Σάββατο, Αυγούστου 1

Τα μάτια σας: Προφυλάξτε τα από τους αόρατους κίνδυνους

Η προστασία των ματιών με γυαλιά του ήλιου ολόχρονα, είναι απαραίτητη

Ένας από τους μεγαλύτερους κίνδυνους για τα μάτια σας είναι αόρατος.
Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου, η οποία δεν είναι αντιληπτή από την όραση, είναι μια σοβαρή απειλή για τα μάτια μας.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως πρέπει να ξέρουμε, ότι ο κίνδυνος για την όραση μας από τις ηλιακές υπεριώδεις ακτίνες υπάρχει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Τα επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση των ματιών στις υπεριώδεις ακτίνες είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την όραση, συσσωρεύονται συνεχώς. Όλοι κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών.

Οι βλάβες που δημιουργούνται στα μάτια από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, δεν είναι ανατρέψιμες αλλά μόνιμες. Είναι δηλαδή το ίδιο όπως και στην περίπτωση του δέρματος. Η έκθεση στο έντονο ηλιακό φως μπορεί να είναι η αιτία των ακόλουθων:
  1. Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας: Είναι η συχνότερη αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων. Η ωχρά κηλίδα είναι μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Ευθύνεται για την κεντρική όραση. Η χρόνια έκθεση στον ήλιο, προκαλεί τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας με απώλεια όρασης.
     
  2. Καταρράκτης.
     
  3. Πτερύγιο: Το πτερύγιο είναι μια τριγωνική σαρκώδης πτυχή που αναπτύσσεται πάνω στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Αναπτύσσεται συνήθως στην εσωτερική γωνία του ματιού. Εάν το μέγεθος του είναι μεγάλο, μπορεί να εμποδίζει την όραση. Η χρόνια έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες, οι ερεθισμοί του ματιού από τη σκόνη, τον άνεμο και τη ξηρασία θεωρούνται ως πιθανές αιτίες δημιουργίας του πτερυγίου.
     
  4. Βλάβες τύπου εγκαύματος στον κερατοειδή χιτώνα.
Η προφύλαξη των ματιών από το δυνατό ηλιακό φως είναι αναγκαία όχι μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αλλά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια.
Οι ακτίνες του ήλιου που αντανακλούνται στην άμμο, στο χιόνι, στο νερό, στα οδοστρώματα είναι σε θέση να βλάπτουν τον κερατοειδή χιτώνα των ματιών. Όπως τα εγκαύματα λόγω ήλιου στο δέρμα, έτσι και τα εγκαύματα στον κερατοειδή προκαλούν έντονο πόνο αλλά υποχωρούν γρήγορα.
Για να προστατεύετε τα μάτια σας από τον ήλιο, τα ακόλουθα μέτρα μπορούν να σας βοηθούν:
  1. Μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε πολύ καλής ποιότητας γυαλιά του ήλιου.
     
  2. Διαλέγετε γυαλιά που μπλοκάρουν τις υπεριώδεις ακτίνες. Στις προδιαγραφές των γυαλιών πρέπει να αναγράφεται σαφώς. ότι μπλοκάρουν κατά 99% ή 100% τις υπεριώδεις ακτίνες. Να μην γράφουν απλά ότι μπλοκάρουν τις υπεριώδεις ακτίνες χωρίς να δίνονται τα πιο πάνω ποσοστά. Το χρώμα δεν παίζει ρόλο.
     
  3. Τα γυαλιά του ήλιου πρέπει να καλύπτουν και τα πλευρά προς τους κροτάφους για να μην επιτρέπουν την είσοδο των υπεριωδών ακτινών του ήλιου από τα πλάγια.
     
  4. Εκτός από τα γυαλιά του ήλιου είναι καλό να φορείτε όταν βγαίνετε έξω στον ήλιο, καπέλο με πλατύ γείσο που προσφέρει προστασία από τις ηλιακές ακτίνες. Ακόμη και κατά τις συννεφιασμένες μέρες, οι ηλιακές ακτίνες διαπερνούν τα λεπτά σύννεφα.
     
  5. Άτομα που βάζουν φακούς επαφής που προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες, επιπρόσθετα πρέπει να φορούν και γυαλιά του ήλιου.
     
  6. Τα γυαλιά του ήλιου πρέπει να χρησιμοποιούνται εάν είναι δυνατό κάθε φορά που βγαίνουμε έξω στον ήλιο. Κατά τις ώρες του μεσημεριού και νωρίς το απόγευμα, οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο ισχυρές. Το ίδιο ισχύει και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Στις περιπτώσεις αυτές τα γυαλιά του ήλιου είναι απαραίτητα.
Συνοπτικά τελειώνουμε τονίζοντας ότι η απόλαυση του καλοκαιριού πρέπει να συνοδεύεται και από την προστασία των ματιών και του δέρματος μας από τις ακτίνες του ήλιου.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε, ότι τα γυαλιά του ήλιου πολύ καλής ποιότητας είναι απαραίτητα σε κάθε εποχή του χρόνου, κάθε φορά που βγαίνουμε έξω και υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία.
www.medlook.net