Παρασκευή, Αυγούστου 7

Οι Ταλιμπάν πήγαν τη σημαία τους στην Αγία Σοφία

Κρατώντας μία μεγάλη λευκή σημαία στην οποία αναγράφεται «Ένας είναι ο Αλλάχ», ένα γκρουπ Ταλιμπάν μπήκαν στην Αγία Σοφία για να προσκυνήσουν και να φωνάξουν συνθήματα για τον Αλλάχ και τον προφήτη τους Μωάμεθ. «Ένας είναι ο Αλλάχ. Ο Αλλάχ είναι μεγάλος! Ένας είναι ο προφήτης Μωάμεθ».


Το γεγονός αυτό συνέβη λίγες μέρες μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την 24η Ιουλίου. Μία ημερομηνία που δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς στις 24 Ιουλίου το 1923 υπεγράφη η συνθήκη της Λωζάνης.

Πάντως η είσοδος των Ταλιμπάν στην Αγία Σοφία σχολιάστηκε αρνητικά από τον Τούρκο δημοσιογράφο Μπατουχάν Τσολάκ (Batuhan Çolak), ο οποίος μέσω tweet ανάρτησε ένα βίντεο στο οποίο δείχνει το γκρουπ των Ταλιμπάν μέσα στην Αγία Σοφία ενώ ο ίδιος αναρωτιέται: «Ποιος θα λογοδοτήσει εάν τοποθετηθεί μια βόμβα στην Αγία Σοφία;

»Πόσοι είναι άραγε οι Ταλιμπάν στην Τουρκία και από ποιον παίρνουν τόσο θάρρος;».



Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν καλεί την Τουρκία να μην επιτρέπει τέτοιες κινήσεις στην Κωνσταντινούπολη διότι αυτές τορπιλίζουν τις συνομιλίες που πρόκειται να διεξαχθούν μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν, τον προσεχή μήνα, έπειτα από τη μουσουλμανική γιορτή Ιντ αλ-Αντχά.

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις μετά το Ιντ-αλ-Αντχά υπό τον όρο να ολοκληρωθεί η διαδικασία απελευθέρωσης των κρατουμένων» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχαΐλ Σαχίν.