Τρίτη, Σεπτεμβρίου 22

ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: “ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟΤΕ ΘΑ…”


Στην Κύπρο ζούμε αυτά τα 24ωρα όλα όσα έχουμε ξεχάσει να δούμε στην χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Το φαινόμενο μία Κυβέρνηση να δρα προς όφελος των πολιτών της! Δεν διστάζει να βάλει φωτιά σε όλη την Ευρώπη στεκόμενη εκεί, αμετακίνητη.

Τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τονίζοντας ότι, παρά τα ενθαρρυντικά βήματα που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας,

η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση έναντι της Κύπρου με την ανανέωση των δύο NAVTEX.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε στους ομολόγους του την πολιτική συναντίληψη που επιτεύχθηκε ομόφωνα τον περασμένο μήνα στο Gymnich, η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία έγκρισης των καταχωρήσεων για τη Λευκορωσία και των καταχωρήσεων για την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα, με στόχο την ταχεία υιοθέτησή τους.  Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αναλόγως του ποιός προβαίνει σε αυτή την παραβίαση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου ΥΠΕΞ είπε ότι “υπάρχουν θετικά βήματα”, όμως σημείωσε ότι η επέκταση των navtex και των παράνομων γεωτρήσεων αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ως εκ τούτου όπως είπε το ζήτημα παραπέμπεται στη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε σχέση με την μη υιοθέτηση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ο Μπορέλ είπε  ότι «δεν είναι μυστικό ότι δεν έχουμε ομοφωνία γιατί μια χώρα δε μετέχει στην ομοφωνία».

Ο Ζ.Μπορρέλ είπε ότι “είχαμε πολιτική συζήτηση” από την οποία αναγνωρίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν κυρώσεις και τόνισε ότι “θα κάνω ότι μπορώ για να επιβληθούν”. Μίλησε για “προσωπική δέσμευση” και τη συνέδεσε με “την αξιοπιστία της ΕΕ” και “το χτίσιμο της κοινής μας εξωτερικής πολιτικής”. “Αν δεν τα κάνουμε τότε η αξιοπιστία μας τίθεται σε κίνδυνο”, είπε, εξηγώντας ότι “θα τα καταφέρουμε” παραπέμποντας στο ΣΕΥ μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Κληθείς από το Κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) να εξηγήσει την παράλληλη διαδικασία κυρώσεις προς Τουρκία και Λευκορωσία (βάσει της απόφασης του Gymnich), ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι “η απόφαση ήταν ότι οι νέες καταχωρήσεις θα ετοιμάζονταν το συντομότερο”. “Δεν είπαμε ότι πριν από τη Λευκορωσία θα το κάναμε για την Ανατολική Μεσόγειο και το ανάποδο”, είπε.

“Το συντομότερο δυνατόν”, σημείωσε. “Και όπως βλέπετε δεν υπάρχουν σήμερα ούτε για τη Λευκορωσία ούτε για την Τουρκία”, σημείωσε. “Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει τη σχέση με τη Τουρκία” δήλωσε ο Μπορρέλ και τόνισε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εκτελέσουν την καθοδήγηση που θα λάβουν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Απαντώντας για το θέμα της άρνησης της Κύπρου να συναινέσει στις κυρώσεις για τη Λευκορωσία ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε:“δεν κατηγόρησα την Κύπρο για τίποτα. Πότε το έκανα; Απλά μας λείπει η Κύπρος για να έχουμε ομοφωνία”, σημείωσε. “Είναι ένα γεγονός”, είπε. “Είναι ένα υψηλής τάσης πολιτικό πρόβλημα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λύσει”, δήλωσε. “Καταλαβαίνω τη θέση της Κύπρου”, ανέφερε ο Μπορρέλ παραπέμποντας στις συζητήσεις στο Βερολίνο και υπενθυμίζοντας ότι είχε αποφασιστεί πως αν η Τουρκία  δεν άλλαζε τη στάση της – “δεν την άλλαξε”, σημείωσε – θα προχωρούσαν οι καταχωρήσεις. Όπως είπε: “υπάρχουν πλέον συζητήσεις”, λέγοντας ότι πολλά Κράτη Μέλη έκριναν ότι το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στη σύνοδο. “Είναι και ζήτημα συγχρονισμού”, τόνισε.

Όπως είπε οι Υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα των κυρώσεων, αλλά δεν ήταν δυνατόν να ληφθεί απόφαση, καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία και το ζήτημα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενημέρωσε του Υπουργούς και οι 27 ζήτησαν την ενίσχυση του διαλόγου στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου και υιοθέτησαν κυρώσεις κατά 2 προσώπων που μετείχαν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τριών εταιρειών που παραβίασαν το στρατιωτικό εμπάργκο.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .