Σάββατο, Αυγούστου 22

Η κορωνο-τρομοκρατία “εξαφάνισε” ακόμα και τον εσωτερικό τουρισμό

Εως 3,5 δισ. ευρω τα έσοδα

Οι φορείς ζητούν να μείνει ανοικτή η «ομπρέλα» και το πρώτο τρίμηνο του 2021

Ταφόπλακα στις ελπίδες και τις προσδοκίες πως θα μπορούσε κάτι να σωθεί φέτος στον τουρισμό βάζει η επιστολή του ΣΕΤΕ προς τα συναρμόδια υπουργεία, με την οποία «προσγειώνονται» οι εκτιμώμενες εισπράξεις και αναζητείται τρόπος σωτηρίας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους του κλάδου έπειτα από το φετινό καταστροφικό καλοκαίρι.
«Η αρχική μας εκτίμηση για έσοδα από το εξωτερικό μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ, δυστυχώς
διαψεύδεται, κυρίως λόγω των εξελίξεων της πανδημίας διεθνώς, και ο πήχης πλέον έχει τοποθετηθεί στο επίπεδο των 3-3,5 δισ. ευρώ για όλο το 2020», αναφέρει η επιστολή, σημειώνοντας ότι με δεδομένο πως στο τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται πλέγμα μέτρων που αφορά την εργασία και τα προβλήματα θα οξυνθούν όμως περαιτέρω το 2020 και το 2021, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις, προσβλέποντας σε όσο γίνεται περιορισμό των απολύσεων, κάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται αναπόφευκτο.
Επί της ουσίας, πρόκειται για μέτρα που λίγο ως πολύ έχουν «κλειδώσει» από το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι φορείς του Τουρισμού ζητούν να μείνει ανοικτή η «ομπρέλα» και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα:
– Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών: Το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν εποχικότητα στη λειτουργία τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν «επικεντρώνεται» στο γ’ τρίμηνο του έτους, όπως προβλέπεται στην ψηφισθείσα ρύθμιση. Επομένως, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να επεκταθεί και στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις και να παραταθεί, ώστε να καλύπτει σε πρώτη φάση την χρονική περίοδο από 1-9-2020 έως 31-12-2020, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης έως 31-3-2021.
– Παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2020. Ταυτόχρονα και από 1-9-2020, παροχή του δικαιώματος στον εργαζόμενο σε αναστολή, να εργάζεται έως 16 ώρες την εβδομάδα σε άλλον εργοδότη, ώστε να μπορεί να συμπληρώνει το εισόδημα του χωρίς να χάνει την αποζημίωση των 534 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται η ζημιά που υφίστανται τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα εισπράττουν ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόληση αυτή του εργαζομένου, αλλά και ο εργαζόμενος θα ενισχύει το εισόδημά του. Είναι προφανές επίσης, το πλήγμα στην εισφοροαποφυγή και στην «μαύρη απασχόληση».
– ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τις 31-3-2021, με τη μορφή που σήμερα έχει (κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του μη μισθολογικού κόστους για την περίοδο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται)
– Πάγωμα των δόσεων των ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ (στις οποίες οι επιχειρήσεις είχαν προβεί πριν τη κρίση του Covid-19) έως και τις 30 Απριλίου 2021, με ισόχρονη παράταση της διάρκειας της ρυθμίσεως, ώστε να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Κάλυψη αδειών και δώρου Χριστουγέννων των εργαζομένων στις εποχικές επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Με τις συνεχόμενες αλλαγές στις διαδικασίες εισόδου στη χώρα μας, τις οποίες επέβαλε η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις οδικές αφίξεις, αλλά και τα τοπικά lockdown προορισμών, ο προγραμματισμός πολλών επιχειρήσεων ανατράπηκε εκ νέου και υποχρεώθηκαν ή θα υποχρεωθούν να υπολειτουργούν, απασχολώντας πολύ μικρό ποσοστό του προσωπικού που επαναπροσέλαβαν ή και να διακόψουν πρόωρα τη λειτουργία τους. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να επιβαρυνθούν με τις άδειες και την αναλογία Δώρου Χριστουγέννων του προσωπικού που επαναπροσέλαβαν για τον χρόνο που αυτό δεν εργαζόταν.
– Τηλε-εργασία-ασφαλιστικό πλαίσιο: Αλλαγή στην ασφαλιστική κάλυψη όσων εργαζομένων απασχολούνται με τηλε-εργασία – μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να έχει άμεση εφαρμογή και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έως 31-3-2021.kourdistoportocali.com