Ακούω πολύ συχνά διάφορους συνωμοσιολόγους οι οποίοι θέλουν να υποβαθμίσουν την βαρύτητα του κορονοϊού και την επίπτωση του ζωή μας ότι δήθεν δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια γρίπη. Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή, τότε μόνο γέλωτα θα μπορούσε να προκαλέσει ο ισχυρισμός αυτός. Διότι αυτοί που το λένε δεν έχουν κατανοήσει ότι η γρίπη είναι μια από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Τα τελευταία 100 χρόνια οι πανδημίες της γρίπης έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από ότι οι  δύο παγκόσμιοι πόλεμοι μαζί. Την περίοδο 1918-1920, Η πανδημία της ισπανικής γρίπης που ακολούθησε
τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, σκότωσε πολύ πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Από μόνη της σκότωσε όσο ο πρώτος και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος μαζί.
Ακόμα και σήμερα, η γρίπη συνεχίζει να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Το γεγονός ότι δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο τα προηγούμενα χρόνια οφείλεται κυρίως στο ότι έχουν αναπτυχθεί θεραπείες και εμβόλια για την λεγόμενη εποχική γρίπη. Και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αναπτύξει μια μορφής ανοσία. Το ίδιο θα συμβεί σε βάθος χρόνου και με τον κορονοϊό SARSCOVID-19, που τόσο μας απασχολεί και μας φοβίζει σήμερα. Είναι βέβαιον ότι όταν αναπτυχθούν ικανές και αποτελεσματικές θεραπείες,  κυρίως  εμβόλια μαζικά για το μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, και ο κορονοϊός θα αρχίσει σιγά-σιγά να περιορίζει την μολυσματικότητά του.
Αυτό όμως δεν θα συμβεί άμεσα. Ενδεχομένως να χρειαστεί να περάσουν κάμποσα χρόνια μέχρι να συμβεί. Μέχρι τότε πρέπει να μαστέ όλοι πολύ προσεκτικοί για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις οδυνηρές επιπτώσεις του ιού. Που, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη, άλλοι τον κολλούν και τον αντιμετωπίζουν  σχετικά εύκολα κι ασυμπτωματικά. Κι άλλοι υποφέρουν πολύ και οδηγούνται ακόμα μέχρι το θάνατό, εφόσον τον κολλήσουν. 
Αντίθετα με άλλες πανδημίες των προηγούμενων ετών, που δεν ήταν τόσο θανατηφόρες και μεταδοτικές γιατί είχαν στελέχη παλιότερων ιών στα οποία είχε η ανθρωπότητα αναπτύξει σχετική ανοσία, ο τωρινός κορωνοιός είναι νέος, άγνωστος εντελώς στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και στους επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους, κι εξαιρετικά μεταδοτικός και μολυσματικός. Γι αυτό είναι πολύ πιο επικίνδυνος και γι’ αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, υπευθυνότητα κι ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας για να μην ξεφύγει εντελώς η πανδημία και προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους κι ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην ήδη κλυδωνιζόμενη παγκόσμια οικονομία, που διέρχεται περίοδο πρωτοφανούς, βαθιάς ύφεσης.
Ακούω επίσης αρκετούς να ισχυρίζονται ότι ο κορονοϊός δεν έχει σκοτώσει τόσους πολλούς όσους σκοτώνει κάθε χρόνο ο καρκίνος ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό δεν είναι σωστό. Πράγματι ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι οι δύο σημαντικότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Αλλά και οι δύο αυτές αρρώστιες δεν είναι μεταδοτικές. Μόνο ο κορονοϊός, κι η γρίπη, στην εποχή μας είναι τόσο έντονα μεταδοτικές. Ήδη η πανδημία του COVID-19 έχει σκοτώσει πάνω από 750000 ανθρώπους παγκοσμίως. Τουλάχιστον. Και μάλιστα μέσα σε 6-7 μήνες μόλις. Παρά τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν και τα lockdown, που επιβλήθηκαν. Γι’ αυτό δε χρειάζεται ούτε να αγνοούμε τον κίνδυνο αλλά ούτε και να τρομοκρατούμαστε. Τηρούμε τα μέτρα, προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Και μένουμε υγιείς