Παρασκευή, Αυγούστου 21

Boύλα, η νέα Μύκονος με mini Hellinikon από τις Henderson Park και Pines

Αντιδρά ο ψαλιδοχέρης δήμαρχος--Aνέγερση συγκροτήματος 400 κατοικιών σε έκταση 71 στρεμμάτων που αποκτήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη

Ξεκινά ένα mini Ηellinikon στη Βούλα, τη νέα Μύκονο, αλλά ο δήμαρχος Κωνσταντέλλος τον οποίο εγκαλούν οι κάτοικοι για το ανηλέητο κόψιμο των δένδρων στη περιοχή των 3Β έχει διαφορετική άποψη από τους επενδυτές και προχώρησε  στην τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με το χαρακτηρισμό επτά από τα οκτώ οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το οικόπεδο των 71 στρεμμάτων, ως κοινόχρηστων χώρων, πρασίνου και χώρων για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

H Aθηναική Ριβιέρα ενδείκνυται για ασφαλείς τουριστικές επενδύσεις μία και δύσκολα να φθάσει ως εδώ το Oruc Reis ενώ τα κρούσμαtα του Covid-19 δεν θα χρειάζεται να μεταφερθούν με C-130 και τις ειδικές κάψουλες, όπως συμβαίνει στα νησιά. Η Αθηναική Ριβιέρα και ιδιαίτερα η Βούλα και η Βουλιαγμένη διαθέτουν απίστευτα σημεία για να γίνουν εδώ club όπως ο μυκονιάτικος Scorpios.
Όλα ξεκίνησαν όταν το Μουσείο Μπενάκη αποφάσισε να πουλήσει έκταση 71 στρεμμάτων που κατείχε στη περιοχή της Βούλας. Επενδυτές είναι οι εταιρίες Henderson Park και Hines. 

Στόχος  η δημιουργία εντός των επόμενων τεσσάρων ετών ενός συγκροτήματος 400 κατοικιών με κοινές υποδομές, ιδιωτικούς κήπους, πισίνες και υπηρεσίες ασφάλειας.
“Το ακίνητο βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Δεν είναι δυνατή η οικοδομική δραστηριότητα στην έκταση όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της απαλλοτρίωσης” σημειώνει στο ο κ. Κωνσταντέλλος.

Σύμφωνα με το Capital.gr το τίμημα κτήσης του ακινήτου παραμένει άγνωστο, όμως, η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε περίπου 630 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το 2007 σε αντίστοιχο εγχείρημα πώλησης του ακινήτου είχε κατατεθεί προσφορά της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.
Ο Nick Weber, ιδρυτής της Henderson Park, δήλωσε: «Με αυτή τη συναλλαγή, αυξάνουμε την παρουσία μας στην ελληνική αγορά, ενώ αναλαμβάνουμε την ανάπτυξη του σχεδιου σε μια από τις καλύτερες περιοχές της Αθήνας. Με περιορισμένα συγκρίσιμα προϊόντα σε προσφορά και ισχυρή αναγνωρισμένη ζήτηση, είμαστε σίγουροι ότι οι κατοικίες στο προάστιο της Βούλας θα προσελκύσουν ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς αγοραστές. Είμαστε ικανοποιημένοι που συνεργαζόμαστε ξανά με τη Hines σε αυτό το project».

Ο Paul Gomopoulos, διοικητικό στέλεχος της Hines και επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα, δήλωσε: «Η τοποθεσία της έκτασης στη Βούλα, μια από τις καλύτερες περιφέρειες της Αθήνας, και η εγγύτητά της στη θάλασσα παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία για δημιουργία premium κατοικιών. Θα αντλήσουμε από τη διεθνή μας εμπειρία στην κατασκευή κατοικιών για να παράσχουμε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, που θα αποτελέσει εξαιρετικό παράδειγμα των ικανοτήτων της Hines. Οι τελευταίες μας επενδύσεις με τη Henderson Park αποτελούν απόδειξη της ισχυρής μας συνεργασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Ωστόσο, τα επενδυτικά σχέδια των Hines και Henderson φαίνεται να βρίσκουν αντίθετο το Δήμαρχο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο.
Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου στις 13 Ιουλίου ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με το χαρακτηρισμό επτά από τα οκτώ οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το οικόπεδο των 71 στρεμμάτων, ως κοινόχρηστων χώρων, πρασίνου και χώρων για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.
“Το ακίνητο βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Δεν είναι δυνατή η οικοδομική δραστηριότητα στην έκταση όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της απαλλοτρίωσης” σημειώνει ο κ. Κωνσταντέλλος.

