Παρασκευή, Αυγούστου 21

Οι γιατροί αρνούνται τη διακομιδή του Αλεξέι Ναβάλνι από τη Ρωσία

Οι γιατροί αρνούνται τη διακομιδή του Αλεξέι Ναβάλνι από τη Ρωσία
Οι γιατροί που κουράρουν τον Αλεξέι Ναβάλνι -ο οποίος εισήχθη με την υποψία δηλητηρίασης- αρνήθηκαν να επιτρέψουν την απομάκρυνσή του από τη χώρα για περαιτέρω θεραπεία, λέγοντας ότι είναι πολύ άρρωστος για να μετακινηθεί.
Η Κίρα Γιάρμις, γραμματέας Τύπου του Αλεξέι Ναβάλνι για το Ίδρύμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, δήλωσε ότι ένα συμβούλιο ιατρών αποφάσισε ότι η προσωπικότητα της
αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί από το νοσοκομείο του Όμσκ όπου πλέον νοσηλεύεται.
«Ο επικεφαλής γιατρός είπε ότι ο Ναβάλνι δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί. Η κατάστασή του είναι ασταθής» έγραψε η Γιάρμις στο Twitter.
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από τους γιατρούς μόλις μία ώρα προτού φτάσει ένα γερμανικό ασθενοφόρο αεροπλάνο -που υποτίθεται ότι είχε σταλεί για να τον μεταφέρει για θεραπεία στη Γερμανία από νοσοκομείο της Σιβηρίας- το οποίο τελικά προσγειώθηκε στην πόλη Ομσκ το πρωί της Παρασκευής.
Η εφημερίδα Bild, ανέφερε ότι ένα ειδικό ιατρικό αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη Γερμανία για να φέρει τον Ναβάλνι στο Βερολίνο για περαιτέρω θεραπεία. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το αεροσκάφος αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Προβλεπόταν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου.

Όπως αναφέρει ο Guardian, Ρώσοι γιατροί δήλωσαν πως η κατάσταση του Ναβάλνι εξακολουθεί να είναι πολύ ασταθής για να μπορέσει να ταξιδέψει ο επικριτής του Κρεμλίνου, όμως σύμμαχοι του Ναβάλνι κατηγόρησαν τις αρχές ότι προσπαθούν να ματαιώσουν την ιατρική μεταφορά του, μια απόφαση η οποία λένε πως τον θέτει σε άμεσο θανάσιμο κίνδυνο.
Ο Ναβάλνι αυτήν την ώρα βρίσκεται σε κώμα και δίνει μάχη για τη ζωή του, αφού ήπιε τσάι που οι σύμμαχοί του πιστεύουν πως περιείχε δηλητήριο.
«Πολιτική και όχι ιατρική απόφαση»
Στο μεταξύ, το «δεξί χέρι» του αντιπολιτευόμενου, ο Λεονίντ Βολκόφ, κατήγγειλε από την πλευρά του μια «πολιτική και όχι ιατρική απόφαση». «Περιμένουν να βγουν οι τοξίνες και να μην μπορούν να ανιχνευθούν στο σώμα. Δεν υπάρχει διάγνωση ούτε ανάλυση. Η ζωή του Αλεξέι βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο», έγραψε στο Twitter.
Η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν χθες, Πέμπτη, έτοιμες να προσφέρουν «κάθε ιατρική βοήθεια», ενώ ένα ασθενοφόρο αεροπλάνο ναυλώθηκε στη διάρκεια της νύκτας από μια μη κυβερνητική οργάνωση στη Γερμανία για να μεταφέρει στη συνέχεια εκεί τον Αλεξέι Ναβάλνι.
«Είναι σαφώς πιο ασφαλής μέσα σ’ ένα σύγχρονο αεροπλάνο απ’ ό,τι είναι στο νοσοκομείο στο Ομσκ, μεταφέρετέ τον το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Βολκόφ.https://www.zougla.gr/kosmos/article/i-giatri-arnounte-ti-diakomidi-tou-aleksei-navalni-apo-ti-rosia