Σάββατο, Σεπτεμβρίου 19

Oι κόκκινες αλεπούδες «εισβάλλουν» στην Αρκτική

Ρώσοι και Νορβηγοί ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά μια κόκκινη αλεπού στην Αρκτική της Ρωσίας. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Polar Biology, το ζώο εισέβαλε στη φωλιά μιας αλεπούς της Αρκτικής, η οποία, νιώθοντας ότι απειλείται, εγκατέλειψε τα μικρά της. Κατά τους επιστήμονες, πρόκειται για μια αδιάσειστη απόδειξη ότι, με την άνοδο των θερμοκρασιών στην περιοχή, οι κόκκινες αλεπούδες είναι πλέον σε θέση να επιβιώσουν όλο και πιο βόρεια, συνιστώντας ωστόσο απειλή για τους «συγγενείς» τους της Αρκτικής.

«Εκπλαγήκαμε όταν συναντήσαμε μια κόκκινη αλεπού στην περιοχή μελέτης μας, στην τούνδρα της Αρκτικής Ρωσίας, γιατί το είδος αυτό απαντάται πολύ σπάνια σε εδάφη στο Βορρά», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια ʼννα Ροντνίκοβα εξηγώντας τη σημασία της ανακάλυψης στη χερσόνησο Γιαμάλ της βορειοδυτικής Σιβηρίας.

Όπως λέει, η αλεπού της Αρκτικής δεν βρισκόταν στη φωλιά της την ώρα της «επίσκεψης». Επιστρέφοντας, σταμάτησε σε απόσταση 50 μέτρων και άρχισε να αλυχτά. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρότι η κόκκινη αλεπού έδειχνε εξαντλημένη, εκείνη επικράτησε τελικά αφού, παρά την επιθετική της διάθεση, η αλεπού της Αρκτικής έφυγε από το σημείο δια παντός. «Ήταν πολύ παράξενο να βλέπει κανείς τη μητέρα να φοβάται σε τέτοιο βαθμό την κόκκινη αλεπού που δεν προσπάθησε καν να προστατεύσει τα μικρά της, τα οποία βρίσκονταν πιθανότατα στη φωλιά», είπε η Ροντνίκοβα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι αλεπούδες της Αρκτικής δεν θεωρούνται απειλούμενο είδος, καθώς αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Ο πληθυσμός τους όμως βρίσκεται υπό στενή επιστημονική παρακολούθηση αφού το ζώο αυτό θεωρείται «βαρόμετρο» των αλλαγών που επιφέρει η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή.

Από REAL

http://leodokardos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .