Τρίτη, Σεπτεμβρίου 1

Προς νέο «κούρεμα» συντάξεων – Σύμβουλος-λαγός του Κούλη πέταξε τη «βόμβα»

patelis
Προς νέο «κούρεμα» συντάξεων φαίνεται να οδηγείται η χώρα μετά τις δηλώσεις του σύμβουλου του πρωθυπουργού Α.Πατέλη καθώς θεωρεί ότι στην ελληνική πρόταση για το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει η χώρα να μεταπέσει σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα συνταξιοδότησης ή πιο απλά συντάξεις ανάλογες των αποταμιεύσεων (που θα επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στους χαμηλοσυνταξιούχους και πάλι).

Όσο για την ανάπτυξη που θέλουν, σε ένα de ja vu οι πολιτικές του Γ.Παπανδρέου για… πράσινη ανάπτυξη κυριαρχούν πάλι και από την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη.
Στην πρόταση που θα υποβάλει η Ελλάδα στην Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο Αλέξης Πατέλης.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα, εξήγησε πως η ελληνική πρόταση θα πρέπει «να είναι ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο δράσεων και μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι μια γέφυρα από εδώ, ένας αυτοκινητόδρομος από εκεί, ένας ΧΥΤΑ παραπέρα, Πρέπει να υπάρχει μια συνεκτική λογική, μια φιλοσοφία».
Το σχέδιο αυτό θα πρέπει επίσης να υπηρετεί τους μεταρρυθμιστικούς στόχους της κυβέρνησης και τις βασικές προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή το 30% των δαπανών να αφορούν στην πράσινη ατζέντα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο Αλέξης Πατέλης, περιγράφοντας το νέο μοντέλο για την ανάπτυξη της χώρας, επεσήμανε πως θεωρεί αναγκαία την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο Ασφαλιστικό, ώστε «να πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους».
Αναγκαίες κρίνονται ακόμα η μεγέθυνση των επιχειρήσεων, η μείωση των φόρων, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και η επανακατάρτιση των εργαζομένων. «Ο κόσμος από εκθέσεις έχει “φάει” αρκετά. Θέλει να δει το αποτέλεσμα. Δουλειά μας είναι να φέρουμε το αποτέλεσμα», κατέληξε αναφερόμενος στην έκθεση Πισσαρίδη

 https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%a0%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%ac%ce%be%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%a3%cf%8d%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb/