Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 25

Σοκ και δέος

Του Απόστολου Μάνθου

Την ίδια ώρα που το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραπαίει στην προτελευταία θέση της  παγκόσμιας κατάταξης των ετήσιων χρηματιστηριακών αποδόσεων  με ένα "καυτό", λόγω του κόκκινου χρώματος,  -32,69% οι ξένοι επενδυτές θεσμικοί και μη συνεχίζουν να βγαίνουν για ένατο συνεχόμενο μήνα από την πόρτα της εξόδου ρευστοποιώντας συνολικά αξίες άνω των 503 εκατ. ευρώ. Και δεν έφτανε μόνο αυτό έχουμε και τον μαινόμενο καθοδικό Ισπανό με τον δείκτη του  IBEX 35 να μας ασκεί καθημερινό  "bullying”, απειλώντας μας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα μας φάει τη δευτεροκαθεδρία  στις χείριστες αποδόσεις. Ευτυχώς δηλαδή που έχουμε και τον Αυστριακό να κρατάει τη βάση.

πιν

 

Επανερχόμενοι στο  κομμάτι των ρευστοποιήσεων από τα διεθνή χαρτοφυλάκια η αντίπερα όχθη που τα μαζεύει είναι κατά βάση οι αγορές ιδίων των εισηγμένων εταιρειών και οι ιδιώτες έλληνες επενδυτές οι οποίοι έχουν επιδοθεί τελευταία  στην τακτική των πολύ βραχυπρόθεσμων επενδύσεων. Προσπαθώντας  να αφουγκραστώ τη "δύναμη" που διαθέτουν οι υπάρχοντες επενδυτές μέσω των ενεργών μερίδων, κάτι ανάλογο δηλαδή που έκαναν οι  Απάτσι βάζοντας το αυτί τους στο έδαφος για να ακούσουν τον καλπασμό του ιππικού, με έπιασε ο ερευνητικός οίστρο ανασκαλίζοντας τα μηνιαία στατιστικά του Axia Numbers του Χρηματιστηρίου Αθηνών της τελευταίας δεκαετίας. Ο στόχος ήταν το στατιστικό πινακάκι με την κατανομή των επενδυτών βάσει της αποτιμώμενης αξίας μετοχών που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Στην τελευταία λοιπόν ανάρτηση του εν λόγω τεύχους τον περασμένο Αύγουστο το σύνολο των ενεργών μερίδων έφταναν τις 555 χιλιάδες με το 90,35% από αυτές να είναι χαρτοφυλάκια με συνολική αξία κάτω των 9 χιλιάδων ευρώ. Δυστυχώς στην κατηγορία αυτή ένα μεγάλο ποσοστό είναι  χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές απώλειες και παραμένουν στάσιμα κυρίως λόγω αποστροφής. Τα δε μεσαία χαρτοφυλάκια με συνολική αξία μετοχών από τα 70001 έως και τα 200000 ευρώ, που διαθέτουν την ικανότητα ισχυρής κινητήριας δύναμης στην ανοδική τάση  έχουν στη κυριολεξία αποδεκατιστεί.

πιν

 

Προχωρώντας περαιτέρω  η στυγνή  αντιπαράθεση των στοιχείων του περασμένου Αυγούστου με τα αντίστοιχα στοιχεία του Σεπτεμβρίου  του 2010 προκαλεί σοκ και δέος  με την αποψίλωση των ενεργών μερίδων να είναι αποκαθηλωτική.  Οι τότε ενεργές μερίδες έφταναν τις 937 χιλιάδες δηλ  68% πάνω από τις σημερινές. Τα δε μεσαία χαρτοφυλάκια  (70001 – 200000) έφταναν τα 17115  υψηλότερα κατά  174% σε σχέση με τα σημερινά των  6244. Ακόμα και τα χαρτοφυλάκια που είχαν συνολική αξία έως 9000 ευρώ ήταν 55% ψηλότερα στα 780 χιλιάδες από τα 501 χιλιάδες. που είναι τώρα. Εάν μάλιστα θελήσεις να προχωρήσεις ποιο βαθιά αντιπαραβάλλοντας και τα υπόλοιπα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας  ανακαλύπτεις ότι αυτή η φυγή των επενδυτικών μερίδων είναι συνεχώς καθοδική με μικρές χρονικές εξάρσεις.

Η εικόνα είναι τόσο άσχημη, που φυσιολογικά σε κάνει και διερωτάσαι εάν η κατάσταση αυτή της τελευταίας 10ετίας συνεχιστεί, πόσες θα είναι οι ενεργές επενδυτικές μερίδες στην επόμενη διετία, τριετία, πενταετία.

Πώς θα είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αυτός ο παραμελημένος αναπτυξιακός οικονομικός  θεσμός αν ήδη τρεμοπαίζει από τώρα;

Ξέρω, θα αντιτείνετε μιλώντας  για την οικονομική κρίση, το Καστελόριζο, τον Γιώργο Παπανδρέου και  τα άλλα δεινά που μας βρήκαν.

Ναι αλλά ο άνθρωπος από τη φύση του  μπορεί να δέχεται χτυπήματα αλλά συνεχίζει να προοδεύει και μαζί με αυτόν προοδεύουν και αναπτύσσονται και  οι θεσμοί.

Αλίμονο εάν μέναμε στάσιμοι ή ακόμα χειρότερα φθίναμε συνεχώς.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα πρέπει να μπει επειγόντως  σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία καθώς  έχει πλησιάσει  πάρα πολύ κοντά στο σημείο δίχως επιστροφή.

Η  πορεία διολίσθησης που έχει επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια στην αξία των εν δυνάμει επενδυτικών χαρτοφυλακίων, η  βάσει νόμου μη επιθετικών  εταιρικών buyback και η  εκτενής άρνηση των ξένων επενδυτών θεσμικών και μη να εισέλθουν εκ νέου ως αγοραστές  δικαιολογούν ως έναν βαθμό την τελμάτωση της ελληνικής αγοράς κάτω από τις 720 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Χαρακτηριστικό είναι το μηνιαίο διάγραμμα τιμών του, καθώς από την ώρα που έφυγε από τις 950 μονάδες και υπέστη μια βίαιη βύθιση λόγω της  παγκόσμιας πανδημικής κρίσης δεν έχει μπορέσει μέχρι τώρα να περάσει πάνω από την πρώην μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης "Q” , στις 690 με 710 μονάδες. Άντ’ αυτού εδώ και πέντε μήνες πραγματοποιεί μια άβουλη πλάγια κίνηση με ενδείξεις ανοδικής σαθρότητας. Μάλιστα στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει έλθει στο κάτω άκρο των 617 με 610 μονάδων ζητώντας επιμόνως να διαβεί κατηφορικά προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 590 και 580 μονάδων. Πρωτοφανή άρνηση χάραξης ανοδικής πορείας λαμβάνουμε και από τους περισσότερους τεχνικούς ταλαντωτές με τον ενεργοποιώ τζίρο συναλλαγών να έχει πάει μακρινό ταξίδι δίχως επιστροφή.

πιν

 

Αρνητικό διαγραμματικό στοιχείο για τους αγοραστές είναι και το γεγονός εμπέδωσης και παραμονής του Γενικού Δείκτη για μεγάλο χρονικό διάστημα γύρω από το διορθωτικό επίπεδο 38,20% των Fibonacci Retracement, στις 652 μονάδες,  της πτωτικής κίνησης από τις 950 στις 470 μονάδες. Στατιστικά  όσο ο Γενικός Δείκτης δεν παίρνει τα πόδια του για να κατακτήσει τις 720 μονάδες τόσο θα καλλιεργείται  το έδαφος για μια νέα πτωτική κίνηση προς το επίπεδο στήριξης των 520 με 500 μονάδων.

πιν

 

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.   

 

 https://www.capital.gr/analusi/3483229/sok-kai-deos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .