Σκέψεις για μια αξιόπιστη στρατηγική αποτροπής. "Αν μια κρίση εξελιχθεί σε σύγκρουση, η Αθήνα πρέπει να έχει αποκομίσει εδαφικά κέρδη πριν πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

ΕΑΝ  Η  ΤΟΥΡΚΙΑ  ΜΑΣ  ΕΠΙΤΕΘΕΙ,  ΠΡΙΝ ΠΑΜΕ  ΣΤΟ  ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ  ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ,  ΘΑ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΕΧΟΥΜΕ  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ  ΤΗΝ  ΠΟΛΗ  ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΣΜΥΡΝΗ.


Οι Έλληνες στρατηγοί του Αιγαίου: Ποιοι είναι οι επικεφαλής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Την ώρα που η Τουρκία διεξάγει ασκήσεις με βασικό σενάριο την κατάληψη εθνικού εδάφους, το ελληνικό στρατιωτικό δόγμα παραμένει στάσιμο.  Το κατά Παναγιώτη Κονδύλη πρώτο πλήγμα (first strike) πρέπει να ενταχθεί στον ελληνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, διότι μόνο έτσι θα αυξηθεί η αξιοπιστία της αποτροπής.  Το μέγεθος της τουρκικής απειλής και το εγγενώς γεωγραφικό μειονέκτημα της Ελλάδας
επιβάλλουν την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου σκέψης.   Αν μια κρίση εξελιχθεί σε σύγκρουση, η Αθήνα πρέπει να έχει αποκομίσει εδαφικά κέρδη πριν πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Δηλώσεις του τύπου «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε» περνούν ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.  Πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό από φίλους και αντιπάλους ότι η Ελλάδα αυτά που λέει τα εννοεί. ΜΑΝΟΣ  ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, 18.03.2019  
O κ. Μάνος Καραγιάννης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Η ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» επιβεβαίωσε την επιθετική στρατηγική της Αγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία διεκδικεί τον έλεγχο μεγάλων θαλάσσιων περιοχών που ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ και ταυτόχρονα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει εκπονήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα ναυτικών εξοπλισμών που περιλαμβάνει τη ναυπήγηση ενός αεροπλανοφόρου, φρεγατών και τελευταίας τεχνολογίας υποβρυχίων. Επιπρόσθετα, η Αγκυρα προσπαθεί να προμηθευτεί μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 και αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400. Παρά τις δικαστικές διώξεις εναντίον πολλών αξιωματικών, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές και ετοιμοπόλεμες. Αν δεν αλλάξει κάτι, η γειτονική χώρα θα αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή έναντι της Ελλάδας γύρω στο 2022-2023.
Οι επιλογές για την ελληνική πλευρά είναι βασικά δύο. Η πρώτη είναι ο κατευνασμός, με την ελπίδα να πειστεί η Αγκυρα να εγκαταλείψει ή έστω να μετριάσει τις διεκδικήσεις της. Η πρόταση προέρχεται από επιφανείς πανεπιστημιακούς και προσφάτως από τον πρώην υπουργό κ. Νίκο Κοτζιά. Ωστόσο, η κατευναστική προσέγγιση δείχνει να αγνοεί τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η ιδεολογική χρεοκοπία του κεμαλισμού οδηγεί στη σταδιακή ισλαμοποίηση της γειτονικής χώρας. Η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. δεν συναρπάζει πλέον την τουρκική πολιτική ελίτ. Η διαφαινόμενη ενίσχυση των συντηρητικών και ακροδεξιών κομμάτων στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές πιθανόν να σημάνει τον οριστικό τερματισμό των τουρκοευρωπαϊκών ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο κατευνασμός, λοιπόν, της Αγκυρας μπορεί να γίνει μόνο στη βάση μιας διμερούς διαπραγμάτευσης, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Η δεύτερη επιλογή είναι η ενίσχυση της αποτροπής, προκειμένου η Ελλάδα να μην εξαρτάται υπέρμετρα, όπως συμβαίνει τώρα, από τις προθέσεις συμμαχικών χωρών. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς και την κρίσιμη ώρα μπορεί να είμαστε μόνοι μας. Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, μια επιτυχημένη στρατηγική αποτροπής περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις πυλώνες: ενίσχυση στρατιωτικών δυνατοτήτων, ισχυρή αποφασιστικότητα και συστηματική επικοινώνηση προθέσεων.
Η οικονομική κρίση έχει καθυστερήσει επικίνδυνα τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού με μεγάλες μονάδες επιφανείας και την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με νέα μαχητικά αεροσκάφη. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη διακλαδικότητα και ευελιξία, ώστε να είναι σε θέση να επιφέρουν ένα συντριπτικό πλήγμα στον αντίπαλο. Το κλαουζεβιτσιανό κέντρο βάρους της άλλης πλευράς είναι το ίδιο το καθεστώς, που ενδιαφέρεται πρωτίστως για την επιβίωσή του.
Ταυτόχρονα, η Αθήνα μπορεί να διδαχθεί από άλλες μικρές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Οι βαλτικές χώρες, για παράδειγμα, ενισχύουν συνεχώς τις εφεδρείες τους και επενδύουν στον κυβερνοπόλεμο για να αντιμετωπίσουν τον πανίσχυρο ρωσικό στρατό.
Επίσης, η αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας απαιτεί συνεχή επίδειξη αποφασιστικότητας. Η ελληνική πλευρά πρέπει να αποβάλει το φοβικό σύνδρομο που τη διακατέχει μετά την ήττα του 1974. Την ώρα που η Τουρκία διεξάγει ασκήσεις με βασικό σενάριο την κατάληψη εθνικού εδάφους, το ελληνικό στρατιωτικό δόγμα παραμένει στάσιμο.
Απέναντι σε μια χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και αμφισβητεί διαρκώς την ελληνική κυριαρχία στο Ανατολικό Αιγαίο, η Αθήνα έχει μόνο έναν δρόμο να ακολουθήσει. 

