Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 7

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μας προστατεύουν από ασθένειεςΑν θέλετε να τρώτε, να πίνετε και να παραμένετε υγιείς, έχει μεγάλη σημασία να επιλέγετε για το πιάτο σας, φαγητά που να είναι νόστιμα αλλά επιπρόσθετα να προσφέρουν θρεπτικές και προστατευτικές ουσίες στον οργανισμό σας.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως προσφέρονται σήμερα σε πολλά είδη τροφών, συνδυάζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της νοστιμιάς, θρεπτικότητας και προστασίας.
Είναι καλό να γνωρίζουμε με ποιο τρόπο και σε ποια συστήματα του οργανισμού μας, επιδρούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Με εφόδιο τις γνώσεις αυτές, κάθε φορά που θα διαλέγουμε κάτι για το πιάτο μας, θα κατευθυνόμαστε σε αυτά που είναι νόστιμα αλλά και ωφέλιμα.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του στομαχιού, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και των ωοθηκών.

Μέχρι πρόσφατα ήταν αποδεκτό, ότι οι φυτικές ίνες ήταν ο λόγος για τον οποίο τα δημητριακά ολικής αλέσεως μείωναν τον καρκίνο παχέος εντέρου. Όμως φαίνεται, ότι είναι και άλλα συστατικά τους, που τους προσδίδουν τον προληπτικό τους ρόλο. Συγκεκριμένα το φολικό οξύ, τα φυτοοιστρογόνα, δρουν σε συνέργια με τις φυτικές ίνες και πιθανόν άλλα στοιχεία που περιέχονται στα εν λόγω δημητριακά για να συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν την προστατευτική δράση των δημητριακών στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Άτομα που τρώνε τουλάχιστο 2,5 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως, έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή πάθηση σε σύγκριση με άτομα που τρώνε λιγότερο από 1 μερίδα ημερησίως. Μια μερίδα, σύμφωνα με το National Cancer Institute είναι η ποσότητα που περιέχεται σε ένα μικρό μπολ.
Το ψωμί από αλεύρι ολικής αλέσεως, το πρόγευμα με δημητριακά ολικής αλέσεως, το ρύζι με τη φλούδα του, περιέχουν ουσίες που είναι ευεργετικές για την καρδία.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως απομακρύνουν τον κίνδυνο του διαβήτη και βοηθούν το μεταβολισμό του ζαχάρου στον οργανισμό μας.
Το άσπρο ψωμί, το επεξεργασμένο ρύζι χωρίς τη φλούδα του, οι τηγανητές και βραστές πατάτες, αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν μαζί με τα πιο πάνω φαγητά προσλαμβάνεται από τη διατροφή, ψηλή ποσότητα ζαχάρου.
Αντίθετα η καθημερινή πρόσληψη, ολικής αλέσεως δημητριακών (τουλάχιστο δύο φέτες ψωμί από αλεύρι ολικής αλέσεως και ένα μπολ δημητριακών στο πρόγευμα), μειώνουν κατά 30% τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, βοηθούν το πεπτικό σύστημα, συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και της εκκολπωμάτωσης του εντέρου.
Η δυσκοιλιότητα είναι από τις συχνότερες ενοχλήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Αποτελεί ένα από τους κυριότερους λόγους επίσκεψης στο γιατρό. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις, το οικονομικό κόστος των ιατρικών εξετάσεων και των φαρμάκων που προκαλούνται από τη δυσκοιλιότητα, ανέρχονται σε πολύ ψηλά επίπεδα.
Όμως τα δημητριακά ολικής αλέσεως προσθέτουν φυτικές ίνες στο περιεχόμενο του εντέρου, καθιστώντας το πιο μαλακό και ογκώδες γεγονός που διευκολύνει την αφόδευση.  Για τους ίδιους λόγους που τα δημητριακά αυτά συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μειώνουν επίσης τον κίνδυνο εκκολπωμάτωσης και εκκολπωματίτιδας.
Συνοπτικά βλέπουμε ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως προσφέρουν σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης φυσιολογίας. Συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής μας.
Βέβαια η επιστήμη δεν κατάφερε ακόμη να μάθει όλα τα μυστικά των δημητριακών και να κατανοήσει πλήρως τον τρόπο δράσης τους στην πρόληψη. Είναι όμως βέβαιο ότι μπορούμε να επιλέγουμε για το πιάτο μας, φαγητά από δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι όχι μόνο νόστιμα αλλά και ευεργετικά για την υγεία μας.  www.medlook.net