Σάββατο, Σεπτεμβρίου 5

Πέτσας για ελληνοτουρκικά: Τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις--Δηλαδή μοιράζεται την Ελλάδα ρε ΑΛΗΤΕΣ;;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό

Τη θέση της Ελλάδας όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών με την Τουρκία επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ όπου τόνισε ότι «τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις».
Όπως είπε «έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα σε προκλητικές δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να συνεχίσει αυτή τη ρητορική για τους δικούς του λόγους. Το δικό μας μήνυμα όμως όπως και της Ευρώπης και των διεθνών παραγόντων, είναι ξεκάθαρο. Τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωσε του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για συμφωνία, απάντησε ότι «δεν έπρεπε να γίνει» και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να παραμείνει στο τεχνικό επίπεδο όπως ήταν η πρότασή του και όχι να δημιουργούνται εντυπώσεις είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Έχουμε πει πολλές φορές ότι όποιος κατέχει δημόσια αξιώματα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει το αξίωμα, το οποίο κατέχει. Και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κατέχει ένα μεγάλο αξίωμα».
Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε, ότι «εμείς συνεχίζουμε σταθερά να επισημαίνουμε ότι το μόνο θέμα που έχουμε προς διευθέτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Εφόσον η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει, μπορεί να σταματήσει τις προκλήσεις, να αρχίσουμε τις συζητήσεις, προκειμένου να οριοθετήσουμε επιτέλους τις θαλάσσιες ζώνες προς το καλό των λαών όλης της περιοχής».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επιστολή που δόθηκε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, προκειμένου να δοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τονίζοντας ότι «περιέχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι θεωρούμε πως η Τουρκία, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται, αποτελεί παράγοντα αστάθειας, απειλεί την σταθερότητα στην περιοχή και την ειρηνική συνύπαρξη. Και για αυτόν τον λόγο θέτουμε το ζήτημα υπόψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο είναι αρμόδιο να εφαρμόζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επομένως, κάνουμε ό,τι χρειάζεται σε όλα τα φόρα για να αναδεικνύουμε ποιος προκαλεί και ποιος είναι ο παράγοντας σταθερότητας».
Συμπλήρωσε ότι «το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει διαμηνυθεί προς τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι ξεκάθαρο: Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. Για πρώτη φορά έχουμε έναν κατάλογο κυρώσεων, οι οποίες είναι αυστηρές και μπορούν να υλοποιηθούν συνολικά ή τμηματικά. Αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση αυτές τις ημέρες είναι βέβαιο ότι στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Ερντογάν. Επομένως είναι στο χέρι του να προχωρήσει, αν θέλει, γρήγορα στην έμπρακτη αποκλιμάκωση».

Για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις ο κ. Πέτσας τόνισε, ότι «έχουμε ένα τρίπτυχο για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας. Το πρώτο είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα, το δεύτερο είναι η ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό και το τρίτο έχει να κάνει με την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει και σοβαρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, καθώς προωθεί και την απασχόληση και την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη σε θέματα αιχμής. Αυτό το τρίπτυχο έρχεται να συμπληρώσει τις δραστηριότητες που έχουμε αναλάβει σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε να καταλαβαίνουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συνεργασία με την Γαλλία, είπε ότι «η Ελλάδα δεν απευθύνεται μόνο στη Γαλλία, μιλά με πολλούς εταίρους και συμμάχους, προκειμένου να έχει τη μέγιστη αποτρεπτική ικανότητα, ώστε να δείχνει παντού ότι είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Πρέπει κανείς να μεγιστοποιήσει το όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις πάντα με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων. Αυτό δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά μια σύνθετη άσκηση που επιβάλλει λεπτούς χειρισμούς και διπλωματικούς και δημοσιονομικούς. Αυτά θα τα δούμε, λοιπόν, στην πορεία».

Για την στήριξη της οικονομίας

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης, ο κ. Πέτσας είπε ότι «όλες οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι οι Έλληνες πολίτες αποδέχονται ότι η Κυβέρνηση κάνει αυτό που χρειάζεται και στο υγειονομικό και στο οικονομικό επίπεδο, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας. Θα ήθελε περισσότερα η κοινωνία στο οικονομικό επίπεδο; Φυσικά. Γιατί μέσα στο Καλοκαίρι είδαμε ότι κλάδοι της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η εστίαση που απασχολούν χιλιάδες συμπολίτες μας, υπέστησαν μια οικονομική καταστροφή. Υπήρξε μια μεγάλη πτώση στον τζίρο και στα εισοδήματα χιλιάδων συμπολιτών μας. Αυτοί, λοιπόν, θα πρέπει να υποστηριχθούν και θα στηριχθούν από την Κυβέρνηση».
Ο κ. Πέτσας είπε ακόμη, ότι «στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα μεγάλο πακέτο μέτρων. Αντιμετωπίζει και τα πρόσκαιρα προβλήματα σε όσους είχαν απώλεια τζίρου το Καλοκαίρι, αλλά δίνει και μακροπρόθεσμη προοπτική, στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων και των εισφορών. Έτσι ώστε να έχουμε και αναπτυξιακό πρόσημο στην πολιτική μας, αλλά και να μένει μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα σε κάθε νοικοκυριό. Και αυτά θα τα αναπτύξουμε με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε όλοι να νιώσουν ότι αυτός ο Χειμώνας, παρότι είναι δύσκολος, θα περάσει. Είμαστε αυτή τη στιγμή στη μέση του ποταμιού, θα περάσουμε με ασφάλεια στην απέναντι όχθη».