Παρασκευή, Αυγούστου 7

Παχυσαρκία: Μπαλόνι στο στομάχι για απώλεια βάρους

Παχυσαρκία: Το γαστρικό μπαλόνι μπορεί να μείνει στο στομάχι για 6 περίπου μήνες

Η παχυσαρκία και η υπερβαρία είναι αιτίες πολλών παθήσεων και μείωσης της ποιότητας ζωής. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία προκαλεί τουλάχιστον 7 διαφορετικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά προβλήματα, αγγειοπάθειες, υπέρταση (ψηλή πίεση), νεφροπάθειες ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και άλλες παθήσεις.
Η παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα της υγείας. Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από παχυσαρκία σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 1980 και 2008. Επίσημα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το 39,6% των ενηλίκων και το 18,5% των παιδιών ηλικίας 2 έως 19 ετών έχουν παχυσαρκία. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υπερβολικό βάρος επηρεάζει το 30-70% των ενηλίκων. Η παχυσαρκία επηρεάζει τουλάχιστον 27% των
ανδρών και 38% των γυναικών.
Η Παγκόσμιος Οργάνωση για την Υγεία (WHO) επισημαίνει ότι ο αριθμός των υπέρβαρων βρεφών και παιδιών στην Ευρώπη αυξήθηκαν σταθερά από το 1990 έως το 2008. Η παχυσαρκία στα παιδιά σχετίζεται με καρδιακά νοσήματα, αγγειακές παθήσεις, ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σκελετικές ή ορθοπεδικές παθήσεις, ψυχοκοινωνικά προβλήματα, μείωση απόδοσης στο σχολείο. Επιπλέον ο κίνδυνος παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή είναι πολύ μεγαλύτερος, όταν υπάρχει υπερβαρία στην εφηβική ηλικία.
Η παχυσαρκία μειώνει κατά 25% τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων.
Η τοποθέτηση στο στομάχι ενός ειδικού μπαλονιού γεμάτου με φυσιολογικό ορό, είναι μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα. Ωστόσο τα αποτελέσματα της μεθόδου εξαρτώνται από τη συμμόρφωση των ασθενών, μετά την επέμβαση, στις οδηγίες των ειδικών για τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους.   Η τεχνική τοποθέτησης είναι εύκολη και γρήγορη όταν γίνεται από πεπειραμένους γιατρούς. Ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 20 λεπτά.
Το γαστρικό μπαλόνι από σιλικόνη, ενώ είναι ακόμη άδειο, τοποθετείται με τη βοήθεια γαστροσκοπίου στο στομάχι. Στη συνέχεια πληρούται με περίπου μισό λίτρο στείρου φυσιολογικού ορού. Η εξέταση με υπερήχους επιτρέπει την παρακολούθηση της κατάστασης του μπαλονιού ενώ βρίσκεται στο στομάχι.
Τις πρώτες μερικές μέρες μετά την τοποθέτηση του μπαλονιού, ο ασθενής μπορεί να έχει γαστρικές ενοχλήσεις όπως ναυτία, εμετούς, κράμπες στο στομάχι. Για την αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων των πρώτων ημερών μπορούν να χορηγηθούν αντιεμετικά και αναλγητικά φάρμακα.
Μετά από τις 3-4 πρώτες μέρες, ο ασθενής αισθάνεται ένα αίσθημα πληρότητας και κορεσμού. Το αποτέλεσμα είναι μείωση της όρεξης και πρόσληψης τροφής.
Το μπαλόνι μπορεί να παραμείνει στο στομάχι για περίπου 6 μήνες. Η μεγαλύτερη απόδοση του μπαλονιού όσον αφορά στη μείωση σωματικού βάρους, είναι κατά τους πρώτους 3 μήνες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι εάν το μπαλόνι παραμείνει στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απώλεια βάρους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συζητηθεί η τοποθέτηση για δεύτερη φορά γαστρικού μπαλονιού. Για να υπάρχουν ελπίδες περαιτέρω απώλειας βάρους, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3 μήνες μετά την αφαίρεση του πρώτου μπαλονιού.
Οι επιπλοκές της μεθόδου είναι σπάνιες. Μεταξύ αυτών αναφέρονται έλκος στο στομάχι, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εντερική απόφραξη, διάτρηση του μπαλονιού.
Η διάτρηση του μπαλονιού είναι σπάνια. Λόγω του ότι περιέχει ειδική χρωστική ουσία που απορροφάται από το έντερο και αποβάλλεται από τα ούρα, ο ασθενής θα αντιληφθεί τη διάτρηση του μπαλονιού λόγω του χρώματος των ούρων του.
Συνήθως οι ασθενείς, με τη βοήθεια της μεθόδου αυτής, χάνουν από 15 έως 20 κιλά. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι ασθενείς, σταδιακά μετά την αφαίρεση του γαστρικού μπαλονιού, ξανακερδίζουν τα κιλά που έχασαν.
Η μέθοδος του γαστρικού μπαλονιού δεν είναι μια ριζική λύση του προβλήματος της υπερφαγίας και παχυσαρκίας.
Όμως προσφέρει στον ασθενή την ευκαιρία να διαμορφώσει τον τρόπο ζωής του και τη διατροφή του. Ταυτόχρονα του δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσει πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης όπως η συμπεριφορική θεραπεία για να μπορεί μετά την αφαίρεση του μπαλονιού να διατηρήσει το νέο μειωμένο του βάρος.
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς θα ξαναπάρουν πίσω τα κιλά που έχασαν με τη βοήθεια του μπαλονιού, εάν δεν εκμεταλλευτούν το χρόνο, που τους δίνει το γαστρικό μπαλόνι για να κάνουν τις αλλαγές που απαιτούνται στον τρόπο ζωής και στη διατροφική τους συμπεριφορά.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, η τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού να μην είναι μια απομονωμένη ενέργεια για απώλεια βάρους.
Πρέπει να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου διαχρονικού προγράμματος δράσης που θα αποφασισθεί από τον ασθενή μετά από πλήρη πληροφόρηση σε στενή συνεργασία με το θεράποντα γιατρό, το διαιτολόγο και το ψυχολόγο του.
www.medlook.net