Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23

Εκκολπώματα, εκκολπωματίτιδα και φυτικές ίνες

Εκκολπώματα, εκκολπωματίτιδα και φυτικές ίνες

Κάθε φορά που κάποιος ασθενής έρχεται στο ιατρείο για τεστ διατροφικής δυσανεξίας, ή όπως προτιμώ να το αποκαλώ «θεραπεία μεταβολισμού», αφιερώνω το πρώτο 10λεπτο της επίσκεψης στο διατροφικό ιστορικό, δηλαδή τις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς. Ξεκινάω με την πιο απλή ερώτηση, δηλαδή «τι τρώτε πρωινό;» και στη συνέχεια σχολιάζουμε τα υπόλοιπα γεύματα και τις συνήθειες της διατροφής.

Πρόσφατα, ήρθε στο ιατρείο μου μία κυρία που μου είπε ότι αποφεύγει τις φυτικές ίνες γιατί είχε στο παρελθόν 2 πολύ δυσάρεστες κρίσεις εκκοπλωματίτιδας και ο χειρουργός της τής είπε ότι «την επόμενη φορά που θα έχεις

κρίση θα σου βγάλω το έντερο». Αρκετά σκληρή απειλή! Η λύση που πρότεινε για να μην έχει πρόβλημα: «να αποφεύγεις όλες τις τροφές με φυτικές ίνες και ειδικά όσες έχουν σπόρια». Στον πανικό της η ασθενής αφαίρεσε από τη διατροφή της τα όσπρια, τα λαδερά, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα, τα λαχανικά, οτιδήποτε κάνει καλό στην υγεία και κράτησε μόνο το κρέας, τις πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Δεν μου έκανε εντύπωση ότι από τότε πήρε 20 κιλά σε 3 χρόνια. Τότε, της εξήγησα ότι δεν μπορεί κανείς να έχει μια υγιεινή διατροφή εξαιρώντας τις τροφές με φυτικές ίνες, αλλά η ασθενής ήταν αμετάπειστη και φαινόταν πραγματικά φοβισμένη.

Αφιέρωσα λίγο χρόνο να της εξηγήσω ότι οι συγκεκριμένες οδηγίες είναι παρωχημένες και πως οι σύγχρονες κλινικές μελέτες υποδεικνύουν πλέον μια κατεύθυνση εντελώς διαφορετική. Φυσικά αρνήθηκε κατηγορηματικά να αλλάξει τις συνήθειές της, γι' αυτό σε μια απέλπιδα προσπάθειά μου να την μεταπείσω απευθύνθηκα στο διαδίκτυο και της έδειξα τις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικάνικου Κολεγίου Γαστρεντερολογίας (http://s3.gi.org/physicians/guidelines/DiverticularDiseaseoftheColon.pdf ). Αυτές οι οδηγίες ήταν οι πρώτες που “πέτυχα” σε μια απλή αναζήτηση και τις έδειξα ότι όταν δεν έχει ενοχλήματα (που εδώ και 2 χρόνια δεν είχε) πρέπει να λαμβάνει πολλές φυτικές ίνες και όχι λίγες. Την είδα αρκετά διστακτική και δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν της έπεισα, αλλά έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα.

Τα εκκοπλώματα του εντέρου προκαλούνται από μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες. Αν θέλουμε να μην εξελιχθούν, τότε η διατροφή πρέπει να έχει πολλές φυτικές ίνες και όχι λίγες. Φυσικά, σε περίπτωση εκκοπλωματίτιδας οι φυτικές ίνες πρέπει να εξαιρούνται από τη διατροφή για μερικές εβδομάδες, αλλά μετά πρέπει να επιστρέφουν σε μεγάλες ποσότητες.

 https://holistic-greece.com/page/0/251/%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%80%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1--%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%80%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .