Τρίτη, Σεπτεμβρίου 8

Η πανδημία ρίχνει στον γκρεμό αμερικανικές επιχειρήσεις – Κύμα πτωχεύσεων


Ρεκόρ καταγράφουν τα “ναυάγια” των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, με τις πτωχεύσεις να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο εδώ και δέκα χρόνια. Η πανδημία έχει πλήξει δεκάδες κλάδους της οικονομίας, φέρνοντας στο χείλος της καταστροφής ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Standard & Poor’s, από την αρχή του έτους μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου
πτώχευσαν 424 αμερικανικές επιχειρήσεις, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός την αντίστοιχη περίοδο από το 2010.

Η ανάλυση της S&P περιλαμβάνει εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους από την ένδυση και τα ακίνητα ως την ενέργεια και τεχνολογία πληροφοριών. Σημαντικό πλήγμα δέχθηκαν οι επιχειρήσεις που βασίζονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, καθώς και όλες όσες αντιμετώπιζαν ήδη οικονομικά προβλήματα. Η πτώση της ζήτησης που έφερε ο κορωνοϊός, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες έχει προκαλέσει δυσάρεστες αλλαγές στην αγορά.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα προβλήματα και οι χρεοκοπίες θα συνεχίσουν στο προσεχές μέλλον, επηρεάζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως στις υπηρεσίες αναψυχής, τις ξενοδοχειακές και τις μεταφορές. Όπως φαίνεται, ακόμα και εταιρείες με παρουσία πολλών δεκαετιών, όπως η Brooks Brothers, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Γνωστά brands που “ναυάγησαν” μέσα στην πανδημία περιλαμβάνουν την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz και την αλυσίδα ειδών πολυτελείας Lord & Taylor.
Παρομοίως, υπό πτώχευση βρέθηκε και η αλυσίδα λιανικής Stein Mart, της οποίας τα 281 καταστήματα απειλούνται με λουκέτο. Το ίδιο και η NPC International, που διαχειρίζεται τα brands της Pizza Hut, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι φεύγει από την Ελλάδα, και των Wendy’s. Από τις επιχειρήσεις που κήρυξαν πτώχευση μέχρι στιγμής, 35 από αυτές είχαν πάνω από ένα δισ. δολάρια σε χρέη.

Καταστροφή στον πετρελαϊκό τομέα

Όπως ήταν προφανές από το προηγούμενο διάστημα, η καταβύθιση των τιμών του πετρελαίου έχει προκαλέσει μπαράζ χρεοκοπιών στον αμερικανικό κλάδο της ενέργειας. Μόνο τον Ιούλιο, στον πτωχευτικό κώδικα εντάχθηκαν 16 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, φτάνοντας συνολικά τις 50 από το Μάρτιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η California Resources, η Chesapeake Energy και η Denbury.
Αντίστοιχα, στον πτωχευτικό εντάχθηκαν 29 εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής. Συνολικά, τα χρέη τους αγγίζουν τα 50 δισ. δολάρια. Από την αρχή του χρόνου, οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά ένα τρίτο, εξανεμίζοντας τα περιθώρια κέρδους για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ιδίως για όσες δραστηριοποιούνται στο σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο.
Εδώ και μήνες έχουν σπεύσει να μειώσουν τα κόστη τους, απολύοντας εργαζόμενους, μειώνοντας τις αμοιβές των στελεχών και προχωρώντας σε παύση της εξόρυξης. Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte, η αξία των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου μειώθηκε κατά το α’ τρίμηνο ως και 300 δισ. δολάρια. Στο μεταξύ, αναλυτές του κλάδου προειδοποιούν ότι η αισιοδοξία που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα στην αγορά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σε εκτίμησή του για το 2020 και 2021 που δημοσίευσε στις 13 Αυγούστου, προβλέπει ότι η ζήτηση του πετρελαίου θα μειωθεί κατά 8,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται σχεδόν για το 10% της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου του 2019. Τέλος, ένας πρόσθετος παράγοντας που “ροκανίζει” τον πετρελαϊκό κλάδο είναι η διεθνής “στροφή” σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
από slpress
 http://teleytaiaexodos.blogspot.com