Σάββατο, Σεπτεμβρίου 26

Πως η Ολιστική Ιατρική άλλαξε τη ζωή μου. Ένας γιατρός εξηγεί

Ο δρ Akil Palanisamy, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ που εφαρμόζει Ολιστική Ιατρική, δεν ήταν πάντοτε οπαδός της ολιστικής προσέγγισης σε θέματα υγείας. Όπως εξηγεί ο ίδιος στο παρακάτω απόσπασμα από το καινούριο του βιβλίο με τίτλο «Παλαιολιθική Δίαιτα: ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να κάψετε λίπος, να αυξήσετε την ενέργειά σας και να αντιστρέψετε τις ασθένειες» (The Paleovedic Diet: A Complete Program to Burn Fat, Increase Energy, and Reverse Disease), η Ολιστική Ιατρική τον θεράπευσε τελικά μετά από χρόνια προβλήματα υγείας.

Κάποτε ένιωθα σαν να βρισκόμουν στην κορυφή του κόσμου. Ήμουν τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και είχα γίνει δεκτός στην Ιατρική Σχολή όπου θα συνέχιζα το όνειρό μου να γίνω γιατρός, όταν άρχισα να έχω προβλήματα. Ενώ ετοίμαζα τη διδακτορική διατριβή μου, εμφανίστηκε έντονος πόνος στον καρπό μαζί με μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια μου. Ο πόνος χειροτέρεψε και άρχισε να καταστρέφει τον ύπνο μου. Δεν μπορούσα πλέον να χρησιμοποιώ πληκτρολόγιο και η διάγνωση ήταν Σύνδρομο Επαναλαμβανόμενης Καταπόνησης (RSI).

Πως η Ολιστική Ιατρική άλλαξε τη ζωή μου. Ένας γιατρός εξηγεί

Είχα εργαστεί σκληρά κατά τη διάρκεια των σπουδών μου για τα μαθήματα και για ερευνητικές δραστηριότητες αλλά δεν έκανα τίποτα ασυνήθιστο. Φυσικά ένιωθα πίεση, αλλά τα κατάφερνα με καθημερινή πρακτική Διαλογισμού και έκανα τακτικά γυμναστική και Γιόγκα. Έτσι, η ασθένειά μου ήταν κάτι που με προβλημάτισε. Μου συνταγογράφησαν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μου συνέστησαν Φυσικοθεραπεία. Τα συμπτώματα υποχώρησαν, αλλά δεν εξαφανίστηκαν και κατάφερα να τελειώσω το κολέγιο και να αποφοιτήσω με άριστα.

Στη συνέχεια πήγα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Ολοκλήρωσα τον πρώτο χρόνο, αλλά τα συμπτώματά μου άρχισαν να επιδεινώνονται όταν ξεκίνησε ο δεύτερος. Ο πόνος στον καρπό κάποιες φορές ήταν ανυπόφορος και συνοδευόταν από πόνο στην πλάτη, γεγονός που είχε καταστήσει αδύνατον να καθίσω για πάνω από 15 λεπτά. Είχα φτάσει σε απελπιστικό σημείο, αφού προσπαθούσα να κυνηγήσω το μεγάλο πάθος της ζωής μου να σπουδάσω Ιατρική σε μια από τις κορυφαίες σχολές και έπρεπε να σταματήσω επειδή το σώμα μου δεν μπορούσε να ανταποκριθεί.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, άρχισα να νιώθω μια έντονη και βαριά κούραση. Κατά περίεργο τρόπο, έχασα 13 κιλά μέσα σε μερικούς μήνες παρ’ όλο που ήμουν ήδη μόνο 63 κιλά. Δεν μπορούσα πλέον να παρακολουθήσω διαλέξεις λόγω της επιδείνωσης του πόνου και της κόπωσης. Μου δόθηκε επιπλέον χρόνος για τις εξετάσεις, γεγονός που με βοήθησε να τις περάσω και να μην με διώξουν από την Ιατρική Σχολή, αλλά άρχισα να υποφέρω από σοβαρό άγχος, το οποίο δεν με είχε απασχολήσει ποτέ πριν.

Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων (ήμουν 8 ώρες καθισμένος και πληκτρολογούσα απαντήσεις στον υπολογιστή), ταλαιπωρήθηκα από βασανιστικό πόνο για 3 ημέρες. Παρά το γεγονός ότι η σχολή ήταν απαιτητική μέχρι τότε, επρόκειτο να ξεκινήσω το τρίτο έτος, το οποίο ήταν το πιο δύσκολο.

Ήξερα ότι δεν μπορούσα να καταφέρω και βρισκόμουν σε κατάσταση βαθιάς απελπισίας. Είχα μόλις πάρει το πτυχίο μου από το Χάρβαρντ, κυνηγούσα το όνειρο της ζωής μου στην Ιατρική σε μια από τις κορυφαίες σχολές της χώρας και έπρεπε να σταματήσω επειδή το σώμα μου δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Είχα πόνους για τόσο πολύ καιρό που αναρωτιόμουν αν ήταν ποτέ δυνατόν να βελτιωθώ. Είχα επισκεφτεί μερικούς από τους κορυφαίους γιατρούς στη χώρα και ακολούθησα τις καλύτερες θεραπείες, αλλά συνέχισα να χειροτερεύω. Ένιωθα πλέον απελπισμένος.

Η Ολιστική Ιατρική με θεράπευσε

Ζήτησα άδεια απουσίας και μου χορηγήθηκε για 1 χρόνο. Αποφάσισα ότι έπρεπε να βρω την αιτία της αρρώστιας μου. Τρία χρόνια εντατικής Φυσικοθεραπείας, επισκέψεις σε γιατρούς και φάρμακα δεν με βοήθησαν καθόλου. Συνεπώς κάτι έλειπε. Δοκίμασα Βελονισμό, Τσιγκόνγκ, επισκέφτηκα ενεργειακούς θεραπευτές και επαγγελματίες Ρέικι ενώ εμβάθυνα στην πρακτική της Γιόγκα. Οι γονείς μου θεωρούσαν ότι η διατροφή αποτελούσε έναν σημαντικό παράγοντα. Νόμιζαν ότι επειδή είχα γίνει χορτοφάγος λίγα χρόνια πριν, γι’ αυτό απέκτησα προβλήματα. Προσωπικά δεν πίστευα ότι κάτι τέτοιο ίσχυε, επειδή κατανάλωνα τεράστιες ποσότητες φρούτων και λαχανικών όπως επίσης Τόφου και γαλακτοκομικά προϊόντα για να λαμβάνω πρωτεΐνες.

https://enallaktikidrasi.com/2016/05/martyria-giatrou-me-tin-olistiki-iatriki-therapefsa-ton-chronio-pono-kai-ti-chronia-koposi/

 

Είχα σταματήσει να τρώω κρέας για ηθικούς, περιβαλλοντικούς και πνευματικούς λόγους. Υπερασπιζόμουν τη χορτοφαγία και σκεφτόμουν ότι η πνευματική μου ανάπτυξη και η πρακτική Διαλογισμού θα εμβάθυνε αποφεύγοντας το κρέας. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα μελέτησα την Αγιουρβέδα, την παραδοσιακή ιατρική της Ινδίας. Έτσι, αποφάσισα να επισκεφτώ μια θεραπεύτρια, η οποία μου διέγνωσε περίσσεια vata (ενέργεια του αέρα) και χαμηλή ojas (ζωτικότητα). Μου συνέστησε κάποια βότανα και μπαχαρικά και διατροφικές τροποποιήσεις.

Πρότεινε να κάνω διατροφή σύμφωνη με τον Αγιουρβεδικό τύπο μου και επίσης να προσθέσω κάποια θρεπτικά τρόφιμα. Η πορεία μου προς την ανάκαμψη ξεκίνησε με 2 λέξεις: ζωμός οστών. Η θεραπεύτρια τον συνέστησε ως ένα από τα θρεπτικά τρόφιμα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ζωτικότητας στο εξαντλημένο σώμα μου. Εγώ όμως ήμουν διστακτικός και προβληματιζόμουν για το θέμα αυτό για μερικές εβδομάδες.

Τελικά, επειδή χρησιμοποιούσα οστά ζώων που επρόκειτο να πεταχτούν, αποφάσισα ότι αυτό δεν παραβιάζει τις αρχές μου. Ύστερα από 1 μήνα καθημερινής κατανάλωσης ζωμού οστών, ένιωθα περίπου κατά 10% καλύτερα και ήταν η πρώτη φορά που κάτι είχε με είχε βοηθήσει εδώ και χρόνια. Ο ζωμός οστών είναι πλούσιος σε μεταλλικά στοιχεία και ζελατίνη, τα οποία ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Η αποκατάστασή της υγείας μου ξεκίνησε με τη θεραπεία του εντέρου μου.

Αποφάσισα να είμαι ανοιχτόμυαλος, διότι κατάλαβα ότι υπήρχαν πολλά που δεν ήξερα για τη διατροφή και τις εναλλακτικές θεραπείες.
Στη συνέχεια στράφηκα στον Βελονισμό, στο Τσιγκόνγκ, επισκέφτηκα ενεργειακούς θεραπευτές και επαγγελματίες Ρέικι ενώ εμβάθυνα στην εφαρμογή της Γιόγκα. Συνέχισα να χρησιμοποιώ βότανα κι έτσι βελτιώθηκα κατά 20% επιπλέον. Είχαν περάσει 4 μήνες από την ετήσια άδειά μου και εξακολουθούσα να μην αισθάνομαι ιδιαιτέρως καλύτερα. Αποφάσισα να πειραματιστώ τρώγοντας ξανά κρέας. Ήμουν πρόθυμος να δοκιμάσω τα πάντα για να αποκτήσω την υγεία μου, αφού ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να εκπληρώσω το όνειρό μου να γίνω γιατρός αν δεν είχα ένα υγιές σώμα.

Σκεφτόμουν αυτή μου την απόφαση για αρκετές ημέρες. Συνειδητοποίησα ότι ίσως θα έπρεπε να δοκιμάσω να φάω κρέας για κάποιο χρονικό διάστημα για να δω πώς θα ένιωθα. Η θεραπεύτριά μου συμφώνησε και μου εξήγησε ότι ορισμένοι τύποι σώματος λειτουργούν καλύτερα με ζωικές πρωτεΐνες. Η βελτίωσή μου ήταν σημαντική. Άρχισα να τρώω περισσότερες πρωτεΐνες με κάθε γεύμα και να καταναλώνω κρέας τακτικά. Επίσης, έτρωγα περισσότερα αυγά. Μέσα σε 2 μήνες, είχα λιγότερους πόνους, περισσότερη ενέργεια και ξαναπήρα ένα μέρος από το βάρος που είχα χάσει.

Στη συνέχεια επισκέφτηκα έναν χειροπράκτη Ολιστικής Ιατρικής που ασκούσε μια μορφή λειτουργικής ιατρικής. Αν και δεν είχα πραγματικά καταλάβει ή πιστέψει τα όσα έκανε, εκείνη τη στιγμή ήμουν πρόθυμος να δοκιμάσω οτιδήποτε. Είναι αξιοσημείωτο ότι άρχισα να βελτιώνομαι αμέσως. Οι διαταραχές στις ισορροπίες που εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν χρησιμοποιώντας μια λειτουργική προσέγγιση της ιατρικής είχαν θεμελιώδη σημασία στην πλήρη θεραπεία μου. Η αποκατάσταση αυτών των προβλημάτων ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ που έλειπε.

https://enallaktikidrasi.com/2016/05/martyria-giatrou-me-tin-olistiki-iatriki-therapefsa-ton-chronio-pono-kai-ti-chronia-koposi/

Στο τέλος της άδειάς μου, όλοι οι πόνοι μου είχαν σταματήσει. Το βάρος μου, η ενέργεια και η διάθεσή μου είχαν εξισορροπηθεί. Κατάφερα να κάνω ένα ταξίδι με μοτοσικλέτα, το οποίο ονειρευόμουν για χρόνια. Ένιωθα επιτέλους γαλήνη. Είχα ακόμα επιφυλάξεις σχετικά με την κατανάλωση κρέατος, αλλά προσπάθησα να προμηθεύομαι υψηλής ποιότητας βιολογικό κρέας. Τελείωσα την Ιατρική Σχολή και τελικά πήγα για ειδικότητα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Στη συνέχεια ολοκλήρωσα μια υποτροφία στην Ολιστική Ιατρική και επίσης αποφάσισα να εκπαιδευτώ στην Αγιουρβέδα και τη λειτουργική ιατρική, οι οποίες με βοήθησαν περισσότερο.

Μελέτησα πολιτισμούς με υγιείς νοοτροπίες σε όλο τον κόσμο με σκοπό να βρω τι θα μπορούσε να με διδάξει η παραδοσιακή τους σοφία. Υποστήριξα με πάθος τη δύναμη της διατροφής γνωρίζοντας τις επιπτώσεις που είχε στη ζωή μου. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχω αναπτύξει ισχυρή ενσυναίσθηση με τους ασθενείς μου, διότι είχα κι εγώ βιώσει την απόγνωση και την απελπισία που βιώνει κάποιος όταν παλεύει να καταπολεμήσει μια χρόνια ασθένεια.

Σήμερα, πάνω από 10 χρόνια μετά κι έχοντας βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς που ακολούθησαν αυτές τις αρχές, συνεχίζω να ζω το όνειρό μου βοηθώντας τους ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους χρησιμοποιώντας την Ολιστική Ιατρική. Ένας από τους συναδέλφους μου που εφαρμόζει τη μέθοδο Feldenkrais ορίζει την υγεία ως τη δυνατότητα να ζήσουμε τα όνειρά μας. Ελπίζω ότι με το να μοιράζομαι ορισμένες από τις γνώσεις που απέκτησα μέσω της εκπαίδευσης αλλά και της δικής μου εμπειρίας, θα καταφέρω να βοηθήσω και τους άλλους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία και τη ζωντάνια που χρειάζονται για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .