Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 11

Μόνο η Γαλλία και τότε και τώρα ! ΣΑΣ θυμίζω ότι το έχουμε ξαναδεί το έργο.....τόσο απλά .... 1974

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Φίλιππος Αλεξ Ηλιάδης

Μόνο η Γαλλία και τότε και τώρα !
ΣΑΣ θυμίζω ότι το έχουμε ξαναδεί το έργο.....τόσο απλά ....
1974
Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο η κυβέρνηση της μεταπολίτευσης υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αποφάσισε την έξοδο της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
Η τουρκική εισβολή βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη και οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί ουσιαστικά τάσσονταν φραστικά εναντίον της εισβολής αλλά χωρίς να λαμβάνουν οποιοδήποτε μέτρο για σταμάτημα της.

Η κατάσταση για την ελληνική κυβέρνηση ήταν δύσκολη, καλούνταν να διαπραγματευθεί άμεσα με τους εκπροσώπους δύο κρατών (ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ) που δεν είχαν φανεί ιδιαίτερα ευαίσθητοι με το θέμα
Οι Αμερικανοί πίεζαν για να αρχίσουν οι συνομιλίες τη στιγμή που γινόταν σαφές από την τουρκική πλευρά ότι δεν επρόκειτο να σταματήσει την προέλαση αν δεν συναπτόταν ενδιάμεση συμφωνία στη Γενεύη κι αν δεν έφταναν στο επιθυμητό για τους ίδιους επίπεδο στρατευμάτων στην Κύπρο.
Μόνο η Γαλλία στήριζε την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιδίωκαν να καλοκρατούν την Τουρκία και να θεωρούν πώς θα έπρεπε να διεξαχθούν συνομιλίες.
Την τουρκική παρέμβαση, την αντιμετώπισαν με ανεκτικότητα και κατανόηση, κάνοντας λόγο για ικανοποίηση «νόμιμων επιθυμιών» με ενέργειες, οι οποίες θα εξασφάλιζαν την ειρήνη και την ασφάλεια στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Σας θυμίζει κάτι σημερινό .....λέω μήπως........