμο, αλλά τους πέταξε ένα μπουκάλι με νερό ενώ προσπάθησε να τους χτυπήσει. Εν τέλει συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα.
Άνθιμος: Δεν υπάρχει περίπτωση τον Δεκαπενταύγουστο να μην γίνουν λιτανείες
«Δεύτερο Πάσχα με αποκλεισμούς δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί το θρησκευτικό σύστημα στην Ελλάδα», τόνισε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.
Μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή ο κ. Άνθιμος ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση τον Δεκαπενταύγουστο να μην γίνουν λιτανείες προς τιμήν της Παναγίας» και συμπλήρωσε πως «η εκκλησία έδωσε εξετάσεις και τις πέτυχε πολύ καλά μέχρι τώρα για αυτό τέτοιες συζητήσεις περί λιτανειών να σταματήσουν από κάποιους».
Κλείνοντας ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως συνέστησε να μην υπάρξουν ακρότητες μέτρων από μεριά της πολιτείας, γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «εάν υπάρξουν δεν θα εφαρμοστούν». Και μας εξέπληξε ευχάριστα ο Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως δεδομένου ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας υπήρξε υπέρμαχος των θέσεων και των εντολών της κυβέρνησης καλώντας το ποίμνιο να συμμορφωθεί με τα μέτρα. Βλέποντας όμως το λαό να απομακρύνεται κατάλαβε το λάθος που έγινε τότε και τώρα άλλαξε ρότα.

 https://www.makeleio.gr