“Το Μουσείο Μπενάκη για την εκπλήρωση των κοινωφελών σκοπών του αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ακίνητη περιουσία του. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η εκποίηση των 71 στρεμμάτων, εντός σχεδίου, στη Βούλα Αττικής προς την κοινοπραξία Henderson Park και Hines. Η εκποίηση αυτή είναι απολύτως νόμιμη και ισχυρή καθόσον το Μουσείο Μπενάκη ήταν ο απόλυτος κύριος, νομέας και κάτοχος της έκτασης αυτής” αναφέρει η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Γερουλάνου.
O Ψαλιδοχέρης
Απανωτά δημοσιεύματα στα social media αλλά και σε ενημερωτικές σελίδες παρουσίαζαν τον ιδιαίτερο ζήλο του δημάρζου των 3Β στη κοπή δένδρων της περιοχής και μάλιστα ακόμη και αιωνόβιων. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο όποιοι “επώνυμοι” πίστευαν ότι τους κόβουν τη θέα τα δένδρα τηλεφωνούσαν στη ψαλιδοχέρα υπηρεσία του δήμου η οποία πρόθυμα ικανοποιούσε την επιθυμία τους. Οι καταγγελίες ανάγκασαν τον δήμαρχο να εκδώσει ανακοίνωση:

