Δευτέρα, Αυγούστου 17

Έφυγε από τη ζωή ο Σάββας Θεοδωρίδης

Έφυγε από τη ζωή ο Σάββας Θεοδωρίδης
Σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και επίτιμος πρόεδρος της ομάδας μέχρι σήμερα, Σάββας Θεοδωρίδης. Ο εκλιπών εδώ και αρκετές ημέρες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, καθώς ταλαιπωρούνταν από προβλήματα υγείας.
Ο Σάββας Θεοδωρίδης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1935 στους Αμπελόκηπους και άρχισε το ποδόσφαιρο σε νεαρή ηλικία από την Αθλητική Ένωση Αμπελοκήπων.
Ήταν Έλληνας διεθνής παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός ως επίτιμος πρόεδρος. Έχει διατελέσει επίσης αντιπρόεδρος του σωματείου και γενικός αρχηγός.
Το 1953 ενώ αναμενόταν η απόκτηση του από τον Παναθηναϊκό, εντάχθηκε στον Ολυμπιακό. Παρέμεινε τερματοφύλακας του μέχρι το 1962. Κατέκτησε πέντε σερί πρωταθλήματα (απ' το 1955 έως το 1959) και ισάριθμα Κύπελλα.
Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 12 φορές. Στην Α΄ κατηγορία έπαιξε σε 57 παιχνίδια.
Καταγόταν από εύπορη οικογένεια.

Μία ζωή στον Ολυμπιακό
Ο Σάββας Θεοδωρίδης ζούσε για να προσφέρει στον Ολυμπιακό και επί της ουσίας από το 1953 έως και σήμερα ήταν ένας… στρατιώτης των Πειραιωτών, έχοντας περάσει από πολλά πόστα. Η θητεία του ξεκίνησε με την ιδιότητα του τερματοφύλακα. Ως ποδοσφαιριστής προσέφερε τίτλους στην ομάδα του Πειραιά ενώ ατομικά κατάφερε να διακριθεί καθώς κατά κοινή ομολογία υπήρξε σπουδαίος κίπερ και θα μπορούσε να αγωνιστεί ακόμα και σε ομάδες του εξωτερικού.
Άξιο αναφοράς ήταν το γεγονός ότι δεν πληρωνόταν από τους «ερυθρόλευκους», αφού το μόνο που ήθελε, ήταν να προσφέρει στον σύλλογο της καρδιάς του.
Μετά το τέλος της καριέρας του διετέλεσε γενικός αρχηγός, αντιπρόεδρος, επίτιμος πρόεδρος, ενώ παλαιότερα υπήρξε και παράγοντας στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος αυτό του έδινε ζωή και τον κράτησε όρθιο ακόμα και όταν άρχισαν τα σοβαρά προβλήματα υγείας ήταν το πάθος του για τον Ολυμπιακό και η προσφορά του.
Με τους παλαιμάχους των άλλων ομάδων ήταν φίλος, αντίθετα όμως βρέθηκε πολλές φορές στο «στόχαστρο» για τις τοποθετήσεις του και τις ενέργειές του.
Ο Σάββας Θεοδωρίδης ήταν μια έντονη και πληθωρική προσωπικότητα. Ακολουθούσε τον Ολυμπιακό σε όλα τα ραντεβού του, εντός και εκτός έδρας, ωστόσο λόγω της φοβίας του για τα αεροπλάνα, μετάβαινε παντού οδικώς. Ο φόβος δημιουργήθηκε από ένα παιχνίδι με την Εθνική Ενόπλων, όταν έκανε αναγκαστική προσγείωση το αεροπλάνο στη Σικελία, έχοντας χαλασμένο κινητήρα.

Γόνος εύπορης οικογένειας
Καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός, ενώ σπουδές στον ίδιο τομέα έκανε και η μητέρα του. Μάλιστα, η οικογένειά του είχε το μεγαλύτερο φαρμακείο στην Πλατεία Συντάγματος.
Ο πατέρας του ήταν ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου του Ολυμπιακού και μέλος των 100 αθανάτων. Από εκεί «κόλλησε» το… μικρόβιο για την αγάπη προς τον σύλλογο.
Ο Σάββας Θεοδωρίδης παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε δυο γιους. Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης είναι σήμερα αντιπρόεδρος της UEFA και είναι γιος από τον πρώτο του γάμο. Ο Δημήτρης Θεοδωρίδης είναι ο γιος του από τον δεύτερο με την Ελένη Κόκκαλη, τη μετέπειτα σύζυγο του Σωκράτη Κόκκαλη.
Διατηρούσε σπίτι στην Αθήνα, στη Χάλκη και στη Μύκονο, ενώ επισκέπτονταν συχνά τη Σύμη, τόπο καταγωγής της μητέρας του.
Ο Σάββας Θεοδωρίδης που αφιέρωσε στην κυριολεξία ολόκληρη τη ζωή του στον Ολυμπιακό έζησε τη χαρά της κατάκτησης του 45ου πρωταθλήματος, το οποίο μάλιστα του αφιερώθηκε από τους «ερυθρόλευκους», λόγω των 67 ετών που βρέθηκε στις υπηρεσίες της ομάδας.

zougla.gr