Δευτέρα, Αυγούστου 31

Mega Deal: Εξαγορά της ελληνικής startup Instashop έναντι 360 εκατ. δολαρίων

Η παράδοση ειδών παντοπωλείου έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο «καυτές» κατηγορίες στο ηλεκτρονικό εμπόριο τους τελευταίους έξι μήνες, εν μέρει λόγω πανδημίας κορωνοϊού, όπου οι παραγγελίες στο σπίτι και μια γενική απροθυμία για αποφυγή συνωστισμού έχουν οδηγήσει περισσότερους καταναλωτές να κάνουν αγορές στο διαδίκτυο.

Μάλιστα, όπως έχει αναδείξει το Moved.gr, το 6,4% των συνολικών πωλήσεων ειδών παντοπωλείου θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά το 2021. Μάλιστα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να εκτοξευθεί ακόμη και στο 9% έως τα τέλη του επόμενου έτους.
Σήμερα, ένας από τους μεγάλους παίκτες στο online delivery στον χώρο των εστιατορείων εξαγοράζει μια επιχείρηση παράδοσης ειδών παντοπωλείου για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση και να συνεχίσει να αναπτύσσεται – αυτή τη φορά στη Μέση Ανατολή.
Η ελληνικών συμφερόντων startup, Instashop αποδέχτηκε την προσφορά εξαγοράς της βερολινέζικης Delivery Hero για το ποσό των $360 εκατ. Η εξαγορά, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, έρχεται να συνδυάσει την ηγετική θέση της Delivery Hero παγκοσμίως στον χώρο του online delivery και την ιδιαίτερη ικανότητα της Instashop να αναπτύσσει γρήγορα και επιτυχημένα το μοντέλο του on-demand grocery σε πολλαπλές αγορές.
Πρόκειται για εξαγορά-ρεκόρ για ελληνική startup και μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων στην ευρύτερη περιοχή της MENA.

Ποια είναι η Instashop
Η Instashop είναι πλατφόρμα παράδοσης ειδών παντοπωλείου με έδρα το Ντουμπάι και με περίπου 500.000 χρήστες σε πέντε αγορές όπου οι άνθρωποι μπορούν να παραγγείλουν φαγητό και άλλα είδη σπιτιού, είδη φαρμακείου, λουλούδια και άλλα αντικείμενα. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε πέντε αγορές: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανο, Αίγυπτο, Μπαχρέιν και Ελλάδα.
Η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2015 ως μια ιδέα του Γιάννη Τσιώρη, ο οποίος εργαζόταν τότε στο τμήμα Marketing Intelligence της Philips για τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, με στόχο να καλύψει το κενό που εντόπισε στις διαδικτυακές αγορές τροφίμων στην περιοχή.
Σύντομα και ενώ διαπίστωσε πραγματικό ενδιαφέρον, καθώς έκλεισε την πρώτη συμφωνία με τοπικό σουπερμάρκετ πριν καν έχει έτοιμη την εφαρμογή, ο κ. Τσιώρης παραιτήθηκε από την καριέρα του στη Philips, και έφτιαξε μια ολιγομελή ομάδα μαζί με την Ιωάννα Αγγελιδάκη, συν-ιδρύτρια της εταιρείας.
Η πρώτη επένδυση ήρθε λίγους μήνες μετά από τους VentureFriends, των Απόστολου Αποστολάκη και Γιώργου Δημόπουλου, καθώς και την επενδυτική εταιρεία του Ντουμπάι, Jabbar. Με την πρώτη χρηματοδότηση ξεκίνησε η ραγδαία ανάπτυξη της InstaShop. Μέσα σε πέντε χρόνια, οι παραγγελίες αυξήθηκαν από κάποιες εκατοντάδες την ημέρα σε μια χώρα, σε δεκάδες χιλιάδες σε πέντε χώρες και σήμερα η InstaSshop είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά τροφίμων στη Μέση Ανατολή.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Instashop δεν χρειάστηκε σημαντική υποστήριξη και κεφάλαια, αφού η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη, γρήγορα αναπτυσσόμενη και κερδοφόρα startup εταιρεία μέσα σε μόλις 5 χρόνια, με συνολική επένδυση ύψους μόλις $7 εκατ.
Η ικανότητα της Instashop να αναπτύσσεται ραγδαία και να καλύπτει την απότομα αυξημένη ζήτηση συνέβαλε καίρια στην πρόσβαση σε φαγητό και φάρμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η εξαγορά της Instashop από την Delivery Hero είναι συνέχεια πολύ μεγάλων εξαγορών στην ευρύτερη περιοχή της ΜΕΝΑ, όπως της Careem ($3 δισ.) και της Souq ($580 εκατ.). Η εξαγορά των $360 εκατ. αποτελεί ρεκόρ για startup εταιρεία με ελληνική ιδρυτική ομάδα και σημαντική λειτουργία στην Ελλάδα, και έρχεται ως συνέχεια της εξαγοράς της Softomotive από τη Microsoft νωρίτερα φέτος, ενώ στο πρόαφατο παρελθόν έχουν καταγραφεί η απόκτηση της Innoetics από τη Samsung και του TaxiBeat από την Daimler, και τα δύο deals με μικρότερη αξία από 50 εκατ. δολάρια το καθένα.
Το success story αυτό αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερων επενδυτών καθώς και να εμπνεύσει μελλοντικούς ιδρυτές στο ελληνικό startup οικοσύστημα.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γιορτάζουμε αυτή την επιτυχία με μια ιδρυτική ομάδα στην οποία πάντα πιστεύαμε και με την οποία δουλέψαμε μαζί από τα πρώτα της βήματα το 2015» σχολίασε ο Απόστολος Αποστολάκης, συνιδρυτής και Managing Partner των VentureFriends. «Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επιτυχία τους αυτή, την οποία άξιζαν και με το παραπάνω, καθώς και με ό,τι αυτό σημαίνει για το startup οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής».

H Delivery Hero
H Delivery Hero, ιδρύθηκε το 2011 από τον Σουηδό Nikolas Ostberg. Σήμερα λειτουργεί σε πάνω από 600 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας πάνω από 22.000 υπαλλήλους. Το 2017 μπήκε στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθεί στον δείκτη Dax 30, αντικαθιστώντας την Wirecard.
Η Delivery Hero πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά delivery από το 2015 που εξαγόρασε την Online Delivery A.E., γνωστή και ως e-Food, εταιρεία που ίδρυσε ο ένας από τους δύο VentureFriends, Απόστολος Αποστολάκης.
Η αγορά του online delivery φαγητού και ειδών σούπερ μάρκετ αναπτύσσεται σταθερά στην περιοχή της ΜΕΝΑ τα τελευταία 5 χρόνια. Το μέγεθός της εκτιμάται σε περισσότερα από $10 δισ. μόνο για τα Η.Α.Ε, με μια μεγάλη στροφή στις online παραγγελίες ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η οποία αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τμήματος της αγοράς ακόμα περισσότερο.Mega Deal: Εξαγορά της ελληνικής startup Instashop έναντι 360 εκατ. δολαρίων - Moved.gr