Επειδή τις τελευταίες μέρες έχει απασχολήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάποιες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της περιοχής και διαπιστώνεται μία συντονισμένη επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής με αφορμή την κοπή κάποιων δέντρων στη Βάρκιζα, θέλουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας να αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Η σημερινή Δημοτική Αρχή, στο όριο της υπερβολής, εξαντλεί κάθε μέσο και δυνατότητα να σώσει το κάθε δέντρο, δαπανώντας πολλά χρήματα πολλές φορές και πάντα σε συνεννόηση όχι μόνο με τους εξαιρετικούς επιστήμονες γεωπόνους της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου αλλά και με άλλους θεσμικούς επιστημονικούς φορείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα δύο πεύκα στη Δ.Ε. Βουλιαγμένης που έγινε κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης και τη στήριξη τους με συρματόσχοινα, ένα έργο που στοίχισε σχεδόν 20 χιλιάδες ευρώ. Συνολικά από το 2014 μέχρι το 2019, για την προμήθεια δέντρων και σπόρων, εργασιών συντήρησης του πρασίνου, εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας, εγκατάσταση προηγμένων ποτιστικών συστημάτων και άλλων εργασιών για την προστασία και αύξηση του πράσινου στην πόλη έχουν δαπανηθεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ.
Το γεγονός ότι ο ακριβής αριθμός των δέντρων που κόβονται είναι γνωστό, οφείλεται στην απόφαση της σημερινής Δημοτικής Αρχής να εγκρίνονται όλες οι σχετικές αιτήσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς αυτό να απαιτείται από το νόμο, για να διασφαλιστεί ένα επιπλέον μέτρο ασφάλειας αλλά και για να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία. Αν   η Δημοτική Αρχή είχε «πολιτική ατζέντα» να εξαφανίσει το πράσινο όπως ισχυρίζονται κάποιοι αληθινοί ή ψεύτικοι σχολιαστές, δεν θα επιδίωκε αυτό να γίνεται εν κρυπτώ;
Σε ότι αφορά τους αριθμούς των δέντρων, στην τοποθέτηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος διευκρίνισε τον αριθμό δέντρων άνω των 2,5 μέτρων ύψους που φυτεύτηκαν εντός του αστικού ιστού της πόλης  τα οποία είναι 1.256, δηλαδή αναλογία περίπου 5 για κάθε δέντρο που αναγκάστηκε να κόψει ενώ ανέφερε πως έχουν γίνει στον περιαστικό ορεινό όγκο της πόλης τρεις δεντροφυτεύσεις με τη φύτευση συνολικά 14.520 δενδρυλλίων ύψους περίπου 60 cm. Ο διαχωρισμός αυτός είναι ξεκάθαρος στην τοποθέτηση του Δημάρχου αλλά και στο σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα. Διευκρινίζω όμως μία λεπτομέρεια, αν ο Δήμος αναγκαστεί να κόψει ένα δέντρο το οποίο εμπόδιζε τη διέλευση πεζών, αναπηρικών αμαξιδίων ή ακόμα και καροτσάκια βρεφών, εννοείται πως δεν θα φυτευτεί νέο στο ίδιο σημείο καθώς η προσβασιμότητα και η ασφαλή διέλευση πεζών είναι πάντα προτεραιότητα. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο πως δεν κόβονται δέντρα για να ελευθερωθούν χώροι, κόβονται μόνο αν είναι άρρωστα ή επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία αλλά δέντρα σε σημεία που εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση δεν θα φυτεύονται από τη Δημοτική Αρχή.
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου,  με σκοπό την διατήρηση και επιπλέον την αύξηση του πράσινου ισοζυγίου της πόλης, πραγματοποίησε εντός του έτους 2019 πλήθος φυτεύσεων δένδρων μεγάλου μεγέθους σε πλατείες , πάρκα και πεζοδρόμια του Δήμου και προγραμματίζει την εκτέλεση νέων εντός του τρέχοντος έτους. Οι φυτεύσεις αυτές αφορούν είτε σε αντικατάσταση απολεσθέντων δένδρων λόγω ασθενειών ή πτώσεων από δυσμενή καιρικά φαινόμενα, είτε σε συμπλήρωση του φυτικού υλικού νέων και παλαιών χώρων πρασίνου, με είδη κατάλληλα για τη περιοχή και ανθεκτικά σε ασθένειες . Συγκεκριμένα αναφέρουμε αναλυτικά τα δέντρα που φυτεύτηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου, (ύψους άνω των 2,5 μέτρων) εντός του αστικού ιστού, μέσα στο 2019
Παραλιακό μέτωπο Βούλας                                               52
Πάρκο Αγ. Ιωάννου/ Πάρκο Εθνικής Αντίστασης             24
Πλατεία Σοφοκλή Βενιζέλου                                              19
Πλατεία Τζαιδά                                                                  21
Τρίγωνο Νηρέως & Παραλιακή                                         50
Πλατεία Ιμίων                                                                     3
Πλατεία Πέτρου & Παύλου                                                3
Πεζοδρόμιο Αμαλθείας                                                      9
Παραλιακό μέτωπο Βουλιαγμένης                                    5
Περιμετρικά 2ου Δημοτικού Βούλας                                 17
Περιμετρικά 1ου Δημοτικού Βούλας                                 10
Πεζοδρόμιο Γυμνασίου Βουλιαγμένης                              6
Λ. Βουλιαγμένης στο ύψος της Κυδωνιών                        8
(Επισυνάπτονται φωτογραφίες)

Φυτεύσεις δέντρων κηποτεχνικών αναπλάσεων:
Πλατεία Ζησιμοπούλου                                                     62
Πλατείες Δήμα                                                                   58
Πλατεία Βάρκιζας                                                               15
Πλατεία Διγενή & Γράμμου                                               26
(Επισυνάπτονται φωτογραφίες)

Επίσης προγραμματίζονται άμεσα οι φυτεύσεις δέντρων στα ακόλουθα σημεία:
Πεζοδρόμια Πλατείας 24ης Ιουλίου στη Βουλιαγμένη (αντικατάσταση των κομμένων άρρωστων λευκών)
Πλατεία Ελευθερίας στη Βούλα (αντικατάσταση των κομμένων ή πεσμένων δένδρων)
Πλατεία Κρόνου  ( Ενίσχυση πρασίνου)
Παραλία Βάρκιζας (αντικατάσταση των κομμένων άρρωστων λευκών ή κομμένων ξερών πεύκων- Ενίσχυση πρασίνου)
Πλατεία Θεάτρου στη Βάρη  ( Ενίσχυση πρασίνου)
Ειδικότερα σε ότι αφορά τις λεύκες στη Βάρκιζα αναφέρουμε τα εξής:
Το Δεκέμβριο του 2017 μετά από διαπίστωση συχνών πτώσεων κλαδιών από μεγάλης ηλικίας λεύκες στο χώρο πρασίνου της παραλίας της Βάρκιζας, πραγματοποιήθηκε αυτοψία από το επιστημονικό προσωπικό του τμήματος πρασίνου και διαπιστώθηκε έντονη εντομολογική προσβολή των δένδρων. (Επισυνάπτονται φωτογραφίες)
Στις 12/1/2018 αποστείλαμε δείγμα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιντούτο με το με αριθ. Πρωτ.1696/17-1-2018 έγγραφό μας και λάβαμε το με αρ. Πρωτ. 5229/12-2-1018 απαντητικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνεται εντομολογική προσβολή και προτείνεται η κλάδευση των ξερών και ημίξηρων κλάδων και καθολικά των προσβεβλημένων δένδρων.
Το έντομο που προσέβαλε τις λεύκες στη Βάρκιζα είναι το Capnodis tenebrionis, το ίδιο με το έντομο που κατέστρεψε πλήθος λευκών και στις λοιπές Δημοτικές Ενότητες αλλά και σε άλλου Δήμους της περιοχής, άκρως επιθετικό. Οι προνύμφες προσβάλλουν το φλοιό των ριζών των δέντρων και μπορούν να «σκοτώσουν» ολόκληρο το δένδρο.
Μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας να σωθούν τα δένδρα το Τμήμα Πρασίνου προχώρησε αρχικά στην κλάδευση τους στις 24 & 25/10/2018, με σκοπό την πιθανή αναβλάστησή τους.
Στις 24/2/2019 προσβεβλημένη  αλλά καταπράσινη  ακόμη λεύκα κατέπεσε σε αυτοκίνητο και προκάλεσε σημαντικές φθορές σε αυτό σύμφωνα και με τα κατατεθειμένα με αριθ. Πρωτ. 12046/ 1-4-2019 έγγραφα πολίτη.
Επειδή κάποιες από τις κλαδεμένες λεύκες αναβλάστησαν, αλλά λόγω της προσβολής σύντομα οι νέοι βλαστοί ξεράθηκαν, στις 5/3/2019 αποστείλαμε το με αριθ. Πρωτ. 8899 έγγραφο περί αυτοψίας και έγκρισης κοπής των  προσβεβλημένων λευκών στο αρμόδιο Δασαρχείο Πειραιά και πήραμε την με αριθ. Πρωτ. 11187/22-3-2019 έγκριση για κοπή 8 δένδρων.
Παρ όλη την έγκριση για κοπή 8 λευκών, προχωρήσαμε στη κοπή μόνο της πλέον επικίνδυνης και συνεχίσαμε την παρακολούθηση της υγείας των υπολοίπων κλαδεμένων, οι οποίες δυστυχώς δεν αναβλάστησαν ποτέ λόγω της προσβολής και κόπηκαν από τα  συνεργεία μας στις 27/2 & 3/3/2020 άλλες 5 από αυτές .
Σε ότι αφορά τη μελέτη για το κλάδεμα ή την κοπή 1.628 δέντρων το θέμα απαντήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ξεκάθαρο πως η εργολαβία αφορά το κλάδεμα και προνοεί την κοπή κάποιων λίγων δέντρων, εφ’ όσων αυτή κριθεί απαραίτητη με τις σκληρές διαδικασίες που προβλέπει ο Δήμος και μόνο μετά από έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει κατ’ επανάληψη αποδείξει την ευαισθησία της για το πράσινο και το περιβάλλον γενικότερα και σήμερα είναι πρωτοπόρος σε όλα τα σχετικά θέματα, όπως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, οι φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, στην προστασία και διαφύλαξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος και στην προστασία και αύξηση του πράσινου στην πόλη.
Η κριτική, ειδικά όταν αυτή εκφράζει αγωνία και αγάπη για την πόλη, είναι καλοδεχούμενη και υγιές συστατικό της δημοκρατίας. Ο συντονισμένος όμως πόλεμος με μονταρισμένες φωτογραφίες, μισές αλήθειες και ωμά ψέματα βλάπτουν και καλό είναι όλοι τον καταδικάζουν και να τον αποθαρρύνουν.
https://kourdistoportocali.com/ipeople/real-estate/boyla-i-nea-mykonos-me-mini-hellinikon-apo-tis-henderson-park-kai-pines/