Τρίτη, Σεπτεμβρίου 1

Κι άλλα λεφτά του ελληνικού λαού!-Θα κατασκευαστεί νέος φράχτης στον Έβρο τον χάλασαν τα λαθροπιθήκια

Τι τον θέλετε τον φράχτη αφού οι Τούρκοι που έχουν εισβάλει στη χώρα μας είναι εκατομμύρια Δεν είναι πια Ελλάδα Ισλαμπαμπάντ έκανε τη χώρα ο Τσίπρας και ο Κούλης

Αυτό αποφασίστηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

Για την κατασκευή νέου φράχτη στον Έβρο, αλλά και την ενίσχυση του παλαιότερου ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπέγραψε και τη σύμβαση για το έργο με τους εκπροσώπους των κατασκευαστικών εταιρειών. Η τελετή υπογραφής της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τεσσάρων κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του έργου, όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Το έργο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει να παραδίδεται τμηματικά σε διάστημα 5-8 μηνών, ενώ το συνολικό κόστος, που θα επιμεριστεί στις 4 από τις 5 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, ανέρχεται σε 63 εκατ. ευρώ.
Η επιπλέον θωράκιση του Έβρου κρίθηκε απαραίτητη, μετά τα γεγονότα των περασμένων μηνών, όταν η Τουρκία, με συντονισμένη επιχείρηση που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου και κορυφώθηκε τον Μάρτιο προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορα της χώρας, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στα χερσαία σύνορα.
Αν και η αστυνομία και ο στρατός απέτρεψαν την εισβολή, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ότι υπάρχει ανάγκη για να δημιουργηθεί νέος φράχτης, στα ευάλωτα σημεία των χερσαίων τμημάτων στην ελληνοτουρκική μεθόριο, όπως και για ενίσχυση του παλαιότερου τμήματος.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το έργο θα συμβάλλει αφενός στην άμυνα της χώρας, ενώ θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο, ενώ κατά τη διάρκεια των έργων, θα δημιουργηθούν νέοι δρόμοι που θα εξυπηρετούν τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι έχουν καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού. Επιπλέον, σε πολλά σημεία του νέου φράχτη δημιουργούνται νέα αναχώματα αντιστήριξης ώστε να δοθεί η δυνατότητα συντήρησης και επιτήρησής του.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον νέο φράχτη στον Έβρο

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, μετά και την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου έγινε «ενημέρωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την κατασκευή νέου και την αναβάθμιση-επισκευή υφιστάμενου τεχνητού εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος της οριογραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την κατασκευή νέου και την αναβάθμιση-επισκευή του υφιστάμενου τεχνητού εμποδίου και των συνοδών έργων κατά μήκος της οριογραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Αναφέρθηκε στην απόπειρα παράνομης εισβολής, από 28.02.2020 έως 28.03.2020 μεγάλου αριθμού ατόμων από διάφορα σημεία των ποτάμιων και χερσαίων συνόρων του Έβρου την οποία απέτρεψαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού. Στην επιτυχία αυτή συνέβαλαν: Πρώτον η ύπαρξη του υφιστάμενου φράχτη που κατασκευάστηκε το 2012. Και δεύτερον η άριστη συνεργασία των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού, με τη συνδρομή και στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX. Κοινή διαπίστωση αυτών των Σωμάτων είναι ότι υφίσταται ανάγκη για νέο τεχνητό εμπόδιο, νέο φράχτη, στα ευάλωτα σημεία των χερσαίων τμημάτων της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Η διαπίστωση αυτής της ανάγκης οδήγησε στην απόφαση για ενίσχυση του υφιστάμενου και κατασκευή νέου τεχνητού εμποδίου με πολλαπλό χαρακτήρα.
Πρώτον, θα συμβάλει στην άμυνα της χώρας και στην προστασία των συνόρων μας. Δεύτερον, θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι τοπικές καλλιέργειες αλλά και οι γειτονικοί οικισμοί από πλημμυρικά φαινόμενα που συχνά σημειώνονται στην περιοχή. Θα εκτελεστούν επίσης χωματουργικά έργα και θα δημιουργηθούν νέοι δρόμοι που θα εξυπηρετούν τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι έχουν καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού. Επιπλέον, σε πολλά σημεία του νέου φράχτη δημιουργούνται νέα αναχώματα αντιστήριξης ώστε να δοθεί η δυνατότητα συντήρησης και επιτήρησής του.
Το έργο κατασκευής έχουν αναλάβει από κοινού οι 4 από τις 5 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 63 εκατομμύρια ευρώ περίπου και η παράδοσή του θα γίνει τμηματικά σε διάστημα 5 έως 8 μηνών από σήμερα».