Το κατά Παναγιώτη Κονδύλη πρώτο πλήγμα (first strike) πρέπει να ενταχθεί στον ελληνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, διότι μόνο έτσι θα αυξηθεί η αξιοπιστία της αποτροπής. 
Η Ελλάδα πρέπει να γίνει λιγότερο προβλέψιμη για τον αντίπαλο που έχει επίγνωση της χαοτικής φύσης του πολέμου. Πρακτικά αυτό σημαίνει καλύτερη συλλογή πληροφοριών και συγκέντρωση δυνάμεων όπου είναι εφικτή η ταχεία κατάληψη εχθρικού εδάφους. Αυτό ίσως να ξενίζει αρκετούς, αλλά το μέγεθος της τουρκικής απειλής και το εγγενώς γεωγραφικό μειονέκτημα της Ελλάδας επιβάλλουν την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου σκέψης. 

Αν μια κρίση εξελιχθεί σε σύγκρουση, η Αθήνα πρέπει να έχει αποκομίσει εδαφικά κέρδη πριν πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
Τέλος, η συστηματική επικοινώνηση των προθέσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της ελληνικής αποτροπής.

Δηλώσεις του τύπου «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε» περνούν ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. 
Πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό από φίλους και αντιπάλους ότι η Ελλάδα αυτά που λέει τα εννοεί. 
Και αυτό θα γίνει μόνο αν όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις συναινέσουν στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής. Η συγκρότηση ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αποτρεπτικής μας στρατηγικής.
Πριν από 45 χρόνια, ο Γεώργιος Παπανδρέου προειδοποιούσε ότι «Ο πόλεμος είναι φρενοκομείο. Εάν η Τουρκία μπει πρώτη, εμείς θα την ακολουθήσουμε!». Η ιστορική αυτή ρήση παραμένει δυστυχώς επίκαιρη. Η μόνη μας ελπίδα για να μην το κάνει η άλλη πλευρά είναι μια πειστική εθνική στρατηγική αποτροπής, που θα κλείσει οριστικά την πόρτα του φρενοκομείου.

Οι Έλληνες στρατηγοί του Αιγαίου: Ποιοι είναι οι επικεφαλής στις Ένοπλες Δυνάμεις
Είναι η ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που χαράσσει τη στρατηγική σε επιχειρησιακό επίπεδο

Νίκος Χασαπόπουλος  ΤΟ ΒΗΜΑ

Εμειναν ημέρες και νύχτες στον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, σχεδιάζοντας τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καταστρώνοντας σενάρια αποτροπής απειλής, ξετρυπώνοντας τουρκικά υποβρύχια, διοργανώνοντας ασκήσεις με πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και ελικοπτεροφόρα, δίνοντας διαταγές για πολεμικά πλοία «φορτωμένα» πυραύλους και τορπίλες και μαχητικά αεροσκάφη να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Είναι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι στρατηγοί του Αιγαίου, ψύχραιμοι, αλλά και με αποφασιστικότητα στην απόκρουση της τουρκικής επιθετικότητας.
Το κλειδί είναι η διακλαδικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή η άψογη συνεργασία ανάμεσα στον Στρατό Ξηράς, στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό. Συντονιστής ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αξιωματικός που σε πλήρη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, βρίσκεται πίσω από κάθε σχεδιασμό στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στην κορυφή της πυραμίδας
Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι ο στρατηγός Φλώρος τον τελευταίο μήνα πέρασε περισσότερες ημέρες (και νύχτες) στον θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παρά στο σπίτι του. Είναι ο στρατηγός που μεσούσης της κρίσης με το «Oruc Reis» εμφανίστηκε με στολή παραλλαγής στο Μαξίμου για να δείξει προφανώς ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις εάν προκληθούν είναι ετοιμοπόλεμες. Μια εικόνα που έκανε εκείνη την ημέρα τον γύρο των τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών. 
Είναι αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστής, «βατράχι», λοκατζής, πεζοναύτης, εκπαιδευτής, ενώ διετέλεσε και διοικητής της Z-MAK, των ειδικών δυνάμεων που οργώνουν όλες αυτές τις ημέρες το Αιγαίο με τα φουσκωτά τους. Διετέλεσε διοικητής των δυνάμεων των ΛΟΚ στο Σταυροβούνι της Κύπρου, έλαβε εκπαίδευση στις ΗΠΑ, την ίδια που λαμβάνουν οι περιβόητοι SEALS. 
Είναι ο επιτελής, που συντόνιζε την πτήση έπειτα από 20 χρόνια ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο και την επιστροφή τους μαζί με άλλα έξι F-16, χωρίς να τους αντιληφθούν οι Τούρκοι.
Υπεροχή στη θάλασσα
Ο αξιωματικός που είχε την ευθύνη της διαφύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, τη διάταξη των ελληνικών φρεγατών απέναντι στις τουρκικές και στο «Oruc Reis», στον 28ο Μεσημβρινό στη ΝΑ Μεσόγειο, είναι ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος (Μ) Στυλιανός Πετράκης. Μαζί με τον αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Π. Λυμπέρη, ξετρύπωναν με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού τα τουρκικά υποβρύχια, κέρδισαν την υπεροχή στον «πόλεμο» των υποβρυχίων. Και οι κυβερνήτες των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού έδειξαν ψυχραιμία, επαγγελματισμό, αλλά και αποφασιστικότητα. Δεν είναι μόνον ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Λήμνος» αντιπλοίαρχος Σαλιάρης στην «επακούμβηση» με την «Κεμάλ Ρέις», είναι και οι κυβερνήτες των υποβρυχίων που είχαν πάρει καίριες θέσεις απέναντι στον τουρκικό στόλο. Ηταν οι χειριστές των ελικοπτέρων Σικόρσκι του ΠΝ που εντόπιζαν με τα σόναρ  ό,τι περνούσε (στην επιφάνεια και υποβρυχίως) από τη ΝΑ Μεσόγειο, ήταν επίσης οι χειριστές του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας Papa 3 που περιπολούσε συνεχώς. Ηταν, τέλος, ο κυβερνήτης της φρεγάτας που όταν τον «λόκαραν» οι Τούρκοι ανοικτά του Καστελλόριζου έδειξε ατσάλινη ψυχραιμία και δεν έπεσε στην παγίδα τους.
Οι μαχητές των αιθέρων
Ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Πλιούμης με 3.200 πτήσεις στο ενεργητικό του, χειριστής μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-4E, μαζί με τον στρατηγό Φλώρο συντόνιζε την πτήση ελληνικών F-16 στην Κύπρο. Είχε μαζί με τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ)  αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά την ευθύνη της αεράμυνας στο Αιγαίο, όταν τα τουρκικά μαχητικά εισέρχονταν μαζικά στο FIR Αθηνών πραγματοποιώντας παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Πολλές φορές μεταβαίνει στις Πτέρυγες Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και πετά με τα F-16 στο Αιγαίο.
O αρχηγός του ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης προέρχεται από τα Τεθωρακισμένα. Υπηρέτησε σε νευραλγικές θέσεις, όπως στο Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων, σε νησιά, ως διοικητής Μεραρχίας Πεζικού και διοικητής της Σχολής Ευελπίδων, και εν συνεχεία του Δ’ Σώματος Στρατού. Κάτοχος μεταπτυχιακού Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Φιλοσοφικής με ειδίκευση στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου και Τουρκολογίας. Οι εμπειρίες του πολλές, με τελευταία αυτή της πρόσφατης κρίσης του Εβρου.ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
 http://autochthonesellhnes.blogspot.com/2020/09/blog-post_86.html